#SuperBowl 2012, van ads naar apps

De Super Bowl is voor veel reclamemakers één van de hoogtepunten van het jaar. De finale van de belangrijkste American Football competitie, de NFL, staat ieder jaar weer garant voor fantastische reclames. Want met zo’n 100 miljoen kijkers voor de buis is het samen met de finale van de UEFA Champions League het meest bekeken sportevenement van het jaar. De grote bedrijven hebben inmiddels door dat er ook online enorme kansen liggen tijdens dit evenement. Tijdens de SuperBowl 2012 zien we daarom al een integratie van ads met apps.

Lang leve YouTube

Voor een commercial van 30 seconden betaal je gemiddeld zo’n $3,5 miljoen tijdens de Super Bowl. Exclusief productiekosten wel te verstaan. Gelukkig is het in tijden van online video al lang niet meer zo dat het bij die 30 seconden blijft. Je commercial wordt niet meer alleen tijdens die 30 duur ingekochte seconden bekeken, maar ook keer op keer via YouTube. De ‘Darth Vader’- commercial van Volkswagen vorig jaar tijdens de Super Bowl heeft een jaar later meer dan 50 miljoen views genereerd op YouTube. Dat zet die $3,5 miljoen voor 30 seconden al in een heel ander perspectief.

Het draait om ‘engagement’

Toch beginnen grote bedrijven in te zien dat er in de tijden waarin 86% van de tv-kijkers gebruik maakt van mobiel internet tijdens het tv-kijken meer mogelijkheden zijn dan alleen video. Heineken introduceerde begin vorig jaar al de interactieve ‘Star Player’- app, waarmee fans thuis wedstrijden konden voorspellen.

“Don’t just watch the game, be a part of it”

Tijdens de Super Bowl zijn autofabrikanten traditioneel gezien massaal aanwezig. Ook dit jaar waren de grote merken allemaal vertegenwoordigd met een commercial tijdens de Super Bowl. Maar hoe onderscheidt je je nou als autofabrikant? Uiteraard ligt er een gigantische uitdaging bij de creatieve bureau’s die de commercials ontwikkelen. Maar Chevrolet neemt alvast de volgende stap met een app. De slogan van Chevrolet luidt dan ook: “Don’t just watch the game, be a part of it.” In de video hieronder wordt kort uitgelegd wat de app van Chevrolet inhoudt.

Van ads naar apps

Slechts een beperkt aantal merken maakt nu al gebruik van de volledige potentie die apps als in bovenstaand voorbeeld met zich meebrengt. Er zijn nog weinig cases te vinden en veel merken lijken vooralsnog de de kat uit de boom te kijken. De komende maanden en jaren kunnen we echter verwachten dat meer en meer bedrijven de stap naar apps zullen maken. Met de opkomst van technieken als HTML5 zullen de kosten voor het produceren van apps dalen omdat ze gelijk cross-platform – Ios5, Android, Windows 7, etc. – zijn, waardoor het aantrekkelijker en eenvoudiger wordt om een app te ontwikkelen.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen