The Internet of Things: Hoe het fileprobleem op wordt gelost?

  • Wat is ‘The Internet of Things’?
  • Hoe gaat The Internet of Things de transportsector veranderen?
  • The Internet of Things in 2020

Veel forenzen hebben er iedere dag last van. Je zit ‘s ochtends in de auto en je bent op weg naar je werk. Opeens remt de auto voor je en voor je het weet sta je in een file. Stil staan in de file daar heeft niemand wat aan, het kost tijd en tijd is geld. Volgens de Britse toezichthouder Ofcom zal the Internet of Things in de komende 10 tot 30 jaar het fileprobleem op gaan lossen. Afgelopen week publiceerde Ofcom een rapport waarin ze uitleggen hoe the Internet of Things de grootste ergernis van de beroepsbevolking op gaat lossen.

Wat is ‘The Internet of Things’?

Twintig jaar geleden schetsten professoren van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) een toekomstbeeld waarin dingen (apparaten en sensoren) met elkaar verbonden zijn zodat ze data met elkaar kunnen delen. Deze gedeelde data zou voor bedrijven een informatiebron worden die zijn weerga niet kent. Ondanks dat technologie experts bedrijven al jarenlang attenderen op de komst van the Internet of Things , zijn veel bedrijven er nog steeds niet op voorbereid. Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven er tussen de 5 en 7 jaar over doen om  nieuwe processen en technieken in de organisatie te implementeren. Heb je als organisatie  nog niet geanticipeerd op de opkomst van the Internet of Things, dan is het de hoogste tijd om actie te ondernemen.

Hoe gaat the Internet of Things de transportsector veranderen?

In het rapport zet Ofcom de transportsector neer als de sector die een voorlopende rol in The Internet of Things-revolutie gaat hebben. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk zullen er miljarden ponden omgaan in de ontwikkeling en implementatie van miljoenen sensors en gadgets die met elkaar kunnen communiceren. De transportwereld gaat als eerste profiteren van de komst van The Internet of Things omdat  het verkeer soepeler en veiliger gaat verlopen. Dit komt onder andere doordat auto’s met de infrastructuur en met elkaar kunnen gaan communiceren.

Binnen 10 tot 30 jaar zullen er volgens Ofcom in alle in auto’s en wegen sensoren worden verwerkt. Deze sensoren meten constant de verkeersdrukte. De centrale meldkamer waaraan al deze sensoren gekoppeld zijn krijgt een constante stroom aan data binnen. Wanneer de meldkamer merkt dat het op een bepaald knooppunt te druk wordt, dan schakelt de meldkamer met de sensoren in de wegen en auto’s en stelt het de maximum snelheid tijdelijk bij van 100 km/h naar 60 km/h. Hierdoor krijgen automobilisten langer de tijd om rustig af te remmen en gebeuren er minder snel ongelukken en files zullen ontstaan.

Volgens het rapport van Ofcom kosten files het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 7 miljard pond. Maar met behulp van slimme vervoersoplossingen zal het in staat zijn om 15% hier op te kunnen besparen, wat neerkomtop ongeveer 1 miljard pond. We besparen dus op file-druk, maar hoeven ook minder te investeren in het bouwen van wegen. Hierdoor dragen we ook nog eens bij aan het reduceren van de uitstoot van CO2 gassen.

Met de komst van slim vervoer worden er ook andere problemen opgelost. In Amsterdam hoef je niet meer (zo lang) naar een parkeerplaats hoeft te zoeken, omdat jouw auto zijn parkeerplek namelijk zelf uitzoekt. Er is daardoor meer tijd om te winkelen en meer tijd om geld uit te geven. Op verschillende manieren zal de l de economie dus meeprofiteren van innovatie binnen de transportsector.

Een bedrijf wat 10 jaar geleden goed naar de technologie experts heeft geluisterd is Nissan. Om zich voor te bereiden op de voorspelde Internet of Things-revolutie, zal de Japanse autofabrikant in de komende jaren techniek in hun auto’s bouwen die hier op aansluiten. Door deze nieuwe techniek rijdt jij straks altijd de snelst mogelijke route. Dit zorgt automatisch voor een gereduceerde CO2 uitstoot. Een Nissan herkent straks ook of je in de buurt van een school rijdt, waardoor jouw snelheid automatisch wordt aangepast.

Tevens communiceert de auto straks met telefoons van voetgangers, zodat de bestuurder zijn rijgedrag aanpast en er minder ongelukken gebeuren. Naar verwachting zullen veel andere auto merken dit voorbeeld volgen.

The Internet of Things in 2020

Volgens berekeningen in het Ofcom rapport zijn er in 2015 ongeveer 40 miljoen apparaten ‘The Internet of Things-ready’. De verwachting is dat in 2020 er 50 miljard apparaten met het internet en met elkaar kunnen communiceren. De sector Transport zal een van de eersten  zijn die met the Internet of Things te maken krijgt, maar is niet de enige. Landbouw zal  snel een “slimme” sector worden. Denk daarbij “smart farming”. Het voordeel van smart farming ten opzichte van de huidige situatie is dat hiermee tot 70% water wordt bespaard. Met een alsmaar groeiende wereldbevolking worden veel producten schaars en met een besparing op water van 70% kan veel worden bereikt. De verwachting is dat ‘smart farming’ binnen nu en 10 jaar door het overgrote deel van de boeren wordt toegepast.

Landerijen worden besproeid door irrigatiesysteem
Landbouw zal  snel een “slimme” sector worden

CEO van Ofcom Steve Unger zegt dat The Internet of Things grote voordelen voor een breed scala aan sectoren gaat brengen. Het gaat volgens Unger dan ook de  manier waarop we leven compleet veranderen. Wat zijn jouw verwachtingen van The Internet of Things? Welke sectoren gaat het allemaal beïnvloeden?

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen