Tips: content voor Facebook

Facebook wint in Nederland dagelijks aan populariteit. Steeds meer bedrijven zien de mogelijkheden van dit sociale netwerk. Het biedt immers kansen om het aantal contactmomenten te verhogen en de band met klanten te versterken.

Om van klanten Facebookfans te maken en een echte band tot stand te brengen, is echter meer nodig dan het openen van een account alleen. Een standaard recept voor succes is er niet. Per branche, product, merk, doelgroep zijn er immers allerlei verschillen. Dat neemt niet weg dat er inmiddels wel een aantal vuistregels bestaan die je een aardige zet in de goede richting kunnen geven. Een viertal hebben we even onder elkaar gezet.

1. Wees een vriend.

Ook al ben je een bedrijf of merk, mensen communiceren bij voorkeur met personen. Persoonlijke taal zorgt dan ook voor veel meer interactiviteit. Hou daar rekening mee als je schrijft en publiceert voor Facebook. Vraag je ook iedere keer weer af waarom je met Facebook bent begonnen. Het draait immers altijd om de relatie en het communiceren met klanten. Je wilt dat deze klanten vrienden van je merk worden. Vermijd daarom clichés en jargon waar niemand iets van begrijpt. Gedraag je als een persoon, als een echte vriend.

2. Maak regelmatig gebruik van beeldmateriaal.

Zoek naar mogelijkheden om op regelmatige basis foto’s te publiceren. Denk aan foto’s van (nieuwe) producten, van werknemers, van blije klanten, van events, infographics, modellen, et cetera. Een beeld zegt immers meer dan 1.000 woorden. Beeldmateriaal is dan ook een van de belangrijkste onderdelen binnen een contentstrategie. Daarnaast zijn status updates niet altijd voldoende om de aandacht te trekken. Een foto of beeld kan dan vaak helpen om deze aandacht toch te trekken. Door klanten bovendien een gevoel van exclusiviteit te geven – alleen zij kunnen de foto’s van een nieuw prototype zien – geef je ze het gevoel dat ze bijzonder zijn.

3. Test wanneer je het beste kunt publiceren.

Het maakt een wezenlijk verschil of je om 3 uur ‘s nachts publiceert of om 11 uur ‘s ochtends. Het zal echter per bedrijf, merk, doelgroep en land verschillen wat de beste tijd is om te publiceren. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de belangrijkste reden om bedrijven niet meer te volgen op Facebook een te grote hoeveelheid publicaties is. Probeer, test en analyseer zodat je de voor jouw bedrijf of merk meest ideale combinatie vindt.

4. Maak Facebook een onderdeel van een groter geheel

Facebook staat niet op zich. Het is een onderdeel van een groter geheel. Zorg daarom voor een geïntegreerde social media ketting waarbij je de verschillende kanalen zo inzet dat ze elkaar kunnen versterken. Ieder kanaal heeft immers zijn eigen functie, kracht en specifieke kenmerken. Het is daarom belangrijk om goed na te denken welke rol Facebook in dit geheel zou moeten spelen. Door ieder kanaal optimaal te benutten zul je de meeste interactie bij je fans weten te realiseren.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen