Energie

Hoewel we maar één planeet hebben om op te leven, hebben we tot nu toe niet veel gedaan om deze te beschermen. Maar nu we op een regelrechte klimaatramp afstevenen, wordt het steeds belangrijker om geavanceerde technologieën in te zetten die het mogelijk maken om duurzame energie op te wekken en op te slaan.

Trends die de Toekomst van Energie Vormgeven

Velen maken zich steeds meer zorgen over de uitputting van onze fossiele energie; het kan niet eindeloos zo doorgaan; deze energiebronnen raken op en onze planeet raakt steeds meer vervuild. Voor het voortbestaan van onze planeet is het dan ook van kritiek belang dat we hernieuwbare energiebronnen serieus gaan nemen. Gelukkig staat de toekomst steeds meer in het teken van zonne- en windenergie, betere accu’s en tech-trends als big data, blockchain en het Internet of Things (IoT).

De ontwikkelingen op het gebied van zonne- en windenergie zijn veelbelovend. We zien steeds meer offshore-windparken en zonne-energie wordt een steeds vaker voorkomende en geprefereerde optie voor zowel huiseigenaren als bedrijven. Om de opslagmogelijkheden voor wind- en zonne-energie te verbeteren, hebben Harvard wetenschappers Ray Gordon en Michael Aziz een redox-batterij ontwikkeld die tien jaar meegaat. Onderzoekers hopen bovendien dat we waterstof op een dag ook als schone energiebron kunnen gebruiken.

Big data kan een belangrijke rol spelen bij het efficiënter maken van de energiesector. Siemens optimaliseert bijvoorbeeld de werking van zijn offshore-turbines door gegevens te analyseren over de temperatuur van de lucht, de turbine, de windsnelheid en de energiebehoefte. En energiebedrijven als Sonnen en Tennet TSO maken gebruik van blockchain om systemen te ontwikkelen die de energieoverdracht tussen bewoners en het elektriciteitsnet beheren.

We volgen deze en andere ontwikkelingen in de energiesector op de voet. Voor meer informatie en interessante artikelen over energie-innovaties en duurzame energieprojecten kun je een kijkje nemen op onze blog.