Logistiek

Logistiek en supply chain management (SCM) worden almaar complexer en bestaande, verouderde methoden en processen leiden steeds vaker tot fouten en hoge kosten. Vooruitstrevende bedrijven implementeren geavanceerde oplossingen als sensortechnologie, autonome bezorgdiensten en robotica om hun logistics en supply chain management te automatiseren.

Trends die de Toekomst van Logistiek Vormgeven

Klanten eisen steeds snellere leveringen en lagere prijzen en bedrijven in de logistiek en supply chain management (SCM) moeten aan deze eisen voldoen. De sleutel tot de transformatie van deze sector is het gebruik van innovatieve technologieën. De eerste is het Internet of Things (IoT) dat meerdere apparaten in één systeem met elkaar verbindt. Containerrederijen als Maersk Line maken al gebruik van deze technologie. Zo zijn hun koelcontainers bijvoorbeeld uitgerust met IoT-sensoren die werknemers in real time op de hoogte stellen van eventuele storingen.

Een andere trend die de toekomst van de logistiek vormgeeft is robotica. Amazon loopt voorop in deze revolutie. Jeff Bezos heeft bijvoorbeeld 45.000 robots geïmplementeerd om de magazijnwerkzaamheden te automatiseren. Maar machines zullen de mens niet volledig vervangen. Ze vervullen in de toekomst assisterende rollen en zorgen ervoor dat werknemers efficiënter werken. Zodra de goederen het magazijn verlaten, worden deze in de toekomst door drones bij de klant thuis bezorgd. Naast Amazon werken ook verschillende andere bedrijven aan geavanceerde autonome bezorgdiensten.

Nu steden steeds groter en gecompliceerder worden, hebben logistieke dienstverleners ook steeds krachtigere computers nodig. Kwantum-computing is een potentiële oplossing voor deze uitdaging. De ongeëvenaarde snelheid en rekenkracht van kwantumcomputers maken ongekende inzichten mogelijk en kunnen een ware revolutie teweegbrengen in de logistiek. Kwantum-computing kan bedrijven helpen bij het plannen van routes, het ontwikkelen van toeleveringsketens en het stroomlijnen van bezorgdiensten.

Steeds meer bedrijven vertrouwen op deze en vele andere technologische trends om snellere productlevering en lagere prijzen mogelijk te maken. Meer informatie over de transformatie van de logistiek en supply chain management vind je in de artikelen op onze blog.