Trending in Technologie: Spotify, L’Oréal en Google

In de geschiedenis van de mensheid is de technologie altijd de voorbode geweest van verandering. Of het nu om architectuur gaat of geneeskunde, transport of industrie, in elk tijdperk hebben trending ontwikkelingen in de technologie menselijke beslissingen gedefinieërd. In onze eerdere posts hebben we in detail over de hedendaagse technologische innovaties gesproken. Vandaag zullen we de connectie tussen machine en de menselijke geest – die er zeker gaat komen – beter gaan bekijken.

Van prothetische ledematen die reageren op je gedachten tot robots die hun eigen rap schrijven en van 3D-geprinte huid tot Terminator-achtige kunstmatige intelligentie; elk element van science fiction waar we als kinderen door gefascineerd waren wordt werkelijkheid. En ik zal jullie vertellen hoe dat in zijn werk zal gaan. In deze post zullen we kijken naar enkele fantastische innovaties die weer bewijzen hoeveel de menselijke creativiteit allemaal kan bereiken. Hier zijn vijf trending ontwikkelingen in de technologie die de toekomst van de mensheid zullen gaan veranderen.

1. Prothetische ledematen zullen op je gedachten gaan reageren – technologie die de connectie maakt tussen geest en machine

Kun je je Dr. Octavius van Spider-man herinneren? Hij kon zijn kunstmatige tentakels met zijn gedachten beheersen! Stel je voor dat oorlogsveteranen dat ook met prothetische ledematen zouden kunnen doen en hoe de kwaliteit van hun leven daardoor zou verbeteren. Maar ligt daar de grens? Wat als het andersom ook zou kunnen? Wat als die machines de controle over onze gedachten zouden krijgen? Een eng idee, of niet?Ingenieurs van de Johns Hopkins University hebben protheses op een revolutionaire manier verbeterd. Deze knappe koppen die onvermoeibaar werken in het lab van de toegepaste natuurkunde van de universiteit, hebben een robotarm met 26 gewrichten ontwikkeld die wel 20 kilo kan tillen en die wordt bestuurd door menselijke hersenen, net zoals met een gewone arm. Deze enorme prestatie brengt ons een stapje dichterbij de connectie tussen mens en machine. Les Baugh is al fantastisch geholpen met deze creatie. Als tiener verloor hij na een elektrisch ongeval allebei z’n armen. Hij is nu 59 en onderging onlangs een operatie bij de Johns Hopkins Universiteit. De resterende zenuwen van zijn ontbrekende armen werden zo gemanipuleerd dat zijn hersensignalen de prothetische arm konden bereiken. De speciale aanhechting vangt de hersensignalen van meneer Baugh’s armen op en geeft ze door aan de protheses. Zo kan hij zijn armen bewegen door alleen maar aan de bewegingen te denken. Is dat niet ongelooflijk?

Dr. Octavious van Spider-Man met kunstmatige tentakels

Mike McLoughlin, hoofdingenieur van research & development op het lab heeft interessante inzichten in deze ontwikkelingen. Hij heeft bekendgemaakt dat zodra de opnieuw gerankschikte zenuwen dieper ingegroeid zijn, het zelfs mogelijk is dat dhr. Baugh ook wat gevoel zal krijgen in zijn protheses. Dat is toch ongelooflijk! Hij voegde daar nog aan toe dat elke arm meer dan 100 sensoren heeft en dat andere geamputeerden al in staat zijn geweest om de textuur van deze modulaire prothetische ledematen (MPL) te voelen. Modulair betekent dat deze armen zeer flexibel zijn. Ze kunnen worden afgebroken en opgebouwd alnaargelang specifieke individuele behoeften. Bijvoorbeeld, iemand met een geamputeerde hand, maar ook iemand met een volledig geamputeerde arm kan profiteren van de voordelen van dit prothetische wonder. Hetzelfde geldt voor mensen met quadriplegie of diegenen die een beroerte overleefd hebben en de controle over een of meerdere ledematen hebben verloren.

Ik beschouw dit als een opmerkelijke stap voorwaarts voor de geneeskunde en de gezondheidszorg, en één van de belangrijkste trending ontwikkelingen in de technologie. Volgens statistieken van de VN, leeft ongeveer 15% van de wereldbevolking met een handicap. Dat is ongeveer een miljard mensen. Ik denk dat velen de komst van deze prothetische arm zullen toejuichen want het zal het leven van mensen met een beperking enorm verbeteren. In de praktijk duurt het waarschijnlijk nog wel even want de ontwikkelingen tot dusver moeten eerst door de Food and Drugs Administration (FDA) goedgekeurd worden en dat kan alleen na successvolle clinische onderzoeken. McLoughlin is van mening dat de kosten aanzienlijk verlaagd zullen moeten worden wil de arm verkoopbaar zijn. Elk examplaar kost momenteel $500,000 – geen klein bedrag. Wanneer de FDA het groene licht geeft en massaproductie kan beginnen zullen de kosten na verloop van tijd zakken, zoals het geval is met alle nieuwe technologische producten. Wat zijn jouw gedachten hierover?

2. Vergeet “Astalavista Baby!”

De machines van de toekomst zullen hun eigen rapteksten gaan schrijven! Als je denkt dat rap enthousiasten alleen maar bestaan uit gangsta’s met tattoos en piercings dan zit je er goed naast. Wetenschappers en literaire autoriteiten geloven dat de eeuwenoude kunst van het rijmen vandaag de dag nog leeft door de populariteit van rappen. Adam Bradley, een professor Engels aan de Universiteit van Colorado, heeft rap beschreven als een ingewikkelde structuur van geluid en rijm waarmee enkele van de meest nauwgezette formele hedendaagse poëzie gecreëerd wordt. Het intrigerende punt wat door computerwetenschappers naar voren wordt gebracht is dat de zeer gestructureerde aard van rap bijzonder geschikt is voor computeranalyse. Zij geloven dat een algoritme dat geautomatiseerde rap genereert de grenzen van de creativiteit van de machine verlegt!

Nu is natuurlijk de vraag: als machines raps kunnen analyseren, kunnen ze die dan ook zelf creëren? Eric Malmi en zijn vrienden zijn het bewijs dat dit inderdaad mogelijk is. Deze jongens van de Universiteit van Aalto in Finland hebben een machine ‘getraind’ om de meest opvallende kenmerken van een paar rapzinnen te herkennen en vervolgens een andere zin met hetzelfde onderwerp te kiezen die daarop rijmt. Het resultaat: hoogwaardige rap teksten die kunnen concurreren met the real thing.

Raptekst gegenereerd door kunstmatige intelligentie

Malmi en zijn groep noemen het algoritme Deepbeat. In het proces wordt gebruikgemaakt van assonantieschema’s – waarmee rap zich onderscheidt van andere vormen van poëzie. Het is in wezen de herhaling van gelijksoortige klinkergeluiden (zoals crazy en baby). Voor de initiële training begonnen ze met een database van meer dan 10.000 nummers van meer dan 100 rappers. Het werkt zo: de woorden worden eerst omgezet in fonemen. De fonemen worden dan gescand om rhymes te vinden met klinkers die hetzelfde zijn. Dit algoritme heeft het ook mogelijk gemaakt om een maatstaf te vinden voor de complexiteit van rhymes in rapteksten. En door het algoritme kunnen rappers in de database gerangschikt worden op basis van de complexiteit en dichtheid van hun rhymes. De top drie zijn Inspectah Deck, Rakim en Redrama. Eminem staat ergens onderaan de lijst vanwege de unieke stijl waarmee hij woorden op een bepaalde manier ‘buigt’ zodat ze in de rhymes passen, en het algoritme kan nog niet met dergelijke techniek overweg. Ik geloof dat deze metriek een interessante manier is om geautomatiseerde raps te vergelijken met mens-gegenereerde raps. De jongens hebben het algoritme ook getest met het doel om een ​​opeenvolging van zinnen uit een raptekst te analyseren en vervolgens ‘zelf’ de volgende regel te selecteren uit een lijst willekeurig gekozen zinnen uit andere rapnummers. Dat lukte ze voor 82%! De door Deepbeat gegenereerde rhymes hebben een dichtheid die hoger is dan die van menselijke rappers. Het grote probleem is dat het ‘verhaal’ in de rap nogal onsamenhangend is of kan zijn omdat er zo’n grote focus is op het rijmen zelf. Maar ze zijn al zover gekomen dat dit probleem in de toekomst ook wel opgelost zal worden. Tuurlijk is het cool dat machines hun eigen raps schrijven maar ik geef nog steeds de voorkeur aan Eminem! Als hij maar niet zo’n machine koopt als hij last heeft van schrijversblock…

Lees ook: Hot in technologie: internet of things & virtual reality dierentuin

3. Muziek veranderen tijdens het joggen? Laat Spotify muziek voor je kiezen aan de hand van de snelheid waarmee je rent!

Tijdens een evenement afgelopen woensdag (20 mei 2015) onthulde Spotify een “running” optie voor hun mobiele app gebruikers. Als je niet weet waar ik het over heb, stel je dan dit scenario voor: je bent lekker aan het joggen. Je voert je tempo langzaam op. Je bloed pompt en je zou wel een sneller nummer willen horen. Wat doe je dan? Dan doorzoek je natuurlijk je afspeellijst om je favoriete DJ Tiësto mix te vinden waar je nóg lekkerder door gaat lopen! Met de aangepaste app wil Spotify dit handmatige zoekproces voor je gaan elimineren en ervoor zorgen dat dit allemaal vanzelf gaat.

De nieuwe Spotify app maakt gebruik van sensoren in je mobiele apparaat die geüpdatet worden aan de hand van je tempo. Je kunt het nummer waar jij met dat tempo lekker op loopt zelf selecteren of je kunt het Spotify voor je laten doen. Selecties worden gemaakt op basis van je persoonlijke voorkeur. Er werd ook gemeld dat Spotify bezig is met het creëren van originele muziek die zich automatisch aanpast aan je tempo. Er zijn al zes tracks gemaakt waarvan eentje door DJ Tiësto zelf. Dus als je een Tiësto fan bent en je ook graag fit blijft is dit een van trending ontwikkelingen in de technologie die je in de gaten moet houden. Spotify is ook van plan om de app te integreren met apps zoals Nike RunKeeper om het potentieel van deze ontwikkeling verder uit te diepen. De app update zal deze week in de VS, het VK, Duitsland en Zweden worden uitgerold en binnenkort ook in andere grote landen. Een heel nieuw level van muziekautomatisering waardoor we tijdens onze trainingen niet meer worden afgeleid – ik kijk er naar uit! Wat vind jij van deze nieuwe ontwikkelingen?

4. L’Oreal, het cosmeticabedrijf dat de industrie al 100 jaar lang domineert, maakt een revolutionair idee bekend: 3D-geprinte huid

In onze eerdere posts zagen we hoe 3D-printen de verschillende aspecten van de gezondheidszorg en andere bedrijfssectoren revolutioneert. De Franse cosmeticagigant L’Oreal maakt gebruik van deze ontwikkelingen en is, samen met de bio-engineering startup Organovo, 3D-geprinte menselijke huid aan het produceren. Het belangrijkste doel is om deze huid te gaan gebruiken voor het testen van producten. Dat lijkt me inderdaad een betere optie dan dierproeven! Organovo pionierde het proces van het bioprinten van menselijke weefsels, en heeft met 3D-print technologie al een menselijke lever gecreëerd.

Laborante manipuleert stukje kunsthuid in petrischaal

De vraag is echter: waarom wil een cosmeticabedrijf menselijke huid gaan printen? L’Oreal was daar niet duidelijk over. Wel is bekend dat ze al meer dan 1.000.000 vierkante centimeter per jaar kweken van weefsel dat gedoneerd wordt door plastische chirurgie patiënten! Volgens L’Oreal zal het partnership geavanceerde in-vitro-methoden mogelijk maken voor het evalueren van productveiligheid. Het potentieel van deze technologie is grenzeloos. Het is duidelijk dat 3D-geprinte huid revolutionaire implicaties heeft in de gezondheidszorg met betrekking tot goedkopere huidtransplantaties en andere cosmetische ingrepen, maar het gebruik van 3D-geprinte huid in de cosmetica-industrie – tenzij voor testdoeleinden – doet toch griezelig aan. Adam Friedman, een consultant dermatoloog bij de Harley Street Dermatology Clinic, is het eens met de wetenschappelijke toepassingen van de 3D-print methodes met menselijke cellen, maar hij zet zijn vraagtekens bij toepassingen in de cosmetica-industrie. Ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat we erachter komen welke bedoelingen er achter deze ontwikkelingen schuilen. Nieuwe veilige test- en productevaluatiemethoden zijn denk ik de belangrijkste redenen waarom L’Oreal huid wil gaan printen. Wat zijn jouw gedachten hierover?

5. Computers zullen in de aankomende tien jaar beschikken over zogenaamd “gezond verstand” – dankzij Google’s lopende onderzoek in kunstmatige intelligentie

Ik weet wat je denkt: iedereen is bang voor wat er met kunstmatige intelligentie mogelijk is, zoals bijvoorbeeld in films als de Terminator. Kunnen de ontwikkelingen zo ver gaan dat machines zullen denken zoals wij? En zo ja, hoe lang zal het dan duren totdat ze op een nog logischer manier kunnen denken dan wij? Toonaangevende kunstmatige intelligentiewetenschappers hebben voorspeld dat computers binnen tien jaar “gezond verstand” ontwikkeld zullen hebben. Professor Geoff Hinton is dé autoriteit op het gebied van het in kaart brengen van de groei en de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Hij werd twee jaar geleden door Google ingehuurd vanwege zijn kennis van intelligente besturingssystemen. Hij gaf aan dat de internetgigant op het punt stond om algoritmen te ontwikkelen die de capaciteit hebben om logisch te denken, natuurlijke gesprekken te voeren en zelfs te flirten. Dit nieuwe type algoritme, genaamd de ‘Thought Vector’ kan gedachten coderen als een reeks getallen. Hoewel het idee van het vastleggen van gedachten zeer omstreden is, denkt Hinton dat de Thought Vector zal helpen met doorbraken op het gebied van:

  • Het leren van natuurlijke, gemoedelijke taal
  • Het leren logisch te redeneren

Hierbij moet ik meteen denken aan de film ‘Her’, waar Joaquin Phoenix verliefd wordt op zijn intelligente besturingssysteem. Een wereld waar de interactie tussen mens en machine niet beperkt blijft tot instructie en reactie lijkt nu zeer goed mogelijk. Alle Tony Stark fans kunnen in de toekomst hun eigen versies van Jarvis hebben en dat zou ik eigenlijk ook best wel willen! Door de recente positieve ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie lijkt dit scenario met de dag plausibeler. Richard Socher, wetenschapper in kunstmatige intelligentie aan Stanford University, heeft een programma ontwikkeld met de naam NaSent. Men heeft dit programma aangeleerd menselijke emoties te herkennen door 12000 zinnen te onthouden van de film review site Rotten Tomatoes.

Digitaal beeld van hersenen met oplichtende delen

Het belangrijkste idee achter Thought Vector was om vertalingsplatforms zoals Google Translate te verbeteren, die woordenboeken gebruiken om afzonderlijke woorden te vertalen en eerder vertaalde documenten te doorzoeken om typische vertalingen voor uitdrukkingen te vinden. Het concept van de Thought Vectors werd geïntroduceerd om het probleem van de gebrekkige grammatica en onzinnige zinstructuren aan te pakken en vertalingen van een hoger niveau te kunnen produceren. Er zijn echter nog een aantal moeilijkheden uit de weg te ruimen. Hinton vertelt dat cynisme en ironie nooit helemaal te begrijpen zullen zijn door kunstmatige intelligentie.

En dan is er ook de echte existentiële bedreiging voor de mens, wat al door tech genieën zoals Elon Musk aangeven werd. Het idee dat mensen de controle over intelligente machines zouden kunnen verliezen en dat ze zich misschien tegen ons keren (Terminator stijl!) is nog vergezocht maar dit scenario kan in de toekomst wel werkelijkheid worden, met dank aan deze ontwikkelingen. Ik denk echter dat de kerngedachte dat computerprogramma’s leren om bepaalde werkzaamheden uit te voeren door het trainen met grote datasets in plaats van programmeren in inflexibele code heel fascinerend is. Stel je eens voor hoe eenvoudig je leven zou zijn met machines die het zware werk voor je doen en ook nog eens luisteren naar al je gezwets terwijl jij je concentreert op de dingen die belangrijk zijn in het leven! Ideaal, toch?

Conclusie

Als trendwatcher zie ik een consistente trend die alle anderen bevordert: het toenemende aantal mogelijkheden van menselijke verbeelding en creativiteit. We zijn de afgelopen eeuw slimmer geworden en deze groei is groter dan ooit tevoren in de geschiedenis. We nemen elke dag gigantische sprongen en we begeven ons op schijnbaar onmogelijke wegen. We gebruiken onze wil en verbeelding om dit alles mogelijk te maken. Wie had tien jaar geleden ooit gedacht dat we protheses en huid zouden gaan printen? Terminator fans geloofden dat de wereld in 2100 of 2200 door machines overgenomen zou worden, maar door de snelle technologische groei brengt onze maatschappij ons veel sneller bij deze mogelijke realiteit.

Deze trending ontwikkelingen in de technologie mogen dan wel uit verschillende sectoren komen en tegemoet komen aan zeer uiteenlopende behoeften; de bottom line is hetzelfde: de moderne technologie zal zich de komende tijd richten op het vereenvoudigen van alledaagse dingen; het joggen aangenamer maken of zelfs de wens van kameraadschap in vervulling brengen. Hier gaan ook diverse angstscenario’s mee gepaard, maar de uiteindelijke keuze is aan ons. We moeten voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat elke vraag omtrent authenticiteit, ethiek, veiligheid en privacy wordt beantwoord voordat we deze interessante en soms vreemde ontwikkelingen goedkeuren. Mee eens?

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen