Trumps beveiligingstech: gepantserde limousines en algoritmes die bedreigingen opsporen

  • Geavanceerde algoritmen identificeren online bedreigingen
  • De presidentiële limo: ‘Cadillac One’, ook wel bekend als ‘The Beast’
  • De hightech beveiligingsmaatregelen in het Witte Huis
  • Snelle technologische ontwikkelingen: een tweesnijdend zwaard

Presidentiële beveiliging is een behoorlijke uitdaging. Als beveiligingsdienst dien je zaken als logistiek, diplomatie en voortdurend evoluerende technologie dan ook goed onder de knie te hebben. De technologie die gebruikt wordt om president Trump te beschermen varieert van ondergrondse bunkers met biometrische toegangscontrole en gepantserde presidentiële voertuigen tot magnetometers en geavanceerde lucht- en waterfilters. In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van de presidentiële beveiligingstechnologie.

Geavanceerde algoritmen sporen online bedreigingen op

Als gevolg van de duizelingwekkende hoeveelheden extreme retoriek op het internet, krijg je met zoekcriteria als ‘Trump’ gecombineerd met ‘moord’ al gauw miljarden zoekresultaten. De geheime dienst heeft een speciaal ‘Internet Threat Team’ dat gebruik maakt van geavanceerde algoritmen om social media af te speuren naar uitingen die deze en soortgelijke woorden bevatten. Het is een grote uitdaging om in deze lawine van tweets, snaps, e-mails en facebook posts over Donald Trump potentiële terroristen en moordenaars te identificeren. Potentiële bedreigingen worden over het algemeen in drie categorieën verdeeld. Een ‘Class 1’ bedreiging lijkt op het eerste gezicht ernstig, maar blijkt dat later niet te zijn. Een ‘Class 2’ bedreiging wordt wel serieus genomen, maar wordt vaak geuit door individuen die qua locatie niet in staat zijn om deze ook uit te voeren. ‘Class 3’ bedreigingen worden beschouwd als de meest ernstige en leiden ertoe dat het individu een bezoekje krijgt van de Secret Service. Vervolgens wordt het individu en ook zijn/haar familie, vrienden en kennissen ondervraagd om te bepalen hoe reëel het dreigement is.

Er zijn al verscheidene mensen in de gevangenis beland na het sturen van dreigtweets. Jarvis Britton uit Alabama kreeg in 2012 een bezoek van de Secret Service dienst na zijn tweet: “I think we could get the president with cyanide! #MakeItSlow” (“Ik denk dat we de president wel klein krijgen met cyanide! #MaakHetLangzaam”). Twee jaar later, na het versturen van soortgelijke dreigtweets belandde hij twee jaar in de cel. In hetzelfde jaar kreeg Donte Jamar Sims uit North Carolina zes maanden gevangenisstraf voor zijn tweet: “I am going to assassinate president Obama this evening” (“Ik ga president Obama vanavond vermoorden”).

Persoon met een FBI-jas zit en kijkt naar drie computerschermen
Het is een grote uitdaging om in deze lawine van tweets, snaps, e-mails en facebook posts over Donald Trump potentiële terroristen en moordenaars te identificeren.

De presidentiële limo: ‘Cadillac One’, ook wel bekend als ‘The Beast’

Vooral tijdens het reizen is de president erg kwetsbaar. ‘The Beast’, de door de geheime dienst ontworpen presidentiële limo van $1.5 miljoen zorgt er in ieder geval voor dat de president niets kan overkomen. Het zwaargepantserde voertuig wordt ook wel ‘Cadillac One’, ‘First Car’ of ‘Stagecoach’ genoemd. The Beast is een van de twaalf bijna identieke gepantserde limo’s van de president. Hoewel er ‘Cadillac’ op de auto staat is het voertuig eigenlijk gebouwd door de R&D afdeling van GM. Er reist altijd een gewapende federale agent/monteur mee met een scala aan gereedschappen en elektronische diagnostische apparaten. Er is niet veel bekend over The Beast, maar door de jaren heen zijn er wel een paar interessante details aan de oppervlakte gekomen.

Zwaar gepantserd voertuig

The Beast is uitgerust met zware militaire bepantsering van wel 20 cm dik, gemaakt van staal, titanium, aluminium en keramische materialen. Het voertuig is kogel- en bomvrij en de dikke deuren zijn net zo zwaar als die van een Boeing 757. Ze hebben geen sleutelgaten en kunnen alleen door agenten van de geheime dienst geopend worden. Ook de brandstoftank is gepantserd en tevens ingekapseld in een speciaal schuim zodat de tank goed beschermd is. The Beast rijdt op met kevlar versterkte banden die net zo groot zijn als die van een bus. In het onwaarschijnlijke geval dat de banden toch kapot zouden gaan, kan de limo op zijn stalen velgen toch nog hoge snelheid bereiken. De auto kan dusdanig worden afgesloten dat de inzittenden beschermd zijn tegen mogelijke chemische of biologische aanvallen. Het voertuig is ook voorzien van medische apparatuur, life-supportsystemen en zakken bloed van de juiste bloedgroep. Onder de stoel van de president zit een brandblusser en een zuurstofvoorzieningsysteem.

De chauffeur is getraind door de beveiligingsdienst

Het dashboard van The Beast is een geavanceerd communicatiecentrum met geavanceerde trackingsystemen. Het raam van de bestuurder kan maar 7 cm omlaag. De chauffeur is ook een geheim agent en moet voordat hij achter het stuur kan plaatsnemen diverse autorijcursussen volgen waarin hij allerlei rem-, slip- en uitwijktechnieken leert. Ook leert hij zich de zogenaamde J-turn eigen maken: met hoge snelheid achteruitrijden, 180 graden draaien en met dezelfde snelheid weer verder rijden.

The Beast heeft een eigen vliegtuig

Ja, The Beast heeft zelfs een eigen vliegtuig. Elke keer dat de president reist schakelt de geheime dienst het legervliegtuig Boeing C-17 Globemaster in, waarin de limousine en het veiligheidsdetachement van de president vervoerd kunnen worden. In het vliegtuig is ook ruimte voor een tweede limo en een gepantserd Chevrolet Suburban communicatievoertuig.

Hightech communicatiesystemen

Omdat The Beast gepantserd en hermetisch afgesloten is, komt er ook geen geluid naar binnen. Het voertuig is dan ook uitgerust met luidsprekers en microfoons. Verder is er een hightech satelliettelefoon aanwezig en een directe verbinding met het Pentagon en de vice-president. Voor communicatie met de buitenwereld en de andere voertuigen in de colonne is er het ‘White House Communications Agency Roadrunner vehicle’. De gecodeerde audio- en videosignaaltransmissie in de Roadrunner verloopt middels militaire satellieten.

Ongeverifieerde James Bond-achtige features

Er wordt gefluisterd dat The Beast diverse andere spectaculaire features heeft, hoewel deze niet bevestigd zijn. Een daarvan is de mogelijkheid om infrarode rookgranaten af te vuren. Deze rookgranaten worden gebruikt om het voertuig te beschermen tegen een raket- of granaataanval. The Beast beschikt ook over nachtkijkers en monitors waarmee de chauffeur ook in omstandigheden met minimale zichtbaarheid kan rijden zoals tijdens een black-out, in extreme weersomstandigheden of in rook. Ook heeft The Beast kennelijk geweren en traangas aan boord. Hoewel niet veel bekend is over de nieuwe generatie Cadillac One die president Trump gaat gebruiken, verwacht men dat het nieuwe presidentiële voertuig veelal hetzelfde zal zijn als The Beast van Obama, maar aangevuld met een aantal upgrades om het voertuig zo mogelijk nóg veiliger te maken.

De hightech beveiligingsmaatregelen in het Witte Huis

Na de bomaanslag op het World Trade Center in de vroege jaren ’90, gevolgd door de terroristische aanslagen van 9/11, is de beveiliging in en rond het Witte Huis aanzienlijk aangescherpt. Het is niet eenvoudig om het beroemdste huis ter wereld en het omringende gebied tegen dreigingen te beveiligen. De security bestaat uit diverse ‘lagen’ van surveillance en defensie, sommige duidelijk zichtbaar en andere geheim.

Het Witte Huis gezien door een beveiligingshek
Het is niet eenvoudig om het beroemdste huis ter wereld en het omringende gebied tegen dreigingen te beveiligen.

3D-model van Washington DC

Er is een real-time 3D-model van Washington DC, dat door de politie, de geheime dienst, de NGA en anderen 24 uur per dag gemonitord wordt. Dit model is gekoppeld aan zeer geavanceerde supercomputers die bepaalde patronen zoeken en identificeren. De stad zit niet alleen vol met 24-uurs bewakingscamera’s maar ook met lucht- en stralingsmeters die continu metingen verrichten.

Secret Service, SWAT-teams en scherpschutters

Overal in de straten rond ‘The Mansion’ en ‘The White House Lawn’ lopen agenten van de geheime dienst met semi-automatische pistolen en machinegeweren en op het dak van het Witte Huis staan scherpschutters. Ook in de parken rondom het Witte Huis en op de daken van aangrenzende gebouwen is altijd beveiligingspersoneel aanwezig. Telkens wanneer de president het Witte Huis in of uitgaat, gaan er eerst SWAT-teams het dak op. De wegen rondom het Witte Huis zijn afgesloten voor autoverkeer en alleen een beperkt aantal voetgangers wordt toegestaan. Zowel de Treasury Department (gelegen ten oosten van het Witte Huis) en het Eisenhower Executive Office Building (gelegen ten westen) hebben gecontroleerde toegangspunten en op de daken staan geheim agenten.

Luchtruim boven het Witte Huis no-fly zone

Het luchtruim boven het Witte Huis is een no-fly zone voor vliegtuigen en helikopters. Elke onderbreking van de no-fly zone wordt door de radars en lasers op het dak geregistreerd. Het gebied wordt ook regelmatig gepatrouilleerd door F16 straaljagers en waarschijnlijk ook door drones.

Overal kogelvrije ramen

In alle 147 ramen van het Witte Huis werd in de vijftiger jaren kogelvrij glas geïnstalleerd. Er zijn in het verleden van wel 650 meter afstand schoten op het presidentsgebouw afgevuurd en nog worden er regelmatig kogelresten gevonden op het terrein. De kogelvrije ramen zijn ook uitgerust met ultrasone apparatuur waarmee men voorkomt dat er met afluisterapparatuur bespioneerd wordt.

Camera’s, sensoren en alarmsystemen

Er is niet veel informatie beschikbaar over de beveiliging in en rond het Witte Huis. Wel weten we dat er verschillende soorten alarmsystemen zijn in het complex en onder de grond. Grondsensoren en bewegingsmelders bijvoorbeeld houden het complex vierentwintig uur per dag in de gaten. Dichter bij het huis zijn infrarooddetectors en audiodetectors geïnstalleerd. Elke hoek van het Witte Huis wordt door surveillancecamera’s in de gaten gehouden.

Veiligheidsscreening van bezoekers

Iedereen die een bezoek wil brengen aan het presidentsgebouw wordt eerst onderworpen aan strenge veiligheidsscreening. Bij binnenkomst worden bezoekers gescand door magnetometers die op alle deuren worden geplaatst. Als er door dit systeem een wapen of radioactief materiaal wordt gedetecteerd, worden de bewakers daarvan door middel van een stil alarm op de hoogte gebracht.

Strenge controles van de lucht- en waterkwaliteit

Naast magnetometers en andere vormen van screening, heeft het Witte Huis ook systemen die continu de waterkwaliteit in het Witte Huis screenen op chemische en biologische verontreinigingen. Als schadelijke stoffen worden aangetroffen gaat er een alarm af, wordt de hoofdkraan afgesloten en maakt men alleen nog maar gebruik van de back-up watervoorziening. Zelfs de lucht in het Witte Huis wordt voortdurend gefilterd en gecontroleerd op giftige stoffen en radioactiviteit.

Voedselscanners en -proevers

Al het voedsel in het Witte Huis, of het nu gaat om iets dat door een bezoeker meegebracht wordt of ingrediënten die bezorgd worden voor de presidentiële keuken, wordt gecontroleerd op bacteriën, radioactiviteit en gif. Hoewel de beveiligingsdienst nooit heeft bevestigd of er een ‘voedselproever’ met de president meegaat worden er wel degelijk voedselcontroles uitgevoerd als de president en zijn gezin buiten de deur eten. In artikelen en andere publicaties over presidentiële diners en andere evenementen wordt regelmatig melding gemaakt van een ‘voedselproever’ – en dat is naar alle waarschijnlijkheid de presidentiële kok.

Ondergrondse tunnelnetwerken en bunkers met biometrische toegangscontrole

Onder het Witte Huis bevindt zich een geheim tunnelsysteem dat het Witte Huis verbindt met de aangrenzende Eisenhower Executive Office Building, de New Executive Office Building, de bunker onder de VP Residence bij de Naval Observatory, de bunker onder het Blair House, het State Department, het Pentagon, het Capitool en andere gebouwen. Dit enorme ondergrondse netwerk van tunnels en bunkers biedt de president en zijn personeel de mogelijkheid om in een noodsituatie snel te ontsnappen. Zes verdiepingen onder de oostvleugel van het Witte Huis bevindt zich het Presidential Emergency Operations Centre (PEOC), het militaire communicatiecentrum, en onder de westvleugel bevindt zich onder andere de Situation Room die een reeks niet af te luisteren ruimtes bevat, waar men tijdens crisissituaties kan vergaderen. De lift naar beneden bevindt zich achter verschillende kluisachtige deuren. Vervolgens kan er alleen via geavanceerde biometrische identificatie en andere controlesystemen toegang tot deze ruimte verkregen worden. De presidentiële bunker is ontworpen om een directe nucleaire aanval te weerstaan.

Conclusie

Natuurlijk is de dreiging van een aanval altijd aanwezig, maar er zijn veel maatregelen getroffen om aanvallen te voorkomen of erop te reageren. De Secret Service maakt gebruik van een verscheidenheid aan middelen om de veiligheid van de president te garanderen, variërend van beveiligingspersoneel en gepantserde voertuigen tot verschillende tactische en technische maatregelen. Het snelle tempo van de technologische ontwikkelingen heeft het de geheime dienst mogelijk gemaakt om nieuwe geavanceerde veiligheidsmaatregelen te implementeren. Dit is echter een tweesnijdend zwaard omdat dezelfde technologie ook voor duistere doeleinden gebruikt kan worden.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen