Turkcell promoot nieuw product via Twitter

De Turkse telecomaanbieder Turkcell lanceerde niet lang geleden een nieuw product. Om de doelgroep te bereiken werd slim gebruik gemaakt van Twitter en live video streaming.

Het afgelopen jaar werd er over weinig zo veel gesproken als over Twitter. De groeicijfers zijn dan ook indrukwekkend. Een aantal feitjes (van maart 2011):

  • Twittergebruikers versturen een miljard tweets per week.
  • Er worden 140 miljoen tweets per dag verstuurd.
  • Gemiddeld 460.000 nieuwe accounts per dag.
  • Mobiel gebruik steeg in 2010 met 182%.
  • Het bedrijf Twitter groeide van 8 werknemers in 2008 naar 400 in 2011.
  • De waarde van Twitter wordt in 2011 geschat op 7,7 miljard US Dollar.

Cijfers die er niet om liegen. Maar ondanks dat vragen veel mensen zich toch nog af wat je met Twitter kunt. Zowel privé als zakelijk. Een terechte vraag wat ons betreft. Wat je er mee kunt, is van meerdere factoren afhankelijk. De belangrijkste factor is de doelgroep. Niet iedereen maakt immers (actief) gebruik van Twitter. Maar als jouw doelgroep wel actief is op Twitter, kan het een interessant middel zijn om bijvoorbeeld een product of bedrijf onder de aandacht te brengen. Zo laat ook deze campagne van Turkcell zien.

Hoe bereik ik mijn doelgroep?
Turkcell is de grootste telecomaanbieder van Turkije. Niet lang geleden werd een nieuwe smartphone in combinatie met een mobiel internetabonnement gelanceerd. Om het product aan de man te brengen, was het noodzakelijk om internetgebruikers op de hoogte te brengen van het bestaan er van. Het probleem was alleen dat de gemiddelde internetgebruiker in Turkije (nog) niet echt warm liep voor mobiel internet. De zware internetgebruiker daarentegen was wel geïnteresseerd in mobiel internet.

Aversie jegens online advertenties
Zware internetgebruikers staan bekend om hun aversie jegens online advertenties. Ze maken echter wel intensief gebruik van Twitter. Daarom werd besloten deze groep daar op te zoeken. Er werd een competitie bedacht welke zeven dagen duurde en waarbij zowel van live video streaming als van Twitter gebruik werd gemaakt.

Grote doos beplakt met post-its
De competitie werkte als volgt. Turkcell vulde een grote doos met kado’s (het nieuwe product van Turkcell) en beplakte deze vervolgens met honderden post-its. Alle post-its bevatten een unieke Turkcell boodschap. Door in te loggen op een speciale actiesite van Turkcell, konden bezoekers meedoen aan de competitie via Twitter-connect. Middels live video streaming kregen ze de doos met de post-its te zien welke door de bezoekers via Twitter kon worden uitgepakt. Gebruikers werden namelijk aangespoord om de boodschappen op de post-its te tweeten, aangevuld met de hashtag ‘#turkcelltweet’. Iedere keer dat een boodschap werd getweet, werd een post-it verwijderd. Hiermee verspreiden de deelnemers aan de competitie dus de boodschap van Turkcell onder al hun volgers.

Celebrities hebben vaak veel volgers
Naarmate de competitie vorderde werd de doos steeds verder uitgepakt. De laatste post-its bevatten de opdracht om een tweet met een Turkcell boodschap te laten retweeten door een bekende Turk. Degene die dat lukte, won een van de prijzen in de doos.

De resultaten
Volgens Turkcell zijn de resultaten van de campagne als volgt:

  • Ruim 56.000 verstuurde tweets met de hashtag ‘#turkcelltweet’.
  • De hashtag ‘#turkcelltweet’ was acht dagen – vanaf de start van de competitie – trendingtopic op Twitter.
  • Een groot aantal bekende Turken – met een grote hoeveelheid volgers – deed mee aan de competitie.
  • Gedurende de hele actie zijn ongeveer 3,6 miljoen mensen met de boodschap van Turkcell bereikt.

Zijn er ook meer producten verkocht?
De vraag waar iedereen natuurlijk graag antwoord op zou willen hebben, is hoeveel extra telefoons er zijn verkocht n.a.v. deze actie. Die informatie is door Turkcell helaas niet ter beschikking gesteld. Maar zouden we dat ook niet hebben willen weten als Turkcell dit product via een TV commercial onder de aandacht zou hebben gebracht?

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen