Uitgevers verbreden crossmediale horizon

Uitgevers proberen hun horizon te verbreden en door nieuwe crossmediale strategieën nieuwe inkomsten te ontdekken. Hoewel uitgevers moeilijk afstand kunnen nemen van hun traditionele producten ontwikkelen ze tegelijkertijd veel nieuwe innovatieve producten die vaak succesvoller zijn dan het bestaande assortiment. Daarnaast zoeken uitgevers actief naar geschikte partners om mee samen te werken of zelfs te fuseren

Dat zijn enkele conclusies uit het rapport ‘De uitgever aan het woord’ dat KPMG presenteerde op het Nationaal Uitgeverscongres. Thaesis geeft opdracht tot dit onderzoek, dat jaarlijks gehouden wordt. KPMG wijst crossmedia aan als het belangrijkste uitgangspunt van uitgevers. Door verschillende media aan elkaar te koppelen kan als het ware een web van media om een merk heen gecreëerd worden. Een succesvolle crossmediale aanpak versterkt de relatie met de consument.

Het onderzoek beschrijft de complexe en structurele veranderingen waar uitgevers mee te maken krijgen. Technische ontwikkelingen en de ontwikkelingen van de manier waarop de consument met media omgaat – Web 2.0 in feite – zorgen voor razendsnelle transformaties. Daarnaast ondervinden uitgevers versnippering in de markt door verlaagde toetredingsdrempels: het internet vervaagt geografische afbakeningen. Tenslotte draagt regulering, zoals de nieuwe Mediawet, bij aan de trendbreuken in de uitgeefwereld.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen