Veel interne onduidelijkheden over website eigen bedrijf

Senior marketing managers zijn vaak niet betrokken bij het beheer van hun websites en personeel weet niet wie eindverantwoordelijk is voor het online kanaal. SDL Tridion, specialist in Web Content Management oplossingen, gaf opdracht tot onderzoek. 100 Senior marketing managers en 100 senior IT managers in de VS en UK werden ondervraagd. Het onderzoek benaderde bedrijven met meer dan 500 werknemers.

In het Verenigd Koninkrijk is 67% van de senior marketing managers niet betrokken bij het beheer van de website. In de Verenigde Staten is dit maar liefst 88%. Het werk aan de online communicatie wordt meestal overgelaten aan IT en junior marketingcommunicatie medewerkers. Onder hen heerst echter enige verwarring over de eigen website: zo geven IT managers aan dat gemiddeld 47 mensen aan de website werken terwijl marketing managers 56 mensen tellen. In eigen land wordt eindverantwoordelijkheid niet bij één manager neergelegd maar bij verschillende afdelingen: Nederlandse en Belgische marketing managers noemen naast de eigen afdeling ook IT, customer service, HR en Finance als verantwoordelijken.

Rob Bode bevestigt dat intern soms onduidelijkheid heerst over wie verantwoordelijk is voor de website. Bode is Sales Director bij SDL Tridion. “Wij zien ook in Nederland een zekere mate van versnippering terug bij de bedrijven die wij bezoeken. Wat betreft het online kanaal, is het niet altijd even duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Wel zien wij in tegenstelling tot de US en UK onderzoeksresultaten een duidelijke toename van de betrokkenheid van marketing bij de websites. En zeker onder onze klanten wordt zeer veel waarde gehecht aan het online kanaal.”

Bij de Belgische Tessenderlo Group heeft men wél de taken duidelijk geregisseerd. Corporate Communication Manager Michaël Vandenbergen legt uit: “Bij ons liggen de verantwoordelijkheden zeer duidelijk vast. De afdeling communicatie is eigenaar en uiteindelijk eindverantwoordelijke voor de corporate websites van Tessenderlo Group. In het verleden was IT slechts in beperkte mate betrokken bij de website, maar tegenwoordig zijn zij een volwaardige partner in het project waarvoor duidelijke afspraken werden vastgelegd. De webmaster is medewerker binnen de communicatieafdeling en IT ondersteunt de afdeling communicatie als het gaat om techniek. Daarnaast werken we met ‘direct content management’ waarbij de business zelf instaat voor de inhoud van hun deel van de website.”

Met het toenemende belang van internet als kanaal binnen de crossmediale communicatiestrategie mag helder zijn dat hier zeker nog kansen liggen voor veel bedrijven.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen