Vijf redenen om vandaag nog te beginnen met contentmarketing

Wacht niet langer om contentmarketing de aandacht te geven die het verdient in je marketing- en communicatiestrategie. Neem onderstaande redenen, uitgangspunten en tips in beschouwing.

1. Reclame en traditionele media lopen snel in terug in populariteit

De oude media die vroeger zo krachtig en dominant waren, zijn in termen van oplages en bereikcijfers flink gedaald en ingehaald door nieuwe media als Google, Yahoo, Facebook, Twitter, Pinterest en andere online media. Daarnaast wordt (traditionele) reclame als subjectief gezien en steeds minder geloofd.

Een stapeltje opgevouwen kranten met daarop de tekst ‘social media’

Men wil relevante content en interactie

Klanten en prospects zijn meer ervaren en verwachten van bedrijven dat er voldoende interessante en relevante content aanwezig is om van te leren, te delen en om iets over te zeggen. Merken in een concurrerende omgeving kunnen zich met contentmarketing direct onderscheiden.

2. Met relevante content ben je beter vindbaar in Google

Door het delen van relevante, actuele en populaire (veel shares, toegekende Google-plusjes) content, kom je steeds hoger in de zoekresultaten.

Eerst zoeken dan kopen

Zoekmachines hebben een grote rol gespeeld bij de opkomst van content- marketing. Nu begint ongeveer 90% van alle aankopen met zoeken op het web. Door de opkomst van de zoekmachines ontstond de behoefte aan nieuwe bronnen van informatie. Mensen zoeken tenslotte niet naar advertenties (banners). Klanten en prospects zoeken inhoudelijke (product)informatie, aanbevelingen, onderzoeken en reviews.

Het draait om de mening van anderen

Meningen en ervaringen van anderen bepalen voor een groot deel de aankoop- beslissing. Video’s, weblogs en games ondersteunen het fysieke product of dienst. Er wordt volop gedeeld met vrienden, ouders en experts die de koopbeslissing kunnen valideren.

3. Content zorgt voor meer bezoekers op de website

Hoger in de zoekresultaten van Google verschijnen, betekent meer traffic naar je site. Aankondigingen op social media platformen voor een relevante whitepaper of interessante video, zorgen voor doorklikken naar je site omdat je daar de whitepaper kunt lezen of de video bekijken.

Bezoekers sturen via content

Een contentmarketingstrategie trekt mensen naar je toe. De verspreiding van content leidt tot bezoek aan de corporate website of de social media accounts, omdat de content daar kan worden geconsumeerd. Bedrijven en organisaties die regelmatig content ontwikkelen, hebben hiermee dan ook een belangrijk wapen in handen om bezoekers naar specifieke pagina’s en proposities te leiden. Het is wel van belang dat de website op orde is en voldoende mogelijkheden biedt voor publicatie, interactie, verspreiding en leadgeneratie.

4. Content zorgt voor leads, salesresultaten en klantbehoud

Inhoudelijke informatie, cases en klantbeoordelingen en -verhalen zorgen eerder voor een koopimpuls dan reclame. Het verspreiden van kennis is iets dat de organisatie zelf in de hand heeft. Met name binnen de B2B-markt levert op kennis gerichte marketing betere resultaten op. Whitepapers, artikelen, inhoudelijke video’s, onderzoek en online discussies leveren veel sneller een plek aan tafel bij beslissers. Een goed gesprek over de inhoud is immers een betere ‘trigger’ dan ‘platte’ reclame.

Reclame maken laat je aan je klanten over

De belangrijkste content is misschien wel in handen van klanten en prospects: klantverhalen, beoordelingen, reviews of referenties. Prospects en klanten willen graag weten hoe andere afnemers jouw product of dienst ervaren. Een positieve review kan net dat laatste beetje bevestiging geven om te kiezen voor jouw organisatie.

5. Content verlaagt de kosten voor online leadgeneratie

Vanwege de vele serieuze online kanalen die er de laatste jaren zijn bijgekomen, zijn de kosten voor distributie van content naar klanten en prospects sterk gedaald. Met name social media zorgen voor een verspreidingsimplus naar een grotere groep ontvangers.

Content krijgt meer aandacht dan reclame

Met content zijn we beter in staat onze doelgroep te raken, aanzien te verwerven en vertrouwen te winnen dan dat we met reclame kunnen realiseren. Mensen zijn eerder geneigd om aandacht te besteden aan kennis dan aan een commerciële boodschap. Content zorgt voor een verdieping van kennis bij doelgroepen.

Content kost minder dan reclame

Natuurlijk zullen er kosten zijn voor de tijd die een contentmanager spendeert aan het verzamelen en produceren van content en het verspreiden ervan, maar deze kosten wegen niet op tegen dure reclamebureaus en dure tv-commercials.

De kosten van nieuwe media versus oude media

Onderstaand een overzicht van de kosten per kanaal. Duidelijk is dat de ‘oude’ en betaalde media toch een stuk duurder zijn. Voordeel van de oude media is dat ze voor volumes kunnen zorgen. Er moet dan ook een gezonde mix worden gemaakt van oude en nieuwe kanalen.

Een infographic met groene staafdiagrammen met informatie over leads, lead channel en gerelateerde kosten

Ga vandaag nog aan de slag met contentmarketing. Download het gratis e-book ‘Word koning met contentmarketing’ en ontwikkel stap voor stap je eigen contentstrategie.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen