Virale marketing biedt meer!

Op verschillende manieren is het mogelijk aan klantgegevens te komen. Zo kan een website je noodzaken in te loggen, waarvoor persoonsgegevens moeten worden ingevuld. Tevens is het voor bedrijven mogelijk klantgegevens te kopen van een database, wat echter vaak niet op prijs wordt gesteld en uit onderzoek slechts een gering resultaat oplevert voor de bedrijven.

In de hedendaagse marketingomgeving is de meest effectieve manier om klantgegevens te verzamelen via virale campagnes. Virale campagnes zijn op tal van verschillende manieren aan te kleden. Enkele mogelijkheden om virale marketing mee uit te oefenen zijn via online games en nieuwsbrieven. Maar de beste methode lijkt te zijn door verschillende marketinginstrumenten in elkaar te laten overlopen. Belangrijk aspect is om het commerciële aan de boodschap te verbergen. De consument krijgt dan het idee dat deze boodschap puur voor de genoegdoening en uniciteit is.

Voor bedrijven kleven er tal van voordelen aan het genereren van een aantrekkelijke virale boodschap. Zo kan een virale marketingcampagne klantgegevens opleveren die in een verder stadium opnieuw kunnen worden ingezet bij onder andere acquisitie. Deze klantgegevens kunnen onder andere zijn het mobiele telefoonnummer, e-mailadres of zelfs de geboortedag van de consument. De consument zal sneller klantgegevens prijsgeven wanneer de boodschap weinig commerciële waarde bevat en als de campagne uitermate aantrekkelijk en leuk is om aan mee te doen.

Naast klantgegevens kan een virale marketingcampagne ook ‘top of mind awareness’ opleveren. Als een campagne door veel mensen wordt bekeken en naar derden wordt doorgestuurd, is het blijkbaar een aantrekkelijke campagne en blijft het merk of de boodschap lang hangen onder de mensen.

Het is voor bedrijven dus mogelijk om klantgegevens te achterhalen èn een ‘top of mind’ te creëren met een virale marketingcampagne, waarbij het bereik afhankelijk is van het voortplantingsquote. Om deze quote zo hoog mogelijk te krijgen is het belangrijk een unieke campagne op te zetten, want eerdere successen zijn geen garantie voor hernieuwde successen met hetzelfde concept. Er zal een unieke campagne moeten worden ontwikkeld.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen