Wat kunnen bedrijven leren van Hollywood?

Een van de vervelende dingen in het leven van een filmster is dat je er altijd voor moet zorgen dat je in de schijnwerpers staat. Ook op de momenten dat er even geen première is. Een te lange periode uit het vizier van de media kan zelfs het einde van een carrière betekenen.

De achilleshiel van traditionele media

Het grote probleem van een traditioneel massamedium als TV is dat als deze eenmaal wordt uitgezet of het programma is afgelopen, het bijzonder lastig is om dit programma nog een keer te bekijken. We hebben u weliswaar digitale TV maar de mogelijkheden om programma’s terug te kijken zijn nog steeds allesbehalve van onbeperkt. Hetzelfde geldt voor een krant. Wanneer het artikel eenmaal gelezen is beland je als acteur tussen het oud papier.

Het verschil met nieuwe media

Het voordeel van met name social media, is dat je zelf de controle hebt over wat je publiceert en wanneer je publiceert. Hierdoor is het een stuk eenvoudiger geworden om altijd aanwezig te zijn en gevonden te worden. Je bent immers niet meer afhankelijk van de eerstvolgende première of de grillen van een redacteur. De consequentie is ook dat alles wat je via social media publiceert altijd is terug te vinden. Of je dat nou leuk vindt of niet. Nadenken voordat je iets deelt is dus wel zo verstandig.

Hollywood en social media

De inwoners van Hollywood wekken meer dan eens de indruk enigszins buiten de realiteit te leven. Dat neemt echter niet weg dat er soms wel degelijk iets van Hollywood geleerd kan worden. Van Alyssa Milano bijvoorbeeld. Zij werd bekend van series “Who’s the Boss” en “Charmed” en is binnenkort te zien in de film “Hall Pass” met Owen Wilson en Christina Applegate. Om er voor te zorgen dat ze continu de aandacht op zich gevestigd houdt, maakt Alyssa op een succesvolle manier gebruik van social media. Naar aanleiding van haar tweets ontving zij tijdens de ‘Smell like a man’ campagne van Old Spice zelfs twee persoonlijke response video’s van de ‘Old Spice guy’.

De social media geheimen van Alyssa

1. Twittersegmentatie

Alyssa maakt gebruik van 3 verschillende Twitteraccounts. Alle drie met een verschillend doel:

  • @Alyssa_Milano: Het hoofdaccount van Alyssa (ruim 1,3 miljoen volgers).
  • @AlyssaDotCom : Het kanaal voor de laatste updates over Alyssa. (30,470 followers)
  • @TouchByAM: Het sportkanaal. Hier tweet ze over haar liefde voor sport, haar eigen (sport)kledingmerk en de laatste sportnieuwtjes (22.500 volgers).

Deze drie kanalen geven Alyssa een platform om contact te onderhouden en een band op te bouwen met meer dan een miljoen fans. Bovendien zorgt het er voor dat ze makkelijk en snel online gevonden kan worden.

2. Maak gebruik van Facebook

Dit onderdeel verdient nog enige verbetering maar het lijkt erop dat Alyssa de laatste tijd met name gefocussed heeft op haar Twitteraccounts. Dat neemt niet weg dat ze met 14.000 Facebookfans inmiddels al een redelijke basis heeft opgebouwd. Ook dit helpt om haar naam online circulerende te houden. De laatste tijd is er overigens wel een verhoogde activiteit op haar Facebookpagina en een stijging van het aantal fans waar te nemen.

3. Blogging

Alyssa’s blog is succesvol geïntegreerd in haar website. Dit heeft een positief effect op haar organische zoekresultaten (SEO). Door te bloggen laat Alyssa de persoon achter de actrice zien. Dit doet ze door foto’s, verhalen over haar goede doelenwerk en haar liefde voor dieren met haar fans te delen. Dit heeft een versterkend effect op haar digitale ‘personal brand’.

4. Authenticiteit

De verhalen die Alyssa met haar fans deelt zijn authentiek. Het zijn haar interesses en haar bezigheden. Dat is duidelijk te merken aan haar tweets, de verhalen op haar weblog en de informatie op haar website. Authenticiteit zorgt voor een hechte band met haar fans.

5. Website is Socia Media Optimized en up-to-date.

De website http://alyssa.com/ maakt het voor haar fans eenvoudig om Alyssa op verschillende manieren te volgen, bijvoorbeeld via Facebook en Twitter. Het wordt fans makkelijk gemaakt om content te delen en haar te volgen via social media. En niet geheel onbelangrijk, haar website wordt op zeer regelmatige basis voorzien van nieuwe content wat essentieel is om je bezoekers en fans geinteresseerd te houden en terug te laten komen.

Ruimte voor verbetering

Ondanks het succes van Alyssa – ruim een miljoen volgers op Twitter! – zijn er wel een aantal verbeterpunten te constateren:

  1. Meer aandacht voor Facebook. Meer content en meer interactie met haar fans. Ook zou haar Facebookpagina beter met haar website en blog geïntegreerd kunnen worden.
  2. Maak gebruik van Youtube! Dit kanaal wordt nu nog niet of nauwelijks door Alyssa ingezet en biedt haar enorme mogelijkheden om haar online aanwezigheid verder te verbeteren en uit te breiden.
Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen