Werknemers als ambassadeurs

Wie zijn jouw ambassadeurs? Wie vertellen jouw verhaal? Een handjevol klanten? De directie? Zo ja, dan laat je serieuze kansen onbenut. Want wie zijn het beste in staat om jouw boodschap als beste over te brengen? Precies, je werknemers! Zij zijn immers dagelijks met je product, merk en bedrijf bezig. En we hebben het niet alleen over marketing- of communicatiemedewerkers. Dit geldt namelijk voor je hele organisatie, van IT tot klantenservice en van receptie tot human resources. Zorg er daarom ook voor dat werknemers trots zijn om voor jouw bedrijf te werken. Klanten hebben namelijk zeer snel door wanneer werknemers niet volledig achter hun bedrijf staan en dit zal hoe dan ook zijn weerslag hebben op de resultaten.

Nieuw personeel
Hou er bij het aannemen van nieuwe werknemers daarom rekening mee dat ze in staat moeten zijn om je product, dienst en merk op een juiste manier kunnen vertegenwoordigen. Past deze persoon dus wel bij jouw bedrijf? Heeft hij (of zij) dezelfde normen en waarden, staat hij achter de visie van het bedrijf? Dit geldt uiteraard niet alleen voor een nieuwe account manager of PR-werknemer. Iedere werknemer moet in staat zijn om jouw merk en producten op een positieve manier te vertegenwoordigen.

Het draait niet alleen om geld
Het is eenvoudig om personeel tevreden te stellen met meer salaris. Het draait echter zeker niet alleen om salaris. Het is zelfs veel belangrijker om er voor te zorgen dat je werknemers gemotiveerd zijn en blijven. Zorg daarom voor een inspirerende werkomgeving en creëer een plek waar mensen zich gelukkig voelen.

 

 

Maar vergeet zeker niet om je werknemers serieus te nemen, maak ze belangrijk en laat ze beslissingen nemen. Hiermee schep je de voorwaarden om van werknemers ambassadeurs te maken. Maar er is meer. De volgende vier regels zijn een goed begin:

1. Zorg voor een verhaal. Een verhaal dat je publiek begrijpt. Vraag je dus af wat het verhaal is dat je iedere dag aan je klanten probeert te vertellen. Wil je je klanten immers voorzien van een ultieme productervaring dan is een inspirerend verhaal van groot belang. Het verhaal van jouw product, van jouw merk. Je wilt je klanten immers nieuwsgierig maken naar het vervolg. Zorg er daarom voor dat hij meer wil weten, dat hij na het eerste contact op zoek gaat naar het vervolg. Het ene deel leidt automatisch naar het volgende.

2. Doe wat je belooft! Laat een slogan geen loze belofte zijn. Als het je missie is om te zorgen voor een perfecte klantervaring, zorg dan ook voor beleid dat er voor zorgt dat de klant altijd centraal staat. Train de klantenservice zodanig dat ze jouw belofte na willen komen. Er zijn klantenservices waar medewerkers klanten niet mogen helpen als dat betekent dat de maximale tijd per klant overschreden wordt. Dus vraag jezelf af of je bereidt bent om echt te doen wat je belooft. Zelfs als dat meer tijd, moeite en geld kost.

3. Religie. Zijn jouw klanten bereid om nachten buiten in de kou te slapen om als eerste een nieuw product te kunnen bemachtigen? We kennen allemaal de rijen voor de Apple stores voor een nieuwe iPhone of iPad.

 

 

Merken als Apple, Harley Davidson of Ferrari vertonen meer kenmerken van een religie dan van een gewoon merk. Het is helemaal niet belangrijk of een iPad wel echt toegevoegde waarde heeft of dat de nieuwe Harley Road King wel echt lekker rijdt. Het is een gevoel, een manier van leven.

Heb jij je ooit afgevraagd of jouw merk een religie is? Of is het gewoon een van de vele producten of diensten? Hebben mensen passie voor je merk, product of dienst? Zijn ze bereid om hun ervaringen met jouw producten met anderen te delen? En hoe zit het met je werknemers? Vertellen zij vol passie in de kroeg over jouw bedrijf? Zo ja, dan doen ze dit ook aan je klanten.

4. Authenticiteit. Doe je niet anders voor dan je bent. Vraag je dus af wat je als merk bent en waar je voor staat. Pretendeer niet iets te zijn wat je niet bent. Consumenten prikken hier heel snel doorheen. Ieder bedrijf heeft een aantal authentieke verhalen te vertellen. Focus je daarop en draag dat uit.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen