Wie is verantwoordelijk voor social media?

Social Media marketing is hot. Iedereen heeft het er over en geen enkel bedrijf kan er eigenlijk meer omheen. Het staat dan ook bij de meeste bedrijven wel op de een of andere manier op de agenda. Als je als bedrijf besluit met Social Media aan de slag te gaan, en hier ook daadwerkelijk een succes van wil maken, kom je al gauw bij de vraag terecht wie daar verantwoordelijk voor moet zijn. In de meeste gevallen zal marketing in de ‘lead’ zijn maar het is niet gezegd dat daar ook altijd alle (juiste) kennis en vaardigheden aanwezig zijn om je Social Media-inspanningen tot een succes te maken.

Voor veel marketeers is Social Media nog steeds een redelijk vaag begrip. Veel verder dan Facebook, Twitter en Hyves komen de meeste niet. Van Foursquare hebben ze zelfs nooit gehoord. Bovendien is er nog steeds veel scepsis. Hoe verdien je immers al die inspanningen terug? Daarnaast kan de inzet van Social Media arbeidsintensief zijn. De ontwikkelingen gaan snel en alles op de voet volgen kost tijd. Maar het grootste probleem is om Social Media een plaats te geven binnen je bestaande marketingstrategie.

Social Media geen doel op zich

Nog veel te vaak wordt Social Media als een op zichzelf staand fenomeen beschouwd. Iets wat het natuurlijk niet is. Social Media is immers een van de vele beschikbare (marketing)middelen. Om dit middel een succesvolle bijdrage te kunnen laten leveren aan het bereiken van je (bedrijfs)doelstellingen, is een goede integratie van Social Media binnen je bestaande marketingmix dan ook van groot belang.

Social Media vragen specifieke skills

Om Social Media succesvol in te zetten en goed te kunnen integreren, zijn kennis en vaardigheden vereist die in de meeste gevallen niet binnen een afdeling aanwezig zullen zijn. Het kan dan ook verstandig zijn om een Social Media Marketing team te formeren. Een team dat bestaat uit leden van verschillende afdelingen.

De volgende afdelingen zouden in staat moeten zijn om de benodigde kennis en vaardigheden te leveren.

Marketing

Voor de hand liggend maar marketing zal zeker een belangrijke rol hebben binnen het Social Media Marketing Team. Social Media zal immers in veel gevallen worden ingezet om een bijdrage te leveren aan het bereiken van de marketingdoelstellingen. De input en kennis van (traditionele) marketeers is dan onmisbaar. Marketing is in de meeste gevallen ook het meest geschikt om leiding te geven aan het team.

Communicatie en PR

Bij Social Media draait het om de dialoog. Van oudsher zijn het communicatie en PR die zich hiermee bezig houden. Een of meerdere afgevaardigden van deze afdeling(en) mag dan ook zeker niet ontbreken. Met name ook omdat zij in staat zullen zijn de manier van communiceren via Social Media in goede banen te leiden. Zij kunnen er voor zorgen dat de stijl en ‘tone of voice’ in lijn is met overige communicatie-uitingen. Uiteraard moet wel voorkomen worden dat de push methodes die traditioneel bij marketing en communicatie gehanteerd worden hier geen voet aan de grond krijgen.

Online Marketing

Voor Online Marketing is een grote en belangrijke rol weggelegd. Hier zit namelijk de meeste kennis, feeling en ervaring met Social Media binnen een organisatie. Verder is Online Marketing als beste in staat om content voor Social Media te produceren. Ook vanwege de raakvlakken met bijvoorbeeld zoekmachinemarketing.

Klantenservice

Misschien iets minder voor de hand liggend maar van onschatbare waarde voor een Social Media Marketing team. Vanwege het dagelijkse contact met klanten zijn juist zij het die je klanten het beste begrijpen. Zij weten wat er speelt, wat je klanten bezig houdt en waar de grootste frustraties zitten.

IT

Tot slot zal ook IT aangesloten moeten worden. IT zorgt er immers voor dat alle bestaande platformen, websites en applicaties goed functioneren. De inzet, en het eventuele succes van Social Media, kan zorgen voor grote druk op deze applicaties. Om er voor te zorgen dat dit geen vervelende consequenties heeft (voor een webshop bijvoorbeeld) is de inbreng van IT van groot belang.

Uiteraard is bovenstaande een selectie van mogelijkheden en zullen er voor verschillende soorten bedrijven misschien iets andere eisen gelden. Maar waar het in ieder geval om gaat, is dat je van zoveel mogelijk kennis en kunde binnen je bedrijf gebruik maakt om van je Social Media inspanningen een succes te maken.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen