Wification: meer klanten door onbeperkt wifi-toegang?

Wifi rukt wereldwijd op. Op straat en op 10.000 voet. Van Starbucks- en Plus supermarktketens tot internationale luchthavens en hippe eettentjes in het Balinese dorpje Ubud. In de luchtvaarsector komt de wifi-revolutie nu pas echt los. Via wifi kun je fast moving communities (tijdelijke, zich (letterlijk) snel verplaatsende communities) nieuwe producten en services onderweg aanbieden.

Dit artikel schetst eerst de huidige wifi-ontwikkelingen en biedt daarna een aantal ideeën hoe wifi in het business model van de vervoers- en reisbranche kan worden opgenomen.

Wification van de samenleving

De Amerikaanse Federal Communications Commission heeft onlangs haar wifi-richtlijnen aangepast. Daardoor wordt het voor zowel grote en kleine vliegmaatschappijen veilig en gemakkelijk om inflight wifi aan klanten aan te bieden. Dit kan een doorbraak van wifi in de wereldwijde luchtvaartsector betekenen.

Wifi voor 2 dollar per uur te koop op straat bij dakloze ‘service providers’ in Amerika

 

KPN heeft een deal gesloten met de Spaanse kabelgigant Fon om klanten meer hotspots te kunnen aanbieden. KPN wil daarbij, net zoals UPC en Ziggo, de wifi-signalen van klanten openzetten voor andere gebruikers. Dat betekent een flinke uitbreiding van het aantal wifi-punten in Nederland.

Zeeland is de eerste provincie die wifi (deels) gratis beschikbaar heeft gesteld in de gehele provincie. City marketing en wifi gaan steeds meer hand in hand. Nijmegen, Eindhoven en Enschede kennen gratis internet in het centrum. Zwolse winkeliers hebben dezelfde wens bij de gemeente neergelegd. Het OV timmert aan de weg met wifi. In Rotterdam zijn de bussen van vervoersbedrijf RET inmiddels voorzien van gratis internet. Connexxion biedt wifi aan in 13 bussen in Friesland. In Amsterdam experimenteert GVB met internet in de tram.

Dienstregeling voor terugreis of toeristische attracties in de buurt opzoeken? Wifi in Amsterdamse tram maakt het voor alle bezoekers uit de hele wereld mogelijk.

 

Het buitenland biedt ook veel wifi-faciliteiten. Van de Londense subway tot Amerikaanse daklozen die zich als wifi-spot laten verhuren. Kortom, de wification van de samenleving is niet meer te stoppen. Dit kan een doorbraak betekenen voor de reissector in het faciliteren van fast moving communities met sociale netwerken. Op de grond én in de lucht.

Fastmoving communities

Fast moving communities zijn tijdelijke groepen mensen die zich van locatie A naar B verplaatsen. Een vliegmaatschappij, een touroperator, de spoorwegen, bussen, trams en metro’s zien non-stop een karavaan van reizigers aan zich voorbij trekken. Hun reisgezelschappen vallen vanzelf uiteen nadat de bestemming is bereikt. Het gemeenschappelijk doel valt dan immers weg. Tot nu toe is zo’n groep mensen onderweg voor de reissector vaak een soort black box: ze weten dat er mensen in- en uitstappen. De online mogelijkheden voor online communicatie en engagement onderweg worden vaak nog beperkt door de technisch gebrekkige beschikbaarheid van wifi en 3G. En buiten de landsgrenzen loert buiten wifi-bereik het risico van een gepeperde datadownloadrekening.

500 miljoen checkins wereldwijd op Foursquare per drie maanden

 

Een aanzienlijk aantal reizigers checkt al in via Foursquare aan het begin of het einde van hun reis. 500 miljoen keer per 3 maanden om precies te zijn. Maar tussen punt A en B gebeurt er weinig. Ook op Facebook wordt druk gedeeld waar men zich bevindt. Het bedrijfsleven lijkt echter in 2012 nog niet de juiste weg te hebben gevonden naar de inzet van location based services om hun offline klanten online te mobiliseren en activeren.

Wification: inspiratie voor meer service en gemak tijdens reizen

Stel je voor….: gratis wifi aan boord van ieder denkbaar vervoermiddel. Lucht-, trein- en busreizigers vormen een open of besloten community vanaf het moment dat de reis begint. Deelname is altijd vrijwillig. Aan boord van het vliegtuig neemt de purser de rol van communitymanager op zich. Voor trein en bus wordt voor korte trajecten een communitymanager op afstand aan de reizigerscommunity gekoppeld. Op lange treintrajecten is de conducteur de communitymanager. Hij is dat tenslotte ook al offline.

De fast moving communityleden ontmoeten elkaar laagdrempelig. Voor een chat of voor een game. Zakelijke reizigers die weten dat ze ‘straks’ in een VIP-lounge op een luchthaven of op een treinstation moeten wachten, kunnen zich alvast onderweg voorbereiden. De wachtruimte waar ze naar toe gaan is het offline verlengstuk van de fast moving community. Zij kunnen zich vast aanmelden en ‘rondkijken’.

Verbind je met ‘peers’ in je omgeving via CanWeNetwork.com

 

Tijdens de reis worden reisinformatie of inspiratietips over eindbestemming of reis zelf in de fast moving community uitgewisseld. In fast moving communities kun je handige tools/apps aanbieden en/of laten gebruiken. Een zakelijke mobiele app voor business networking waarmee je ‘soortgenoten’ spontaan kunt identificeren en ontmoeten is bijvoorbeeld via Canwenetwork.com.

Andere servicemogelijkheden met wifi: uit een enorme video- en bibliotheek van inflight- of intrain-services kun je je eigen film naar keuze bekijken of een e-book lezen. Beiden tegen speciaal tarief in combinatie met je vervoerbewijs uiteraard. WebTV tussen Amsterdam en Maastricht op het spoor voor diegenen die #DWDD of #GTST niet willen missen. De intellectuele reiziger laaft zich aan speciaal door de communitymanager geselecteerde korte colleges over ieder denkbaar academisch onderwerp. Met je bestemming in zicht reserveer je vanuit de trein alvast een taxi.

Een cappuchino bestellen via de online kiosk in de community? Deze wordt binnen 10 minuten bij je stoel bezorgd. Geen tijd om te koken? Korting op een driegangenmenu in Maastricht wanneer je vanuit de trein je bestelling plaatst. Wel tijd om te koken, maar geen tijd om boodschappen te halen? De balkons in de trein en de placemats in de vliegtuigstoel tonen je complete virtuele supermarkten. Scan de QR-code met je mobiel en de boodschappen worden thuisbezorgd zodra je bent gearriveerd. Uiteraard met de hartelijke groeten van je fast moving communitymanager.

Wifi tijdens de vlucht betekent meer service- en verkoopmogelijkheden

Meer verbondenheid door tijdelijke communities

Door het aanbieden van relevante diensten in een tijdelijke community, zal de reiziger deze community willen ‘betreden’. Latente behoeften worden ingevuld, de reiziger wordt vermaakt en ‘geïnspireerd’ te consumeren, waardoor de omzet per reiziger omhoog gaat. Dit laatste wordt bijvoorbeeld gerealiseerd doordat door de ‘exploitant’ van de tijdelijke community een kick back- of ander verdienmodel toepast op bestellingen of activiteiten bij deelnemende zakenpartners. Redenen voor reizigers om de community te betreden zouden kunnen zijn: het verkrijgen van korting bij bestellingen via de tijdelijke community en/of het sparen van punten, waardoor je als reiziger opnieuw kunt reizen met bepaalde voordeeltjes (een upgrade, een cadeautje, korting).

Tijdelijke communities beïnvloeden de beleving van de reiziger positief. Het aanbieden van op wifi-gebaseerde diensten kunnen ervoor zorgen dat de keuze eerder op jouw organisatie valt. De verbondenheid met jouw dienst wordt sterker en de klanttevredenheid gaat omhoog.

Digitaal boodschappen doen bij Tesco in de metro

 

Wanneer durft het bedrijfsleven grootschalig te investeren in wifi en nieuwe online services voor de reizende consument te ontwikkelen? Wordt in 2013 deze vraag beantwoord? Wat is jouw mening?

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen