Word of mouth via Twitter werkt!

Een nieuw product in de markt zitten en er vervolgens over gaan twitteren om word of mouth te genereren. Marketingbureau Buzzer onderzocht of je in 140 karakters effectieve word of mouth kunt verspreiden. Door na te gaan hoe mensen twitteren over het nieuwe product van Maggi, het Wokblokje, kwamen zij tot de conclusie dat twitteraars in 140 tekens genoeg kwijt konden en dat het potentiële bereik van de tweets erg groot is.

Buzzer liet consumenten het Wokblokje ervaren en liet ze daar vervolgens over vertellen via Twitter. Buzzer speelde een actieve rol door zelf ook informatie te twitteren over de Maggi-campagne en stelde vragen aan twitteraaars en beantwoorde zelf vragen. 35% van de buzzers stuurde tweets, 55% vertelde over hun gebruikservaring en 80% deelde zijn mening over het product. De meeste buzzers (65%) lazen liever alleen. Zij waren geïnteresseerd naar de mening van anderen en hoe ze het product gebruiken.

De eerste drie weken zijn er bijna 300 tweets verstuurd rondom het product door vijftig unieke mensen. Deze twitteraars hebben gemiddeld 40 volgers. Die 300 berichtjes leveren 12.000 word of mouth-impressies op. Van de 300 berichtjes werd er op 270 berichtjes een reactie gegeven. Dit levert meteen weer 10.800 potentiële word of mouth-impressies op. 13% van de zenders heeft Twitter ook nog eens gekoppeld aan een sociaal netwerk waardoor er nog meer mensen bereikt zullen worden. Alles bij elkaar genereerden vijftig mensen een potentieel bereik van ongeveer 22.000 word of mouth-impressies in drie weken. Het is helaas niet mogelijk om te meten hoeveel tweets er door de volgers echt gelezen zijn.

Twitter valt goed te benutten als word of mouth- en marketingmedium. Het lijkt een goede manier om de dialoog, zelfs al in een vroege fase met consumenten aan te gaan. Veel adverteerders gebruiken Twitter nog niet op deze manier. Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat nog maar 42 van de 100 Nederlandse top-adverteerders een account hebben op Twitter. Er liggen dus nog een hoop kansen voor adverteerders; de getallen liegen er niet om.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen