INPSPIRERENDE LEZING

DE TOEKOMST VAN DIGITALE CRIMINALITEIT

Ja, ons leven is dankzij digitale techniek gemakkelijker dan ooit. Maar het heeft ons ook kwetsbaarder gemaakt voor cybermisdaad. Weet jij eigenlijk welke technologieën het grootste gevaar vormen? Of wat je kunt doen om jezelf te beschermen?

Het is waar dat technologie de samenleving veel nieuwe kansen biedt. Maar we hebben daardoor ook te maken met gevaren die in het verleden niet bestonden. Door altijd en overal verbonden te zijn stellen we onszelf ook bloot aan mensen en groepen die kwaad in de zin hebben en er bijvoorbeeld op uit zijn om kritieke infrastructuur aan te vallen. Onze gezondheid is ook in gevaar. Wist jij dat pacemakers en andere medische apparatuur gehackt kunnen worden? Dat 4D- en bioprinters als massavernietigingswapens kunnen worden gebruikt om zo onze ergste nachtmerries uit te laten komen? Criminelen maken steeds meer gebruik van geavanceerde technologie, waardoor ze bijna niet bij te benen zijn. Gelukkig kunnen we zelf ook veel doen, maar dat betekent wel dat we de criminelen goed in de gaten moeten houden – sterker nog: dat we hen altijd een stap voor moeten blijven.

Onderwerpen
die aan bod komen

STADSCRIMINALITEIT

Wonen in een slimme, verbonden stad heeft zeker voordelen. Laten we eerlijk zijn, zou jij weten wat je zonder het IoT moest doen? Helaas komt dit gemak ook met de nodige gevaren. Wist jij dat hackers via elk slim apparaat in je huis binnen kunnen komen? En stel je eens voor wat er zou kunnen gebeuren als criminelen onze infrastructuur – zoals onze elektriciteitscentrales en waterzuiveringsinstallaties – zouden aanvallen. Of ziekenhuizen. Dat zou miljoenen levens in gevaar kunnen brengen.

GEZONDHEIDSRISICO’S

Om patiënten op afstand te behandelen en toegang te krijgen tot vitale gegevens wordt medische apparatuur verbonden met het IoT. Makkelijk en efficiënt. Maar wat zou er gebeuren als deze systemen gehackt werden? En wist jij dat wetenschappers dankzij geavanceerde technologie in staat zijn om gedachten te lezen en zelfs nieuwe gedachten te ‘uploaden’? Het idee dat ons brein, ons zenuwstelsel en zelfs ons DNA gehackt kunnen worden is dan ook niet vergezocht. Hoewel medische ontwikkelingen mensen beter moeten maken, kunnen ze – in de verkeerde handen – enorme verwoesting aanrichten.

GENETISCHE MANIPULATIE

We staan aan het begin van een tijdperk waarin wetenschappers het genetisch materiaal van planten, insecten en zelfs mensen kunnen herschrijven. Hoewel dit genetische ziektes kan uitbannen en gezondere en sterkere gewassen kunt creëren, kan deze tech – in verkeerde handen – uitmonden in een nachtmerrie. Insecten die met een virus geïnfecteerd zijn kunnen worden gebruikt om oogsten genetisch te manipuleren en de wereldwijde voedselvoorraad te bedreigen. Om over klonen maar te zwijgen. Wist je dat dat met dieren al gedaan wordt? En dat is binnenkort technisch ook mogelijk met mensen – als het al niet gebeurt.

ECONOMISCHE CRIMINALITEIT

De overvloed aan digitale technologieën en het gebruik toenemende gebruik van cryptovaluta biedt ongekende mogelijkheden. Deze ontwikkelingen luiden echter ook een nieuw tijdperk van financiële misdaad in. Criminelen kunnen met betalingsapps, e-wallets, digitale valuta en anonieme blockchaintransacties geld witwassen. Terroristen kunnen er bovendien hun activiteiten mee financieren. Ook kunstmatige intelligentie (KI) wordt door criminelen steeds vaker gebruikt. Bijvoorbeeld bij phishing-aanvallen, om biometrische scanners met nagemaakte vingerafdrukken om de tuin te leiden en om met audio- en video-deepfakes verwarring te zaaien en mensen af te persen. Science fiction? Helaas niet.

OVERHEIDS- & MILITAIRE DREIGINGEN

De ontwikkeling van nieuwe technologieën heeft geleid tot nieuwe soorten misdaden die onze militaire en nationale veiligheid kunnen bedreigen en hele landen in gevaar kunnen brengen. Cyberoorlogvoering zijn cyberaanvallen die fysieke schade aanrichten aan mensen, plaatsen en objecten in de echte wereld. Schade kan aangericht worden met gebruik van kunstmatige intelligentie (KI), drones, robots, 3D/4D-printtechnologie, real-time satellietbewaking of bijvoorbeeld gepersonaliseerde biologische wapens.

KLIMAATENGINEERING

Het klimaat hacken is bijvoorbeeld CO2 opzuigen met kunstmatige bomen. Of het creëren van kunstmatige wolken. Ook het blokkeren van zonnestralen of het verspreiden van zwaveldeeltjes in de atmosfeer om de aarde af te koelen zijn ideeën die vallen onder klimaat hacken of klimaatengineering. Het zijn bizarre ‘oplossingen’ voor de klimaatcrisis. Geo-engineering, zoals het ook wel genoemd wordt, is zeer ingewikkeld en heeft ook een sinistere kant. Als het mis gaat, bijvoorbeeld, of als de technologieën in verkeerde handen vallen. Zouden criminelen het weer als wapen kunnen gebruiken?

ETHIEK

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. Dit betekent dat we onze grenzen moeten bepalen en een mening moeten hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken. Wat zijn onze individuele rechten en hoe gaan we om met privacy en risicobeheer? Hoe blijven we gelukkig in de wereld van morgen

NIEUWE VAARDIGHEDEN EN ROLLEN

Nieuwe technologieën hebben de rechtshandhaving ingrijpend veranderd. Politiewerk wordt steeds meer data-gedreven en er ontstaan nieuwe rollen. Wetshandhavers moeten technisch onderlegd zijn, hun omgeving snel kunnen inschatten, data kunnen analyseren om inzichten te krijgen en nauw betrokken zijn bij hun gemeenschappen. Om de nieuwe bedreigingen van geavanceerde technologieën het hoofd te bieden moeten wetshandhavers een organisatiecultuur ontwikkelen die innovatie en strategisch vooruitzien aanmoedigt. Met gebruik van apps en innovatieve tech als VR/AR-headsets, gevaarsensoren, beschermende exoskeletten en voorspellende politiesoftware zijn toekomstige misdaadbestrijders niets minder dan hightech.

LEIDERSCHAP IN DE TOEKOMST

Het werk in de toekomst vraagt om een nieuw type manager, die de status quo ter discussie stelt en bereid is de oude ‘20ste-eeuwse’ manier van leidinggeven achter zich te laten. Hiërarchieën worden platter omdat millennials teamspelers zijn die traditionele hiërarchieën ouderwets vinden. Ze vinden resultaat belangrijk en verwachten dat ook van hun managers. De managers van de toekomst bieden werknemers de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe functies te verkennen.

ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en monitort nieuwe ontwikkelingen voortdurend. Door samen te werken met startups en wetenschappers blijft men op de hoogte van de nieuwste tech-trends. Leiders gebruiken slimme algoritmen om de wereld te analyseren. Ze hebben flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Geen uitdaging is hen te machtig. Managers inspireren en hebben een betere toekomst in het vizier. En hun organisaties zijn niet bang om van de gebaande paden af te wijken.

MAATWERK

We bieden ook aangepaste keynotes. Bestaande lezingen kunnen worden aangepast aan uw wensen, of we kunnen een nieuwe keynote ontwikkelen die specifiek is afgestemd op wat u nodig heeft.

Ik ben geïnteresseerd
in deze lezing

Heb je interesse in deze lezing? Neem dan contact met mij op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Lezing aanvragen

RICHARD VAN HOOIJDONK

TRENDWATCHER & FUTURIST
toekomst-terror

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK

Kunstmatige intelligentie en blockchain zullen de financiële sector voor altijd veranderen. De kracht van nieuwe technologie biedt kansen die je niet mag missen.

OPTREDENS

Onderstaand tref je enkele video’s aan van verschillende optredens en interviews bij onder andere RTL Boulevard, het RTL Journaal, VARA/BNN. Meer video’s kun je hier bekijken.

I have two chips in my body

Trends 2030 #NXT2019

Compilatie Nederlandse Optredens

LAATSTE BLOGS

Van wapenhandel op social media tot fraude met deepfake-audio: criminelen maken dankbaar gebruik van digitale tech

Lees Meer

Zó wordt je privacy in dit digitale tijdperk geschonden

Lees Meer

Treinen, vliegtuigen en schepen beschermen tegen cyberaanvallen is een race tegen de klok

Lees Meer

Testimonials

“Richard van Hooijdonk is als geen ander”

Henk Geveke
Managing Director
TNO Defence

Richard van Hooijdonk is als geen ander in staat om een wervelende presentatie te geven over een groot aantal technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving en de economie. Geloofwaardig, op hoge snelheid en to the point. Zet je aan tot denken en doen.

“Een flitsende reis langs nieuwe technologie”

Patrick Steemers
Partnerr
Deloitte

Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.

“Een indrukwekkende en verrassende presentatie”

Rob Pols
CEO
Atos

Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!

“Bedankt voor de fantastische sessie”

Rob van Veen
Commercieel Directeur
Draka

De verbindingen zijn gelegd over hoe we zelf kunnen participeren, innoveren en op een onderscheidende manier nieuwe markten kunnen veroveren. Bedankt voor de fantastische sessie.

“Aan het Congres opsporing was bijzonder”

Jan Struijs
Politie

De bijdrage van Richard van Hooijdonk aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake – up – call viel het publiek ten deel en daarmee werd een after – lunch dip geheel teniet gedaan. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.

“Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal”

Maarten Buikhuisen
Directeur Global Solutionsr
Heineken

Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.