INPSPIRERENDE LEZING

DE TOEKOMST VAN DIGITALE CRIMINALITEIT

De hacker of terrorist van de toekomst maakt gebruik van nieuwe technologie en digitale organisatiestructuren om zijn doelen te bereiken. Met gevolgen voor kritieke infrastructuur. Welke technologieën vormen het grootste risico? Hoe kunnen we ons digitaal wapenen?

De toekomst onder vuur. Onze veiligheid in gevaar. Technologie biedt onze maatschappij nieuwe mogelijkheden, maar ook extreme gevaren. Groepen met verkeerde bedoelingen kunnen schade aanrichten door kritieke infrastructuur aan te vallen. Ook onze gezondheid loopt gevaar. Pacemakers en ziekenhuisapparatuur worden gehackt en 4D- en bioprinters zorgen voor nachtmerries. De ontwikkeling van digitaal terrorisme is nauwelijks te volgen. Nu we dit weten zijn we misschien op tijd. Mits we de juiste maatregelen nemen.

Onderwerpen
die aan bod komen

DE GEVAREN VAN 4D EN BIOPRINTERS

De terroristen van de toekomst hoeven geen wapens meer over de grens te smokkelen. Online kunnen ze alle producten vinden die ze nodig hebben om welk wapen dan ook te bouwen; van lasers tot raketten en nanowapens. In de toekomst kunnen ze alles printen en ter plekke monteren. Naarmate bioprinttechnologie zich verder ontwikkelt zijn terroristen straks in staat om dodelijke griepvirussen en allerlei andere gruwelijke ziekten te printen.

REKRUTEREN VAN TERRORISTEN

Terroristen maken steeds meer gebruik van het Darknet waardoor ze nog anoniemer worden - zelfs de meest geavanceerde opsporingsdiensten lukt het niet om deze waas van geheimzinnigheid te doorbreken. Ook op Facebook, Twitter en YouTube verleiden terroristische groeperingen de ontevredenen met gelikte propaganda tot extremisme en geweld.

AANVAL OP KRITIEKE INFRASTRUCTUUR

Terroristen zijn in de nabije toekomst in staat om geavanceerde cyberaanvallen uit te voeren op kritieke infrastructuur. Door waterzuiveringsinstallaties, energiecentrales en ziekenhuizen tegelijkertijd aan te vallen, kunnen ze miljoenen mensen treffen en hele systemen volledig overweldigen of platleggen. Combineer dit met een biologische aanval, grootschalige stroomstoringen en ziekenhuishacks en het gevolg is honderdduizenden slachtoffers.

GEZONDHEID IN GEVAAR

Medische apparaten van patiënten zijn binnenkort ook via een centrale hub draadloos met het Internet verbonden, waardoor verpleegkundigen en artsen real-time toegang hebben tot vitale functies en behandelingsopties. De terroristen van de toekomst houden die ontwikkelingen allemaal in de gaten en de potentiële gevolgen zijn angstaanjagend. Als een arts op afstand de druppelsnelheid van een infuus kan verhogen of een dosis morfine kan toedienen, kan een hacker dat straks ook.

DE ORGANISATIE VAN TERRORISME

Het terrorisme van de toekomst zal moeilijk te ontdekken zijn en nog moeilijker te stoppen. Het gebeurt straks niet meer met fysieke wapens, maar van achter een computer of met een mobiel. Terroristen worden steeds decentraler; ze splitsen steeds verder op in kleine, lokale, onafhankelijke, zelffinancierende cellen. Zelfs de meest geavanceerde tech kan een aanval niet voorkomen en ook de meest ervaren inlichtingendiensten kunnen onze veiligheid niet garanderen.

INTERNET OF THINGS ONDER VUUR

Slimme, met het Internet of Things verbonden apparaten maken vrije communicatie mogelijk en beloven grote dingen. Experts maken zich echter zorgen dat de hyperconnectiviteit van SCADA een makkelijk doelwit is voor kwaadaardige software en hackers. Dit is een serieus probleem, en het is niet onwaarschijnlijk dat we door deze hyperconnectiviteit in de toekomst te maken krijgen met gecoördineerde, gelijktijdige aanvallen op kritieke infrastructuur.

WELKE MAATREGELEN KUNNEN WE NEMEN?

Om onze strategieën voor terrorismebestrijding te versterken moeten we ons aanpassen aan de hedendaagse bedreigingen. Een manier om dit te doen is door de digitale communicatie tussen terroristen met behulp van cybertechnologie stil te leggen. Een belangrijk aandachtspunt in de strijd tegen het terrorisme is voorspelling en preventie. Hierin spelen biometrische herkenningstechnologieën, communicatiebewaking en het gebruik van big data een belangrijke rol.

ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST

Het bedrijf van de toekomst is hyper-verbonden, volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het analyseert de wereld met slimme algoritmen en gebruikt flexibele arbeidskrachten om snel nieuwe producten of diensten te ontwikkelen of complexe problemen op te lossen. Het bedrijf van de toekomst heeft leiders nodig die inspireren, nieuwe visies hebben en bereid zijn om van de gebaande paden af ​​te wijken.

MAATWERK

We bieden ook aangepaste keynotes. Bestaande lezingen kunnen worden aangepast aan uw wensen, of we kunnen een nieuwe keynote ontwikkelen die specifiek is afgestemd op wat u nodig heeft.

Ik ben geïnteresseerd
in deze lezing

Heb je interesse in deze lezing? Neem dan contact met mij op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Lezing aanvragen

RICHARD VAN HOOIJDONK

TRENDWATCHER & FUTURIST
toekomst-terror

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK

Kunstmatige intelligentie en blockchain zullen de financiële sector voor altijd veranderen. De kracht van nieuwe technologie biedt kansen die je niet mag missen.

OPTREDENS

Onderstaand tref je enkele video’s aan van verschillende optredens en interviews bij onder andere RTL Boulevard, het RTL Journaal, VARA/BNN. Meer video’s kun je hier bekijken.

I have two chips in my body

Trends 2030 #NXT2019

Compilatie Nederlandse Optredens

LAATSTE BLOGS

Van wapenhandel op social media tot fraude met deepfake-audio: criminelen maken dankbaar gebruik van digitale tech

Lees Meer

Treinen, vliegtuigen en schepen beschermen tegen cyberaanvallen is een race tegen de klok

Lees Meer

Zó wordt je privacy in dit digitale tijdperk geschonden

Lees Meer

Testimonials

“Richard van Hooijdonk is als geen ander”

Henk Geveke
Managing Director
TNO Defence

Richard van Hooijdonk is als geen ander in staat om een wervelende presentatie te geven over een groot aantal technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving en de economie. Geloofwaardig, op hoge snelheid en to the point. Zet je aan tot denken en doen.

“Een flitsende reis langs nieuwe technologie”

Patrick Steemers
Partnerr
Deloitte

Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.

“Een indrukwekkende en verrassende presentatie”

Rob Pols
CEO
Atos

Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!

“Bedankt voor de fantastische sessie”

Rob van Veen
Commercieel Directeur
Draka

De verbindingen zijn gelegd over hoe we zelf kunnen participeren, innoveren en op een onderscheidende manier nieuwe markten kunnen veroveren. Bedankt voor de fantastische sessie.

“Aan het Congres opsporing was bijzonder”

Jan Struijs
Politie

De bijdrage van Richard van Hooijdonk aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake – up – call viel het publiek ten deel en daarmee werd een after – lunch dip geheel teniet gedaan. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.

“Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal”

Maarten Buikhuisen
Directeur Global Solutionsr
Heineken

Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.