INPSPIRERENDE LEZING

DE TOEKOMST VAN DE BOUW

Slimme steden, slimme woningen en intelligente infrastructuur leggen de basis voor de samenleving van de toekomst. De manier waarop we construeren verandert door technologie. Wat zijn de trends en hoe kunnen we hierop inspringen?

Top inspiratie voor vastgoed gerelateerde bedrijven. Slimme steden, slimme woningen en intelligente infrastructuur leggen de basis voor de samenleving van de toekomst. De manier waarop we construeren verandert door technologie. Wat zijn de trends en hoe kunnen we hierop inspringen? Hoe kunnen we onze organisaties aanpassen en mensen voorbereiden op snelle verdering? Maatwerk van deze lezing is mogelijk.

Onderwerpen
die aan bod komen

ROBOTS

Veel metselaars worden binnenkort vervangen door robots. Metselrobots leggen meer dan 1300 stenen per dag – en dat zijn er in de toekomst nog veel meer – terwijl een menselijke metselaar niet voorbij de 500 komt. In de komende tien jaar wordt het werk van lassers, bulldozerchauffeurs en kraanmachinisten ook door machines overgenomen. Hoewel mens en machine veel samenwerken in de toekomst, blijven er wel menselijke toezichthouders.

DRONES

Dronetechnologie in de bouw wordt in snel tempo geïmplementeerd. Drones kunnen makkelijk navigeren, de software is eenvoudig in gebruik en de machines zijn simpel te besturen. Drones kunnen evaluaties uitvoeren, sitemetingen doen en hun gebruiksgemak leidt tot grote tijds- en geldbesparingen. Ze kunnen ook worden ingezet om bouwvakkers te controleren, gezondheids- en veiligheidsregels na te streven en waarschuwingsberichten te verzenden. Ook kunnen ze, als onderdeel van het Construction Internet of Things, met andere machines samenwerken.

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE​

KI wordt ook op bouwplaatsen steeds vaker gebruikt, met name machine vision in roboticatoepassingen als autonome voertuigen en metselmachines. Bovendien is KI nuttig voor het analyseren van structuren en materialen. In de toekomst wordt kunstmatige intelligentie ook ingezet voor bouwkundige metingen, verbetering van mens/machine interfaces en het voorspellen en voorkomen van ongelukken.

BLOCKCHAIN

In de bouw worden allerlei voorwaarden en andere belangrijke zaken in meerdere contracten tussen betrokken partijen vastgelegd. Deze complexiteiten en het grote aantal bepalingen leiden soms tot geschillen. Het digitale grootboek Blockchain is uitermate geschikt voor het samenstellen van slimme contracten waarin instructies in transactievorm worden opgenomen. Op deze manier wordt er bijvoorbeeld alleen betaald wanneer er aan bepaalde voorwaarden voldaan is.

3D EN 4D PRINTING

3D en 4D-printtechnologie in de bouw biedt vele potentiële mogelijkheden. De technologieën ondersteunen het gebruik van nieuwere, groenere materialen en leiden tot hogere efficiëntie en lagere afvalproductie. Conventionele bouwmethoden – wat kosten en processen betreft - zijn beperkt tot vierkanten en rechthoeken, maar 3D- en 4D-printtechnologie maakt nu ook het gebruik van kromlijnige vormen – en daarmee meer ontwerpmogelijkheden – mogelijk.

BIOTECH

Biotechnologie in de bouw heeft de afgelopen tien jaar aanzienlijke ontwikkelingen doorgemaakt. De producten van biotechnologie zijn onder andere milieuvriendelijk, duurzaam microbiologisch biocement en biovoegsel, biologisch afbreekbaar plastic, bio-geïnspireerde coatings, lijmen en zelfreinigende materialen. In vergelijking met conventionele bouwmaterialen en –processen bezitten biotechnologisch geproduceerde bouwmaterialen veel meer milieu- en economische voordelen.

SLIMME STEDEN

De bouwindustrie moet zich voorbereiden op nieuwe technologieën die de manier waarop we bruggen, wegen en andere structuren bouwen veranderen. Slimme steden vergen slimme constructie, en contractanten moeten zich inzetten voor nieuwe programma's en projecten gericht op technologie die innovatie en duurzaamheid stimuleert. Er is geen twijfel dat bouwbedrijven beïnvloed worden door slimme steden en dit zal het komende decennium alleen maar toenemen.

ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST

Het bedrijf van de toekomst is hyper-verbonden, volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het analyseert de wereld met slimme algoritmen en gebruikt flexibele arbeidskrachten om snel nieuwe producten of diensten te ontwikkelen of complexe problemen op te lossen. Het bedrijf van de toekomst heeft leiders nodig die inspireren, nieuwe visies hebben en bereid zijn om van de gebaande paden af ​​te wijken.

MAATWERK

We bieden ook aangepaste keynotes. Bestaande lezingen kunnen worden aangepast aan uw wensen, of we kunnen een nieuwe keynote ontwikkelen die specifiek is afgestemd op wat u nodig heeft.

Ik ben geïnteresseerd
in deze lezing

Heb je interesse in deze lezing? Neem dan contact met mij op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Lezing aanvragen

RICHARD VAN HOOIJDONK

TRENDWATCHER & FUTURIST
toekomst-bouw (1)

Download ons gratis e-book

Toenemende concurrentie en razendsnelle technologische vooruitgang dwingen bedrijven in de bouw nieuwe innovaties toe te passen: 3D-printing, automatisering en 21ste-eeuwse bouwmaterialen. De bouwsector staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Is jouw bedrijf er klaar voor?

OPTREDENS

Onderstaand tref je enkele video’s aan van verschillende optredens en interviews bij onder andere RTL
Boulevard, het RTL Journaal, VARA/BNN. Meer video’s kun je hier bekijken.

I have two chips in my body

Trends 2030 #NXT2019

Compilatie Nederlandse Optredens

LAATSTE BLOGS

De waarheid over China's futuristische spooksteden

Lees Meer

Van tiny houses tot pods en capsules – zijn dit de leefruimtes van de toekomst?

Lees Meer

De toekomst van wonen is groen, duurzaam en betaalbaar

Lees Meer

Testimonials

“Richard van Hooijdonk is als geen ander”

Henk Geveke
Managing Director
TNO Defence

Richard van Hooijdonk is als geen ander in staat om een wervelende presentatie te geven over een groot aantal technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving en de economie. Geloofwaardig, op hoge snelheid en to the point. Zet je aan tot denken en doen.

“Een flitsende reis langs nieuwe technologie”

Patrick Steemers
Partnerr
Deloitte

Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.

“Een indrukwekkende en verrassende presentatie”

Rob Pols
CEO
Atos

Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!

“Bedankt voor de fantastische sessie”

Rob van Veen
Commercieel Directeur
Draka

De verbindingen zijn gelegd over hoe we zelf kunnen participeren, innoveren en op een onderscheidende manier nieuwe markten kunnen veroveren. Bedankt voor de fantastische sessie.

“Aan het Congres opsporing was bijzonder”

Jan Struijs
Politie

De bijdrage van Richard van Hooijdonk aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake – up – call viel het publiek ten deel en daarmee werd een after – lunch dip geheel teniet gedaan. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.

“Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal”

Maarten Buikhuisen
Directeur Global Solutionsr
Heineken

Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.