INPSPIRERENDE LEZING

DE TOEKOMST VAN DE BOUW

Als je je afvraagt ​​hoe de bouwsector er over een paar jaar uitziet, moet je denken aan draadloze sensortech, kunstmatige intelligentie, robotmetselaars en zelfrijdende machines. Maar ook drones die bouwsites in kaart brengen, zelfherstellende bouwmaterialen, 3D-printers die hele gebouwen printen en bouwvakkers die VR/AR-headsets en exoskeletten dragen. Welkom in de toekomst van de bouw.

Ja, de bouw is booming. En ja, het is een van de grootste sectoren ter wereld. Maar wist je dat het ook een van de minst productieve is? En dat komt door de veiligheidsrisico's, het enorm arbeidsintensieve werk en de stijgende materiaalkosten. En natuurlijk door de vraag naar duurzame bouwmethoden en snellere bouwtijden. Al deze factoren dwingt bouwbedrijven digitale technologie in te zetten en de manier waarop gebouwen en infrastructuur ontworpen, gebouwd, beheerd en onderhouden worden te transformeren.

Onderwerpen
die aan bod komen

BOUWROBOTS

De meeste mensen hebben gemengde gevoelens over de naderende golf van automatisering. Maar langzaam maar zeker zal ook de bouwsector steeds meer robotsystemen implementeren. Denk aan metselrobots, autonome bouwvoertuigen, drones die bouwsites in kaart brengen en 3D-printers die huizen printen. En ja, deze hightech machines zullen het werk van veel menselijke arbeiders in de bouw uiteindelijk overnemen. Een ander waarschijnlijk scenario is dat mensen juist gaan samenwerken met deze robots – of cobots – waardoor sneller en goedkoper gebouwd kan worden. En niet geheel onbelangrijk: daardoor neemt bovendien het aantal ongevallen af en kunnen menselijke werknemers hun werk efficiënter doen.

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE

Wist je dat kunstmatige intelligentie (KI) in de loop der jaren steeds meer toepassingen heeft gekregen in de bouwsector? Deze technologie wordt niet alleen gebruikt in autonome machines, maar ook voor planning en onderzoek, bij veiligheid en onderhoud, voor risicobeperking en bij het monitoren en analyseren van structuren. KI maakt IoT-verbonden bouwlocaties mogelijk waar big data uit sensoren niet alleen zorgt voor meer efficiëntie en betere veiligheid, maar ook voorspellingen mogelijk maakt en ongelukken voorkomt.

AR/VR

Augmented reality (AR) en virtual reality (VR) maken nieuwe manieren van ontwerpen en bouwen mogelijk en helpen met efficiëntere projecten, betere veiligheid en effectievere training. AR/VR-tech, in combinatie met apps en wearables, helpt bij het verminderen van ontwerpfouten en dringt het aantal wijzigingen terug. AR transformeert BIM-visualisatie door data duidelijk te presenteren en virtuele samenwerking mogelijk te maken. Met AR-headsets kun je als het ware door muren kijken en wordt virtuele informatie in je gezichtsveld geprojecteerd. AR/VR-tech kan bouwprojecten aanzienlijk versnellen, kosten terugdringen en fouten en vertragingen minimaliseren.

BLOCKCHAIN

We weten al dat blockchain cryptovaluta aanstuurt en de registratie van enorme hoeveelheden transacties mogelijk maakt. Maar wist je dat deze gedistribueerde grootboektechnologie ook steeds vaker wordt gebruikt voor het monitoren en uitvoeren van bouwprojecten? Bij deze projecten zijn vaak veel (onder)aannemers betrokken die bovendien allemaal aan allerlei voorschriften moeten voldoen, wat tot complexe uitdagingen kan leiden. Met blockchain kunnen deze contractuele processen geautomatiseerd worden, bijvoorbeeld door middel van slimme contracten die voor alle betrokkenen zichtbaar zijn. Als een goed geoliede machine, zal dit geschillen elimineren, de projectlevering versnellen en kosten verlagen.

BOUWVAKKERS MET SUPERKRACHTEN

In de bouw zullen exoskeletten – robotpakken die meer kracht en uithoudingsvermogen mogelijk maken – een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Deze hightech outfits helpen bouwvakkers met complexe en gevaarlijke werkzaamheden, zoals het verplaatsen van zware objecten of het klaren van bovenhoofdse klussen. Bovendien helpt deze technologie letsel en ongevallen te voorkomen. Bouwvakkers worden in de toekomst bovendien uitgerust met VR/AR-headsets voor extra assistentie of trainingsdoeleinden. Door hen te voorzien van sensortechnologie en te verbinden met slimme platforms wordt hun werk veiliger en efficiënter.

DIGITAL TWINS

Zou het niet mooi zijn als je virtuele 'wat als'-scenario's zou kunnen creëren voordat je geld in een bouwproject investeert? Met digital twins, digitale replica's van fysieke bouwwerken, kan dat ook! Deze kunnen worden gebruikt – ook in combinatie met mixed media – om simulaties uit te voeren voordat je met de eigenlijke constructie begint. Je kunt digital twins ook gebruiken voor het ontvangen van sensorgegevens van de ‘fysieke tweelingbroer’ om inzichten te krijgen en problemen te voorspellen. Wist je dat zelfs Singapore een digitale tweeling heeft? Het helpt stadsplanners de dienstverlening te verbeteren.

3D- EN 4D-PRINTTECHNOLOGIE

Het potentieel van 3D- en 4D-printtechnologie is vooral in de bouw enorm groot. De tech maakt het gebruik van geavanceerde en duurzame materialen mogelijk, waardoor je efficiënter kunt bouwen en minder afval produceert. Met conventionele bouwmethoden ben je qua vormen vaak beperkt, maar met 3D-printtechnologie kun je haast elke denkbare vorm bouwen. En wist je dat 4D-printtechnologie het mogelijk maakt om geprogrammeerde, 3D-geprinte objecten van vorm te laten veranderen? Zoals je ziet gaat er dankzij 3D- en 4D-printtechnologie een hele nieuwe wereld van ontwerpmogelijkheden voor ons open.

GEAVANCEERDE MATERIALEN

Stel je voor dat een gebouw of een andere structuur zichzelf zou kunnen repareren – zoals een snee in je vinger vanzelf geneest. Wist je dat dat al mogelijk is? Zelfherstellende materialen met speciale bacteriën die met beton en kalksteen reageren worden nu al gebruikt om scheuren en andere schade in gebouwen te herstellen. Deze revolutionaire techniek, net als bioconstructie – het gebruik van duurzame, gifvrije materialen – maken waanzinnige dingen mogelijk in de toekomst van de bouw. En zeg nou zelf, micro-organismen die gezonde, zelfherstellende gebouwen mogelijk maken, dat is toch fantastisch.

SLIMME STEDEN EN GEBOUWEN

Als je denkt dat slimme steden een ongrijpbare toekomstdroom zijn, heb je het mis. Veel steden in de wereld worden steeds slimmer en maken gebruik van draadloze technologieën om de infrastructuur, efficiëntie en levenskwaliteit voor hun bewoners en bezoekers te verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarop bewoners met de slimme ecosystemen in hun toekomstige steden communiceren, zoals via hun smartphones, hun verbonden auto's of smart home-systemen. Door deze apparaten te verbinden met de infrastructuur van de stad is een verbeterde energieverdeling, efficiëntere verkeersdoorstroming en een meer gestroomlijnde afvalinzameling mogelijk.

ETHIEK

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. Dit betekent dat we onze grenzen moeten bepalen en een mening moeten hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken. Wat zijn onze individuele rechten en hoe gaan we om met privacy en risicobeheer? Hoe blijven we gelukkig in de wereld van morgen

LEIDERSCHAP

De organisatie van de toekomst vraagt om een nieuwe type leider. De manager van de toekomst stelt de ‘status quo’ ter discussie en is bereid om de oude ‘20ste-eeuwse’ manier van leidinggeven achter zich te laten. Organisaties moeten de komende jaren sneller veranderen en daarvoor is een plattere bedrijfsstructuur nodig. Leiders moeten sneller, directer en persoonlijker met talenten interacteren. Ook verwachten we meer dan ooit de meest optimale inzet van getalenteerde medewerkers en daarom moet de omgeving fysiek en mentaal passen bij het ‘goede gevoel’. De lokatie moet ‘the best place to be’ zijn, waar samenwerking is gebaseerd op teamspirit, verantwoordelijkheid en leren. De leider van de toekomst inspireert talent, geeft ruimte en biedt een omgeving waar de oude en nieuwe organisatie de beste prestaties kunnen neerzetten. We moeten een nieuwe visie ontwikkelen op leiderschap en ruimte geven aan ’nieuwe leiders’.

ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST

Het bedrijf van de toekomst is hyperverbonden. Het volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het maakt gebruik van slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft een flexibel personeelsbestand dat in staat is om snel nieuwe producten, diensten of processen te ontwikkelen en ondersteuning te bieden bij complexe problemen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke leiders die inspireren, nieuwe visies hebben en bereid zijn om van de gebaande paden af ​​te wijken.

MAATWERK

We bieden ook aangepaste keynotes. Bestaande lezingen kunnen worden aangepast aan uw wensen, of we kunnen een nieuwe keynote ontwikkelen die specifiek is afgestemd op wat u nodig heeft.

Ik ben geïnteresseerd
in deze lezing

Heb je interesse in deze lezing? Neem dan contact met mij op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Lezing aanvragen

RICHARD VAN HOOIJDONK

TRENDWATCHER & FUTURIST
toekomst-bouw (1)

Download ons gratis e-book

Toenemende concurrentie en razendsnelle technologische vooruitgang dwingen bedrijven in de bouw nieuwe innovaties toe te passen: 3D-printing, automatisering en 21ste-eeuwse bouwmaterialen. De bouwsector staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Is jouw bedrijf er klaar voor?

OPTREDENS

Onderstaand tref je enkele video’s aan van verschillende optredens en interviews bij onder andere RTL
Boulevard, het RTL Journaal, VARA/BNN. Meer video’s kun je hier bekijken.

I have two chips in my body

Trends 2030 #NXT2019

Compilatie Nederlandse Optredens

LAATSTE BLOGS

KI helpt ons om de woningen van morgen te ontwerpen, bouwen en renoveren

Lees Meer

De waarheid over China's futuristische spooksteden

Lees Meer

Het einde van het wolkenkrabber-tijdperk: toekomstige steden breiden ondergronds uit

Lees Meer

Testimonials

“Richard van Hooijdonk is als geen ander”

Henk Geveke
Managing Director
TNO Defence

Richard van Hooijdonk is als geen ander in staat om een wervelende presentatie te geven over een groot aantal technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving en de economie. Geloofwaardig, op hoge snelheid en to the point. Zet je aan tot denken en doen.

“Een flitsende reis langs nieuwe technologie”

Patrick Steemers
Partnerr
Deloitte

Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.

“Een indrukwekkende en verrassende presentatie”

Rob Pols
CEO
Atos

Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!

“Bedankt voor de fantastische sessie”

Rob van Veen
Commercieel Directeur
Draka

De verbindingen zijn gelegd over hoe we zelf kunnen participeren, innoveren en op een onderscheidende manier nieuwe markten kunnen veroveren. Bedankt voor de fantastische sessie.

“Aan het Congres opsporing was bijzonder”

Jan Struijs
Politie

De bijdrage van Richard van Hooijdonk aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake – up – call viel het publiek ten deel en daarmee werd een after – lunch dip geheel teniet gedaan. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.

“Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal”

Maarten Buikhuisen
Directeur Global Solutionsr
Heineken

Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.