De toekomst van de bouw is digitaal. We willen sneller, beter en goedkoper. Nieuwe technologie verandert de manier waarop we gebouwen en infrastructuur ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden. Voor de bouwsector ligt een inspirerende toekomst klaar. We gebruiken bouwrobots, virtual reality, blockchain, 4D printers en digital twins. Drones brengen bouwsites in kaart en bouwmaterialen herstellen zichzelf. Camera's en sensoren leveren de data die nodig is voor kunstmatige intelligentie. Alles wordt slim. Ben jij er klaar voor?


Een overzicht van de onderwerpen deze lezing.

Onderwerpen

Bouwrobots
Langzaam maar zeker zal ook de bouwsector steeds meer robotsystemen implementeren. Denk aan metselrobots, autonome bouwvoertuigen, drones die bouwsites in kaart brengen en 3D-printers die huizen printen. En ja, deze hightech machines zullen het werk van veel menselijke arbeiders in de bouw uiteindelijk overnemen. Daardoor neemt het aantal ongevallen af en kunnen menselijke werknemers hun werk efficiënter doen.
Digital twins
Zou het niet mooi zijn als je virtuele 'wat als'-scenario's zou kunnen creëren voordat je geld in een bouwproject investeert? Digital twins, digitale replica's van fysieke bouwwerken, kunnen worden gebruikt om simulaties uit te voeren voordat je met de eigenlijke constructie begint. Je kunt digital twins ook gebruiken voor het ontvangen van sensorgegevens van de ‘fysieke tweelingbroer’ om inzichten te krijgen en problemen te voorspellen.
Augmented constructie medewerkers
Exoskeletten helpen bouwvakkers met complexe en gevaarlijke werkzaamheden, zoals het verplaatsen van zware objecten of het klaren van bovenhoofdse klussen, en helpen bij het voorkomen van ongevallen. Bouwvakkers worden in de toekomst bovendien uitgerust met VR/AR-headsets voor extra assistentie of trainingsdoeleinden. Door hen te voorzien van sensortechnologie en te verbinden met slimme platforms wordt hun werk veiliger en efficiënter.
Virtual and augmented reality
Augmented en virtual reality maken nieuwe manieren van ontwerpen en bouwen mogelijk en helpen met efficiëntere projecten, betere veiligheid en effectievere training. AR/VR helpt ontwerpfouten en wijzigingen minimaliseren. AR transformeert BIM-visualisatie door data duidelijk te presenteren en virtuele samenwerking mogelijk te maken. Met AR-headsets kun je als het ware door muren kijken en wordt virtuele informatie in je gezichtsveld geprojecteerd.
Blockchain
Bij bouwprojecten zijn vaak veel (onder)aannemers betrokken die bovendien allemaal aan allerlei voorschriften moeten voldoen, wat tot complexe uitdagingen kan leiden. Met blockchain kunnen deze contractuele processen geautomatiseerd worden, bijvoorbeeld door middel van slimme contracten die voor alle betrokkenen zichtbaar zijn. Als een goed geoliede machine, zal dit geschillen elimineren, de projectlevering versnellen en kosten verlagen.
Geavanceerde materialen
Stel je voor dat een gebouw of een andere structuur zichzelf zou kunnen repareren – zoals een snee in je vinger. Wist je dat dat al mogelijk is? Zelfherstellende materialen met speciale bacteriën die met beton en kalksteen reageren worden nu al gebruikt om scheuren en andere schade in gebouwen te herstellen. Deze revolutionaire techniek, net als bioconstructie, maakt waanzinnige dingen mogelijk in de toekomst van de bouw.
Slimme steden en gebouwen
Veel steden in de wereld worden steeds slimmer en maken gebruik van draadloze technologieën om de infrastructuur, efficiëntie en levenskwaliteit te verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarop bewoners met de slimme ecosystemen in hun stad communiceren: via hun smartphones, hun connected auto's of smart home-systemen. Hierdoor is een verbeterde energieverdeling, efficiëntere verkeersdoorstroming en een meer gestroomlijnde afvalinzameling mogelijk
Nieuwe vaardigheden en rollen
De bouw transformeert razendsnel en de volgende generatie bouwprojecten zal ongetwijfeld hightech en cloud-verbonden zijn. Er zullen veel conventionele, arbeidsintensieve banen in deze sector verdwijnen en nieuwe carrières zullen ontstaan. Denk aan constructie-drone-operators – professionals die drones besturen waarmee reparaties, inspecties en materiaalleveringen uitgevoerd worden. Of robottechnici die de software programmeren en zorgen voor het onderhoud van de machines.
Kunstmatige intelligentie
KI heeft in de loop der jaren steeds meer toepassingen gekregen in de bouw. Het wordt niet alleen gebruikt in autonome machines, maar ook voor planning en onderzoek, bij veiligheid en onderhoud, voor risicobeperking en bij het monitoren en analyseren van structuren. KI maakt connected bouwsites mogelijk waar big data uit sensoren niet alleen zorgt voor meer efficiëntie en betere veiligheid, maar ook voorspellingen mogelijk maakt en ongelukken voorkomt.
De toekomst van leiderschap
De organisatie van de toekomst vraagt om een nieuw type leider. De manager van de toekomst stelt de ‘status quo’ ter discussie en is bereid om de oude ‘20ste-eeuwse’ manier van leidinggeven achter zich te laten. De leider van de toekomst inspireert talent, geeft ruimte en biedt een omgeving waar de oude en nieuwe organisatie de beste prestaties kunnen neerzetten.
Organisatie van de toekomst
De organisatie van de toekomst is hyperverbonden, volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het maakt gebruik van slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft een flexibel personeelsbestand dat snel nieuwe producten, diensten of processen kan ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke leiders die inspireren en bereid zijn om van de gebaande paden af ​​te wijken.
Ethiek
De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. Dit betekent dat we onze grenzen moeten bepalen en een mening moeten hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.
3D & 4D printen
3D- en 4D-printtechnologie maakt het gebruik van geavanceerde en duurzame materialen mogelijk, waardoor je efficiënter kunt bouwen en minder afval produceert. Met conventionele bouwmethoden ben je qua vormen vaak beperkt, maar met 3D-printtechnologie kun je haast elke denkbare vorm bouwen. 4D-printtechnologie maakt het bovendien mogelijk om geprogrammeerde, 3D-geprinte objecten van vorm te laten veranderen.

Alle genoemde onderwerpen kunnen uitgebreid of compact onderdeel zijn van een lezing of desgewenst worden weggelaten. Onderwerpen uit andere lezingen of eigen suggesties kunnen ook worden toegevoegd. Graag bespreken wij uw doelstellingen en specifieke wensen.

"Je kunt niet echt over de toekomst praten als je daar geen onderdeel van bent", zegt Richard van Hooijdonk. Daarom heeft hij verschillende RFID-chips in zijn lichaam laten injecteren die verschillende taken voor hem uitvoeren. Van Hooijdonk is van plan om in 2020 en 2021 nieuwe chips te laten implanteren.

Deze futurist heeft chips in zijn lichaam

Neem dan contact met ons op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Ik ben geïnteresseerd in deze lezing

190110-Amsterdome- Fotos Momentum Next_RT-31.jpg
Richard-van-Hooijdonk-home.jpg
Press 1.jpg
iab_03Sep_HTMIW19-134.jpg
IMG_9660.jpg
NEXT 15 - Day 1 - Image by Dan Taylor - dan-heisenbergmedia.com-84.jpg
isaac-hype-or-trend-event0083.jpg
Unilever.png
Vodafone.png
shutterstock_636007361.png
Nike.png
Interpol.jpeg
Google.png

Onze klanten

Microsoft.png
deloitte.png
Booking.com-Logo.png
pwc.jpg
Samsung.png
Heineken.png
Huawei.png
Ibm.png
deloitte.png
Cargill.png
pwc.jpg
Samsung.png
Heineken.png
Huawei.png
Ibm.png
Cargill.png
Ibm.png
Cargill.png
Huawei.png
Samsung.png
pwc.jpg
Booking.com-Logo.png
Bayer_transp.png
Logo_luchtmacht.png
KLM.png
UWV-logo.png
BDO_Deutsche_Warentreuhand_Logo.svg.png
Bayer_transp.png
Logo_luchtmacht.png
KLM.png
UWV-logo.png
BDO_Deutsche_Warentreuhand_Logo.svg.png
pwc.jpg
Samsung.png
Heineken.png
Huawei.png
Ibm.png
deloitte.png
Cargill.png
pwc.jpg
Samsung.png
Heineken.png
Huawei.png
Ibm.png
deloitte.png
Cargill.png
Booking.com-Logo.png
Booking.com-Logo.png
KLM.png
KLM.png
KLM.png
Manfred Graf
Director- General EC
Je gaf ons een zeer informatieve, inspirerende en entertainende lezing. Uit de beoordeling bleek dat jouw optreden zeer werd gewaardeerd door deelnemers en EU-leden. Dankjewel!
Maarten Buikhuisen
CEO global solutions
Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.
Jan Struijs
Commandant Nederlandse Politie
De bijdrage aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake–up call viel het publiek ten deel. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.
Patrick Steemers
Partner Deloitte
Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.
Rob Pols
CEO Atos
Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!
Alexander Schnitger
Lieutenant-General Royal Airforce
Het symposium “Pilot versus Nerds, Airpower in the information Age” een groot succes. Ook in de reacties van de deelnemers zijn louter positieve geluiden te horen. Mede door jouw inzet en optreden hebben we dit resultaat kunnen bereiken.
Arjan van Dijk
Director
Geweldige lezing waarbij ogen worden geopend. Spetterend en energiek, van begin tot einde. Bedankt dat je ons op een andere manier naar de fitnessmarkt en haar toekomst hebt laten kijken.
Alex Drost
Director Dutch Customs
Jij hebt met jouw presentatie “Trendz! op naar 2030” de Douane-organisatie wakker geschud. Aan het eind van de dag bleek dat jouw presentatie de meeste indruk had gemaakt. Jij hebt er voor gezorgd dat de onderwerpen op de radar van het strategisch management zijn gezet.
Road-to-recovery.png

Road to recovery

Er komende uitdagende tijden aan. Juist dan zijn we creatief en denken we buiten de gebaande paden. Maar hoe doe je dat? We hebben wij een module ontwikkeld die je - specifiek voor jouw sector - inspireert hoe je succesvol kunt zijn tijdens een recessie.

Succes in uitdagende tijden

Download ons gratis E-book

Toenemende concurrentie en razendsnelle technologische vooruitgang dwingen bedrijven in de bouw nieuwe innovaties toe te passen: 3D-printing, automatisering en 21ste-eeuwse bouwmaterialen. De bouwsector staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Is jouw bedrijf er klaar voor?

De toekomst van de bouw

Ontvang elke maand gratis de laatste trends, research, voorspellingen, whitepapers, e-books en artikelen van ons onderzoeksteam!

Gratis trendservice

Ebooks_ENG.jpeg

De wereld verandert snel en dit heeft grote gevolgen voor alle sectoren. Daarom hebben we voor maar liefst 13 sectoren compacte e-books ontwikkeld. We hebben de laatste trends en interessante statistieken op een rijtje gezet en voorzien een inspirerende toelichting.

Gratis e-books voor 13 sectoren