INPSPIRERENDE LEZING

De Toekomst van de Gezondheidszorg

Hoe ziet de toekomst van onze gezondheidszorg eruit als onze huisartsen worden vervangen door digitale zorgverleners en onze ziekhuizen plaatsmaken voor teleklinieken? Maakt voorspellende zorg de gezondheidszorg efficiënter en betaalbaarder? Wat kunnen we verwachten van bio- en nanotechnologie? En komt er een tijd dat de zorg zo geavanceerd is dat we 130 worden?

De toekomst van de gezondheidszorg is bijna niet voor te stellen. Vergeleken met andere sectoren gaan de technologische ontwikkelingen op het gebied van de zorg misschien nog wel het verst. Denk aan zorg op afstand, wearables, hersenimplantaten om epilepsie en Alzheimer te behandelen en bioprinters die organen printen. In de toekomst slikken we een elektronische pil die ons lichaam van binnenuit monitort. Onze gepersonaliseerde medicijnen komen thuis uit een 3D-printer. Robots voeren operaties uit en we kunnen zelfs erfelijke ziektes uit ons DNA ‘snijden’. En het mooiste is dat die toekomst al bestaat!

Onderwerpen
die aan bod komen

DIGITALE PREVENTIE

Je loopt door de stad. Plotseling meldt je geavanceerde wearable dat je bloeddruk omhoog is geschoten en stuurt een waarschuwing naar je arts. Gelukkig valt het mee en zakt je bloeddruk al snel weer. Dit is de toekomst van voorspellende zorg. Naast bloeddrukmeters zijn er ook wearables die je hartslag, ademhaling en temperatuur meten, armbanden tegen slaapapneu en apparaatjes die huidkanker opsporen. Voorspellende gezondheidszorg geeft ons waarschuwingssignalen zodat we snel kunnen reageren, ernstige gezondheidsproblemen voorkomen en de zorgkosten aanzienlijk verlagen.

DIGITALE ZORG

Geavanceerde digitale technologie wordt gebruikt om de patiëntenzorg te verbeteren, kosten te besparen en efficiënter te werken. Met technologie kunnen we patiënten beter monitoren en de werkdruk van artsen verlagen, zodat ze meer persoonlijke tijd voor hun patiënten hebben. Digitale zorg is er in alle soorten en maten. Denk aan robots die menselijke chirurgen tijdens operaties assisteren, apotheekrobots die medicijnen verstrekken, IV-robots die infusen voorbereiden en toedienen, exoskeletten – draagbare robotharnassen – voor revalidatie en telezorgrobots waarmee artsen op afstand contact kunnen hebben met hun patiënten.

DIGITALE BEHANDELINGEN

Intelligente digitale tech brengt de fysieke, biologische en digitale werelden bij elkaar en verandert wat het betekent om mens te zijn – en wat het betekent om mensen te behandelen. De ontwikkelingen op het gebied van behandeling en technologie zijn onvoorstelbaar. Denk aan nanorobots – minichirurgen – die beschadigde cellen repareren, medicijnen gericht afgeven of diabetes onder controle houden. Of bioprinters die gepersonaliseerde medicijnen en zelfs complete organen voor transplantaties printen. Neurotechnologie kan patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen helpen hun mobiliteit terug te krijgen.

KI IN DE GEZONDHEIDSZORG

Kunstmatige intelligentie (KI) is belangrijk voor het verstrekken van actuele klinische en medische kennis aan zorgprofessionals voor diagnoses en behandelingen. In combinatie met wearables en andere medische apparaten wordt KI nu al gebruikt om bijvoorbeeld kanker en hartaandoeningen in een vroeg stadium op te sporen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat artsen met KI, 3D-beeldvorming en patroonherkenningstechnologie ook chronische aandoeningen sneller opsporen. En binnenkort kunnen artsen al een behandeling voorschrijven nog voor de symptomen zichtbaar zijn.

SUPERMENSEN

De toekomst van de mensheid is verbonden met geavanceerde medische tech waarmee we bijna elk onderdeel van ons lichaam kunnen repareren, vervangen of verbeteren – zoals onze nieren, hart, longen, spieren, huid, ledematen of ogen. In de toekomst kunnen we ons brein op een machine aansluiten en ons mentale en fysieke vermogen uitbreiden. Ons lichaam bevat dan waarschijnlijk in ieder geval één – zo niet meerdere – technologische onderdelen. Dan hebben we waarschijnlijk een onfeilbaar geheugen, nieuwe zintuigen als echolocatie en is ons lichaam verbonden met objecten die ver weg zijn.

DE KLINIEKEN EN VERZORGINGSTEHUIZEN VAN DE TOEKOMST

Omdat de zorgkosten blijven stijgen zetten ziekenhuizen en verzorgingstehuizen technologie in om de patiëntenzorg en werkefficiëntie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan slimme gecentraliseerde virtuele centra en microziekenhuizen die patiënten digitaal en op aanvraag behandelen. Robots en geautomatiseerde systemen zullen zorgverleners in de toekomst meer tijd geven voor hun patiënten. Daarbij is het van cruciaal belang dat de ziekenhuizen en verzorgingstehuizen van de toekomst zeer goed digitaal zijn beveiligd omdat al deze technologie deze instellingen zeer kwetsbaar maakt voor cyberaanvallen.

ETHIEK

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. Dit betekent dat we onze grenzen moeten bepalen en een mening moeten hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken. Wat zijn onze individuele rechten en hoe gaan we om met privacy en risicobeheer? Hoe blijven we gelukkig in de wereld van morgen

NIEUWE ROLLEN EN VAARDIGHEDEN

Het gebruik van geavanceerde technologieën en innovaties in ziekenhuizen heeft grote invloed op de rollen en functies van zorgverleners. Ze moeten digitale vaardigheden ontwikkelen om zich staande te houden in een zorgomgeving waar data een steeds belangrijkere rol speelt. Ook moeten ze blijven leren via online cursussen en VR/AR-simulaties. Zorgpersoneel moet in een veranderende omgeving waar technologie een steeds grotere rol speelt leren omgaan met KI-processen en samenwerken met robots. Dat leidt tot nieuwe specialismen als digitale geneeskunde, genomica, kunstmatige intelligentie en chirurgische robotica.

LEIDERSCHAP IN DE TOEKOMST

Het werk in de toekomst vraagt om een nieuw type manager, die de status quo ter discussie stelt en bereid is de oude ‘20ste-eeuwse’ manier van leidinggeven achter zich te laten. Hiërarchieën worden platter omdat millennials teamspelers zijn en traditionele hiërarchieën ouderwets vinden. Ze hechten waarde aan resultaat en verwachten dat ook van hun managers. De managers van de toekomst bieden werknemers de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe functies te verkennen.

ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en monitort klanten en concurrenten voortdurend. Door samen te werken met startups en wetenschappers blijft men op de hoogte van de nieuwste tech-trends. Leiders gebruiken slimme algoritmen om de wereld te analyseren. Ze hebben flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Geen uitdaging is hen te machtig. Managers inspireren en hebben een betere toekomst in het vizier. En hun organisaties zijn niet bang om van de gebaande paden af te wijken.

MAATWERK

We bieden ook aangepaste keynotes. Bestaande lezingen kunnen worden aangepast aan uw wensen, of we kunnen een nieuwe keynote ontwikkelen die specifiek is afgestemd op wat u nodig heeft.

Ik ben geïnteresseerd
IN DEZE lezing

Heb je interesse in deze lezing? Neem dan contact met mij op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Lezing aanvragen

RICHARD VAN HOOIJDONK

TRENDWATCHER & FUTURIST
toekomst-zorg

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK

Kunstmatige intelligentie en blockchain zullen de financiële sector voor altijd veranderen. De kracht van nieuwe technologie biedt kansen die je niet mag missen.

OPTREDENS

Onderstaand tref je enkele video’s aan van verschillende optredens en interviews bij onder andere RTL
Boulevard, het RTL Journaal, VARA/BNN. Meer video’s kun je hier bekijken.

I have two chips in my body

Trends 2030 #NXT2019

Compilatie Nederlandse Optredens

LAATSTE BLOGS

De onafwendbare komst van de onderhuidse chip: voor- en nadelen

Lees Meer

Genetische modificatie, veelbelovend of verschrikkelijk?

Lees Meer

Meer dan alleen een machine: intelligente chatbots worden ‘digitale mensen’

Lees Meer

Testimonials

“Richard van Hooijdonk is als geen ander”

Henk Geveke
Managing Director
TNO Defence

Richard van Hooijdonk is als geen ander in staat om een wervelende presentatie te geven over een groot aantal technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving en de economie. Geloofwaardig, op hoge snelheid en to the point. Zet je aan tot denken en doen.

“Een flitsende reis langs nieuwe technologie”

Patrick Steemers
Partnerr
Deloitte

Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.

“Een indrukwekkende en verrassende presentatie”

Rob Pols
CEO
Atos

Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!

“Bedankt voor de fantastische sessie”

Rob van Veen
Commercieel Directeur
Draka

De verbindingen zijn gelegd over hoe we zelf kunnen participeren, innoveren en op een onderscheidende manier nieuwe markten kunnen veroveren. Bedankt voor de fantastische sessie.

“Aan het Congres opsporing was bijzonder”

Jan Struijs
Politie

De bijdrage van Richard van Hooijdonk aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake – up – call viel het publiek ten deel en daarmee werd een after – lunch dip geheel teniet gedaan. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.

“Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal”

Maarten Buikhuisen
Directeur Global Solutionsr
Heineken

Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.