INPSPIRERENDE LEZING

DE TOEKOMST VAN HET ONDERWIJS

Talloze banen gaan verdwijnen maar er komen ook veel nieuwe voor in de plaats. Veel kinderen en studenten leren nu voor banen die over 10 jaar niet meer bestaan. Hoe bereiden we hen hierop voor? Hoe ziet het onderwijs van de toekomst eruit?

Het onderwijs van de toekomst bepaalt hoe de wereld van morgen eruit ziet. De werknemer van de toekomst heeft nieuwe skills nodig: 21st century skills. Dus moet onderwijs hen hierop voorbereiden. Het internet maakt leren overal mogelijk. Iedereen wordt slim. Robots staan voor de klas en we beleven de tijd van de Romeinen met virtual reality. ‘Peer-to-peer’ leren met studenten uit China. Iedere dag spannend onderwijs. Ben jij de docent, onderwijzer of hoogleraar die het initiatief neemt? Jouw studenten zijn er klaar voor.

Onderwerpen
die aan bod komen

’21ST CENTURY SKILLS’

In onze op kennis gebaseerde wereld worden 21st century skills steeds belangrijker. Het is niet langer voldoende om een ​​vak te leren, hard te werken en instructies op te volgen. De huidige generatie studenten moet probleemoplossend kunnen werken, wetenschappelijk onderlegd zijn, initiatief nemen, kunnen programmeren, kritisch kunnen denken, aanpassingsvermogen hebben, innovatief zijn en onderzoeksvaardigheden en creativiteit bezitten. Alleen hiermee kunnen ze in de complexe, competitieve, technologiegedreven samenleving van de toekomst overleven.

MOOC’s

Massive Open Online Courses bieden open-gelicenseerd lesmateriaal en zijn gratis toegankelijk. De cursussen zijn ingericht op massale deelname en staan onder leiding van top academici. MOOC’s bieden iedereen ter wereld met toegang tot het Internet de mogelijkheid tot zelfontwikkeling. Middels discussieplatforms biedt deze vorm van studeren ook de mogelijkheid tot interactie tussen docenten en studenten. MOOC’s oefenen een belangrijke druk uit op het businessmodel van de traditionele universiteit.

‘PEER LEARNING’

Peer-to-peer of peer learning wordt in verschillende disciplines en contexten over de hele wereld gebruikt. Het omvat het tussen studenten onderling delen van kennis, ervaring en ideeën. Dit soort wederzijds leren kan plaatsvinden in de vorm van samenwerkingsprojecten, maatschappelijke activiteiten, discussieseminars, peerevaluatie-programma's of privéstudiegroepen. Peer-to-peer learning stimuleert organisatorische en planningsvaardigheden, het geven en ontvangen van feedback, samenwerking en verantwoordelijkheid voor het eigen leren.

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE​

Machine learning algoritmes kunnen ingezet worden bij het identificeren van leemten in de onderwijsmethoden van een docent en om aan te geven wanneer studenten moeite hebben met een onderwerp. KI kan studenten ook helpen bij het aannemen van zelfregulerend leergedrag. 'Lifelong learning assistenten' in de cloud, toegankelijk via verschillende apparaten, verzamelen studentgegevens om hen beter te kunnen ondersteunen. Ze kunnen zelfs oefeningen en boeken samenstellen die aansluiten bij de individuele behoeften van de student.

VIRTUAL & AUGMENTED REALITY

In het onderwijs kunnen meerdere benaderingen samenkomen om synergieën te produceren, en de ontwikkeling van VR en AR voor het onderwijs zit al in een stroomversnelling. Nu headsets en smartphones betaalbaar genoeg zijn voor grootschalig gebruik in klaslokalen, kunnen leerlingen het studiemateriaal met VR- en AR-technologie echt ‘beleven’. Ook kan de leerling informatie manipuleren, verbeteren en combineren in plaats van alleen in een boek over een onderwerp te lezen.

‘STUDENT-DRIVEN-LEARNING’

Een technologie-rijk, studentgericht klaslokaal is een leeromgeving waarin elke student actief deelneemt aan zijn eigen leerervaring. Dit vereist een zekere mate van personalisatie, aangezien leerlingen niet langer de passieve ontvangers zijn van door docenten gedeelde kennis - ze zijn actieve deelnemers in elk aspect van het proces.

ROBOTS

Nog niet zo heel lang geleden leek het idee van een robotdocent voor de klas nogal vergezocht. Maar dit is geen sciencefiction meer. Die toekomst is nu dichterbij dan ooit. Sterker nog, op verschillende scholen experimenteert men al volop met robots. Gecombineerd met specifieke leerplannen en verschillende soorten software kunnen robots en robotica een scala aan fascinerende nieuwe educatieve mogelijkheden bieden.

ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST

Het bedrijf van de toekomst is hyper-verbonden, volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het analyseert de wereld met slimme algoritmen en gebruikt flexibele arbeidskrachten om snel nieuwe producten of diensten te ontwikkelen of complexe problemen op te lossen. Het bedrijf van de toekomst heeft leiders nodig die inspireren, nieuwe visies hebben en bereid zijn om van de gebaande paden af ​​te wijken.

MAATWERK

We bieden ook aangepaste keynotes. Bestaande lezingen kunnen worden aangepast aan uw wensen, of we kunnen een nieuwe keynote ontwikkelen die specifiek is afgestemd op wat u nodig heeft.

Ik ben geïnteresseerd
in deze lezing

Heb je interesse in deze lezing? Neem dan contact met mij op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Lezing aanvragen

RICHARD VAN HOOIJDONK

TRENDWATCHER & FUTURIST
toekomst-onderwijs

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK

Kunstmatige intelligentie en blockchain zullen de financiële sector voor altijd veranderen. De kracht van nieuwe technologie biedt kansen die je niet mag missen.

OPTREDENS

Onderstaand tref je enkele video’s aan van verschillende optredens en interviews bij onder andere RTL
Boulevard, het RTL Journaal, VARA/BNN. Meer video’s kun je hier bekijken.

I have two chips in my body

Trends 2030 #NXT2019

Compilatie Nederlandse Optredens

LAATSTE BLOGS

Smartphones in de klas – onmisbare educatieve hulpmiddelen of moeten ze verboden worden?

Lees Meer

Virtual reality helpt mensen met autisme door de sociale wereld te navigeren

Lees Meer

Kan technologie eenzaamheid en sociaal isolement tegengaan?

Lees Meer

Testimonials

“Richard van Hooijdonk is als geen ander”

Henk Geveke
Managing Director
TNO Defence

Richard van Hooijdonk is als geen ander in staat om een wervelende presentatie te geven over een groot aantal technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving en de economie. Geloofwaardig, op hoge snelheid en to the point. Zet je aan tot denken en doen.

“Een flitsende reis langs nieuwe technologie”

Patrick Steemers
Partnerr
Deloitte

Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.

“Een indrukwekkende en verrassende presentatie”

Rob Pols
CEO
Atos

Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!

“Bedankt voor de fantastische sessie”

Rob van Veen
Commercieel Directeur
Draka

De verbindingen zijn gelegd over hoe we zelf kunnen participeren, innoveren en op een onderscheidende manier nieuwe markten kunnen veroveren. Bedankt voor de fantastische sessie.

“Aan het Congres opsporing was bijzonder”

Jan Struijs
Politie

De bijdrage van Richard van Hooijdonk aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake – up – call viel het publiek ten deel en daarmee werd een after – lunch dip geheel teniet gedaan. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.

“Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal”

Maarten Buikhuisen
Directeur Global Solutionsr
Heineken

Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.