Pet-tech transformeert de relatie tussen mensen en hun harige viervoeters

  • Pet-tech is een bloeiende industrie
  • Hondenuitlaters vind je via digitale markten
  • Nu kun je je hond via een interactieve camera belonen
  • Met dit slimme bed houd je een oogje op het gewicht van je harige viervoeter
  • Geef je kat meer lichaamsbeweging met dit enorme hamsterwiel
  • Kunstmatig intelligente voerbakken en kattenluikjes met afstandsbediening
  • Ford creëert ‘stiltezone’ voor honden die bang zijn voor vuurwerk
  • Happy pet, happy family

Miljoenen mensen hebben een huisdier en honden en katten gaan bovendien steeds vaker mee op vakantie en naar het werk. Ze bieden zelfs emotionele steun tijdens commerciële vluchten. Ongeveer 85 miljoen Amerikaanse en 80 miljoen Europese huishoudens hebben een huisdier. Maar een harige viervoeter verzorgen kan nog best een uitdaging zijn. Huisdiereigenaren hebben niet altijd genoeg tijd om uitgebreid met een hond te gaan wandelen. Ook zijn ze vaak niet in staat om de symptomen van (ernstige) medische aandoeningen bij hun huisdieren te herkennen. Steeds meer bedrijven ontwikkelen dan ook zogenaamde pet-tech-oplossingen voor deze uitdagingen.

Dankzij digitale marktplaatsen is het nu bijvoorbeeld steeds makkelijker om een hondenoppas te vinden als je (zonder je huisdier) op vakantie gaat of iemand die je hond kan uitlaten als je er zelf geen tijd voor hebt. Ook worden er allerlei bijzondere producten ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld een interactieve camera waarmee je op afstand in real time met je huisdier kunt communiceren. Of wat dacht je van een slimme voerbak die alleen voor jouw kat Pluisje opengaat? Er zijn ook speciale loopbanden waar (binnen)katten op kunnen rennen zodat ze meer lichaamsbeweging krijgen. Dit is nog maar een kleine greep uit de enorme hoeveelheid pet-techproducten en -diensten die de relaties tussen mensen en hun huisdieren opnieuw vormgeven.

Pet-tech is een bloeiende industrie

 Een infographic met het verkoopvolume van de wereldwijde markt voor slimme huisdierenartikelen en -diensten in 2018 en de verwachte waarde in 2023.

De wereldwijde markt voor slimme huisdierenartikelen en -diensten bereikte in 2018 een omzet van $565 miljoen en zal in 2023 naar verwachting een waarde van $1 miljard bereiken

De huisdierenproducten en -dienstensector is booming. Amerikanen gaven in 2018 maar liefst $72,56 miljard uit aan hun huisdieren. Dat is een stijging van meer dan 70 procent ten opzichte van een decennium daarvoor en een enorme stimulans voor producenten van speelgoed, halsbanden, voerbakken en vele andere producten voor huisdieren. In Europa heeft de markt voor huisdierenvoedsel, -producten en aanverwante diensten een gemiddelde jaaromzet van $43 miljard en genereert het bezit van huisdieren ongeveer een miljoen banen. En hoewel alle generaties van huisdieren houden, hebben vooral millennials een zwak voor ‘fur babies’. Sterker nog, driekwart van de Amerikaanse dertigers heeft een hond.

Bovendien zijn huisdiereigenaren steeds meer bereid om geld uit te geven aan slimme producten voor hun huisdieren, waardoor een nieuwe markt ontstaat die tegen 2023 naar verwachting een waarde van $1 miljard zal bereiken. David Sprinkle, onderzoeksdirecteur van marktanalysebureau Packaged Facts, vertelt: “De meeste huisdiereigenaren maken al gebruik van slimme apparaten, dus het is niet verwonderlijk dat ze ook overgaan op technologie om meer verbonden te blijven met hun huisdieren”. Investeerders hebben ook kennis genomen van deze trends. De financiering van pet-techstartups is in 2017 gestegen naar $ 291,8 miljoen, vergeleken met $67,2 miljoen in 2012. En in de eerste helft van 2018 werd meer dan een half miljard dollar in deze groeiende sector gepompt. Dit leidde tot de opkomst van enorme aantallen startups die allemaal concurreren om de portemonnee van miljoenen huisdiereigenaren.

 Staafdiagram met wereldwijde investeringen in pet-techstartups 2012, 2017 en de eerste helft van 2018.

Investeringen in pet-techstartups nemen snel toe – van $67,2 miljoen in 2012 tot $291,8 miljoen in 2017 en bereikten $519,3 miljoen in de eerste zes maanden van 2018.

Hondenuitlaters vind je op digitale marktplaatsen

Bedrijven die de meeste investeringen hebben aangetrokken zijn de in de VS gevestigde Wag en Rover, allebei digitale marktplaatsen die huisdiereigenaren via een app verbinden met hondenuitlaters, oppassers en kennels. Rover, de oudste van de twee, werd opgericht in 2011 en heeft ongeveer 200.000 werknemers in 14.000 steden. Het bedrijf heeft $310,9 miljoen aan investeringen opgehaald en heeft inmiddels een waardering van bijna $1 miljard. Wag werd vier jaar later gelanceerd, biedt diensten aan in 110 steden en heeft 50.000 mensen in dienst. Het is ook een kleinere onderneming dan Rover, met een waarde van $650 miljoen en $361,5 miljoen aan financiering.

Beide bedrijven vragen huisdiereigenaren tussen de $20 en $50 voor hun diensten. Daarbij rekent Rover nog eens 20 procent per transactie en Wag 40 procent. Voor klantenwerving maken beide bedrijven op vrijwel dezelfde manier gebruik van social media. Ze richten zich voornamelijk op millennials en bieden nieuwe gebruikers bijvoorbeeld een gratis uitlaatservice en bestaande klanten krijgen kortingscodes. De verschillen tussen de twee bedrijven zitten hem in de toekomstplannen.

Rover is van plan om internationaal te groeien en wil in 2019 ook branches in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland openen. Ook is het bedrijf van plan zijn diensten uit te breiden en bijvoorbeeld dierenverzorging als trimsalons in het dienstenpakket op te nemen. Wag heeft vooralsnog geen internationale ambities, maar is wel van plan om nieuwe functies te introduceren. Zo wil het bedrijf klanten bijvoorbeeld de mogelijkheid geven om aan te geven hoever hun huisdieren moeten lopen. Deze optie wordt overwogen omdat huisdiereigenaren steeds meer “geobsedeerd raken over de fitness van hun huisdier”, zegt Wag’s CEO Hilary Schneider.

Nu kun je je hond via een interactieve camera belonen

Als je dagopvang voor je hond te duur vindt zijn er altijd andere, goedkopere mogelijkheden. Het in Seattle gevestigde bedrijf Tomofun heeft bijvoorbeeld een interactieve camera ontwikkeld die ook over nachtzicht en 4x zoom beschikt. Het systeem heet Furbo, kost $200 en stuurt je een bericht wanneer het detecteert dat je hond blaft. Bovendien kun je met Furbo je hond thuis via een live HD-feed monitoren. Het systeem bestaat uit een tweewegsluidspreker waarmee je door middel van een smartphone app niet alleen met je hond kunt communiceren, het systeem kan ook traktaties naar je huisdier ‘schieten’. Zo kun je Fikkie vertellen hoezeer je hem mist en hem vervolgens met iets lekkers belonen.

Met dit slimme bed houd je een oogje op het gewicht van je harige viervoeter

Meer dan 53 procent van de katten en honden is te zwaar of kampt zelfs met obesitas, wat hun gemiddelde levensverwachting met 2,5 jaar kan verminderen en de levenskwaliteit negatief kan beïnvloeden. De meeste eigenaren merken overigens niet eens of hun huisdieren zwaarlijvig zijn en hebben niet voldoende kennis om hun huisdier op het juiste dieet te zetten. Nu heeft de Amerikaanse startup Petrics een activiteitstracker ontwikkeld waarmee deze uitdagingen aangepakt kunnen worden.

Het systeem bestaat uit een slim ‘bed’ dat het gewicht en het slaappatroon van honden en katten monitort. Het bed kan – afhankelijk van de ideale temperatuur voor elk dier – bovendien verkoelen of verwarmen. Bij het systeem hoort een tracker die je op de halsband van je huisdier kunt bevestigen. Dit apparaatje monitort de activiteit en rustperiodes van je huisdier. De data hiervan wordt naar een app gestuurd die je een seintje geeft als je harige viervoeter te zwaar wordt. De app geeft bovendien voedingsadvies en laat je weten wanneer de kamertemperatuur aangepast moet worden. Ed Hall, de CEO van Petrics, zegt dat het systeem beginnende gezondheidsproblemen kan detecteren aan de hand van fluctuaties in het gewicht en daarmee ziekten mogelijk kan helpen voorkomen”.

Geef je kat meer lichaamsbeweging met dit enorme hamsterwiel

Met de hond gaan we regelmatig wandelen, maar de zogenaamde binnenkatten krijgen vaak niet genoeg lichaamsbeweging. De Zuid-Koreaanse startup Petding heeft nu een apparaat ontwikkeld waarmee je je kat in topconditie kunt houden. Het systeem heet The Little Cat en bestaat uit een app-aangedreven apparaat dat een beetje lijkt op een groot hamsterwiel met een ingebouwd, bewegend LED-lampje dat katten moet verleiden om op de loopband te springen. Zodra je dat voor elkaar hebt, begint de band te lopen – en de kat dus ook. Je kunt de snelheid ervan instellen, je kat volgen via een live camerafeed en voiceclips opnemen die je bij afwezigheid kunt afspelen. De app verzamelt bovendien data over de activiteit van het dier. Het is een interessante uitvinding, al valt het nog te bezien hoeveel katten bereid zijn om op de loopband te blijven en achter het lichtje aan te rennen.

Kunstmatige intelligente voerbakken en kattenluikjes met afstandsbediening

Mensen die meerdere huisdieren bezitten maken waarschijnlijk regelmatig mee dat hun honden of katten elkaars eten opeten. Nu heeft het Italiaanse technologiebedrijf Volta daar een oplossing voor bedacht door een voerbak met gezichtsherkenningstechnologie te ontwikkelen. Het hightech apparaat kreeg de naam Mookkie en bevat een camera die verschillende huisdieren kan herkennen. Zodra het ‘juiste’ huisdier komt aangelopen, schuift het deksel van de voerbak naar achteren zodat het beest kan eten. De bak is ook voorzien van een nachtlampje en via de met het apparaat verbonden app krijg je bovendien een seintje wanneer de voerbak leeg is.

Gratis e-books voor 13 sectoren

Een andere geweldige oplossing voor mensen met meerdere huisdieren, gebaseerd op Internet of Things-technologie, is de Microchip Pet Door. Het systeem zorgt ervoor dat alleen dieren met een speciale microchip of RFID-tag door het kattenluikje naar binnen of naar buiten kunnen en dat ongenode buurtkatten niet zomaar naar binnen kunnen wandelen. Dit systeem is ook handig als er regen of sneeuw op komst is en je wilt voorkomen dat je kat naar buiten gaat. Er kunnen maximaal 32 verschillende katten gebruikmaken van het systeem, dus het is ook ideaal voor huishoudens met meerdere katten en zelfs voor ‘crazy cat ladies’. Een grotere versie van het systeem – voor honden bijvoorbeeld – zou ook handig zijn, maar dat is er (nog) niet.

Ford creëert ‘stiltezone’ voor honden die bang zijn voor vuurwerk

Ook Ford heeft de pet-techmarkt inmiddels betreden. De Amerikaanse autofabrikant besloot om zijn technische know-how toe te passen om stress bij huisdieren tijdens vuurwerk of onweersbuien te voorkomen en ontwikkelde een futuristisch uitziend hondenhok dat externe geluiden blokkeert zodat je een stiltezone voor je huisdieren kunt creëren. Het hok is van een speciaal, geluidsdicht materiaal gemaakt. Via een ingebouwde microfoon registreert het hok harde geluiden en verzendt vervolgens tegengestelde frequenties om het geluid te neutraliseren. Ford heeft niet bekendgemaakt hoe effectief het hok is of wanneer het op de markt komt. Desalniettemin is het een veelbelovende ontwikkeling waar veel huisdiereigenaren (en huisdieren) waarschijnlijk maar al te graag gebruik van zouden willen maken.

Happy pet, happy family

Huisdiereigenaren besparen kosten noch moeite om hun harige viervoeters comfort en veiligheid te bieden en de pet-techsector groeit dan ook gestaag. Nieuwe, op technologie gebaseerde producten en diensten helpen eigenaren om met hun huisdieren in contact te blijven, ook al zijn ze op het werk. Ook het voorkomen van gezondheidsproblemen bij huisdieren wordt dankzij technologische ontwikkelingen steeds eenvoudiger. En ook al staat deze sector nog in de kinderschoenen, het transformatieve potentieel ervan is al duidelijk zichtbaar.