Wat betreft trendwatching

Het succes van bedrijven en organisaties hangt in grote mate af van hun vermogen om trends te detecteren en de impact ervan op de dynamiek van hun doelmarkt te begrijpen. Het is nog nooit eerder zo belangrijk geweest om kortetermijnmentaliteit te transformeren in langetermijnstrategieën en te weten wat het verschil is tussen een trend en een rage of hype. Nieuwe kansen doen zich bijna dagelijks voor en steeds meer publieke en private organisaties beginnen de waarde van trendwatching in te zien en realiseren zich dat een toekomstvisie net zo belangrijk is – zo niet belangrijker – dan een focus op dagelijkse zakelijke activiteiten.

 

Geen enkel deel van ons leven zal onberoerd blijven door opkomende technologieën en innovatieve bedrijven. Tech-startups verstoren legacy-bedrijven, slimme steden veranderen de manier waarop we leven, wonen en werken en wetenschappers vinden voortdurend nieuwe manieren om ziektes te bestrijden. De hoeveelheid data die we daarmee produceren verdubbelt elke twee jaar en de almaar toenemende connectiviteit creëert steeds meer netwerken voor de vier miljard mensen die het internet gebruiken. Een veelheid aan trends komt samen waardoor nieuwe kansen – en bedreigingen – gecreëerd worden die de winnaars en de verliezers in de markt bepalen. Vooruitkijken in deze complexe omgevingen is dan ook belangrijker dan ooit.

Trendwatching

Het gevaar van dagelijkse zakelijke activiteiten voorrang geven boven langetermijnvisie

En toch lijken veel bedrijven, individuen en zelfs overheden vooral bezig te zijn met kortetermijnzaken, waarbij ze het belang van langetermijnvisie negeren. Neem bijvoorbeeld het feit dat bijna 80 procent van de chief financial officers (CFO’s) “economische waarde van het bedrijf zou opofferen om aan de winstverwachtingen van dat kwartaal te voldoen”. Dit kortetermijndenken voorkomt dat bedrijven een gedegen begrip voor de toekomst ontwikkelen en staat het creëren van een duurzaam bedrijf in de weg. Een manier om dit probleem op te lossen en ‘the bigger picture’ helder te krijgen is om belangrijke trends te spotten en te analyseren die van invloed zijn op de wereldeconomie en innovatie stimuleren. Bedrijven die zich met trendwatching bezighouden domineren veelal de markt, zijn hun concurrenten een paar stappen voor en creëren waarde voor aandeelhouders en klanten.

 

Trends negeren is soms een eenvoudiger manier van handelen. In het geval van Facebook bijvoorbeeld, was prioriteit geven aan kortetermijnwinst in plaats van dataprivacykwesties misschien een lucratieve beslissing voor aandeelhouders. Maar deze zet heeft wel geleid tot datalekken, hoorzittingen in het Congres, enorme boetes, reputatieschade en adverteerders die het social mediaplatform de rug toekeerden. Achteraf bezien is het duidelijk dat Mark Zuckerberg het belang van dataprivacy – en de mate waarin overheden bereid zijn dit probleem aan te pakken – zwaar onderschat.

 

Het is duidelijk dat trendwatching cruciaal is voor het voortbestaan ​​van bedrijven. Trendwatching geeft inzicht in de manier waarop nieuwe consumenten-, markt- en sociale factoren de toekomst kunnen verstoren. Bedrijven die goed zijn in trendwatching worden zelden overrompeld door marktontwikkelingen. Ze denken in jarenlange tijdschema’s, in plaats van kwartalen.

 

Een veelheid aan disruptieve trends komt samen, waardoor nieuwe kansen maar ook nieuwe bedreigingen ontstaan, wat weer leidt tot steeds complexere marktomgevingen. Een voorbeeld is kunstmatige intelligentie (KI) – deze technologie verandert de wereld en staat aan de basis van moderne diensten, zoals onder andere e-commerce, zelfrijdende systemen en online streaming. Maar combineer KI met IoT-apparaten, edge computing, digital twins en robots en je ziet slimme fabrieken ontstaan die hightech producten produceren – die op hun beurt weer een andere bedrijfstak verstoren. Verandering is de enige constante, waardoor trendwatching een enorm belangrijke skill wordt.

De belangrijke rol van trendwatchers

De noodzaak om de wisselwerking tussen verschillende trends en hun potentiële impact te begrijpen, heeft geleid tot het ontstaan van de trendwatcher – een expert die bedrijven helpt de toekomst te verkennen. Trendwatchers zorgen ervoor dat bedrijven aandacht schenken aan duurzame trends die invloed hebben op onze houding en onze collectieve geest veranderen. Trendwatchers laten ons gewaagde, maar plausibele manieren zien waarop technologie ons leven in de toekomst zou kunnen veranderen. Deze voorspellingen zijn niet alleen relevant voor grote bedrijven, maar voor de hele samenleving. NASA, DARPA, wereldwijde NGO’s, autofabrikanten, de detailhandel, technische bedrijven, openbare instellingen en vele andere organisaties vertrouwen op deze experts om hen een glimp te laten zien van wat ons te wachten staat.

 

Trendwatchers als Richard van Hooijdonk vertalen een veelheid aan trends in instructiemateriaal voor bedrijven. E-books als 25 trends voor 2019 helpen zakelijke leiders bijvoorbeeld bij het identificeren van de marktkrachten die de meeste invloed zullen hebben op hun bedrijf. Trendwatchers en futuristen waarschuwen bedrijven en overheden ook voor cyberbedreigingen, zoals in het e-book 25 verontrustende cyberdreigingen. Van Hooijdonk belicht bovendien onderwerpen als zelfvoorzienende Marskolonies, hoe steden technologie gebruiken om dakloosheid aan te pakken, of kunstmatige eilanden als oplossing voor klimaatmigranten en de groeiende wereldbevolking.

Wat bepaalt wie de winnaars en verliezers zijn in de markt?

Apple is een goed voorbeeld van een bedrijf dat meerdere keren heeft laten zien hoe dat in zijn werk gaat: trends herkennen en erop inspelen. In 1997 bracht de techgigant de eerste iPhone uit, een smartphone met touchscreen-technologie en software die de telefoon tot een uiterst winstgevend product maakte. Steve Jobs voorspelde in 1984 al dat we belangrijke draagbare instrumenten zouden hebben voor toegang tot informatie. In 2001 bracht het bedrijf de iPod uit, een apparaat dat een enorm populaire optie werd voor het afspelen van muziek. En samen met iTunes maakten de producten van Apple de weg vrij voor de huidige digitale muziekmarkt waarin iTunes concurreert met streamingdiensten als Spotify, Google Play en Deezer.

 

Niet elk bedrijf was even succesvol in het spotten en begrijpen van trends. Nokia is daar een van de belangrijkste voorbeelden van. Eind jaren negentig en begin 2000 was Nokia een onbetwiste marktleider in de mobiele telefonie. Het bedrijf realiseerde zich echter niet hoe belangrijk software voor smartphones zou worden. Op het gebied van services, apps en functionaliteit waren mobiele besturingssystemen als iOS en Android superieur aan Nokia’s Symbian. Ook duurde het te lang voordat het Finse bedrijf zich realiseerde dat touchscreens geen modegril waren maar een blijvende trend zouden worden. Deze missers, in combinatie met inefficient leiderschap, zorgden ervoor dat het marktaandeel van Nokia’s mobiele telefoons daalde van 50 procent in 2007 tot minder dan 5 procent in 2013.

 

Xerox is nog een voorbeeld van een technologiebedrijf dat groeimogelijkheden misliep vanwege slechte trendvoorspelling. Hoewel het bedrijf vooral bekend was om zijn printtechnologie, was het ook een van de allereerste bedrijven die belangrijke elementen voor personal computing ontwikkelden, zoals de grafische gebruikersinterface, desktopcomputing en de computermuis. De raad van bestuur was echter niet overtuigd van het potentieel van deze technologieën en gaf hun ingenieurs opdracht om ze met Apple te delen. Deze onfortuinlijke beslissing zorgde ervoor dat Xerox een belangrijke kans om zakenactiviteiten te diversifiëren misliep en Apple en Microsoft koplopers werden in de personal computing-revolutie.

 

Gelukkig heeft Xerox dit wel overleefd – wat echter niet gezegd kan worden van bijvoorbeeld Toys R Us. Deze Amerikaanse speelgoedwinkelketen vroeg in 2017 faillissement aan en sloot in 2018 al zijn 800 winkels. De teloorgang van dit iconische bedrijf begon al in 2001, toen het een deal tekende om de exclusieve speelgoedverkoper voor Amazon te worden. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zou de speelgoedproducent al het verkeer van zijn website naar Amazon omleiden. Tot zijn schrik ontdekte Toys R Us dat Amazon ook andere bedrijven speelgoed via zijn site liet verkopen, waarna Toys R Us naar de rechtbank stapte. Het speelgoedbedrijf heeft weliswaar $51 miljoen gekregen maar de schade was al aangericht. Toys R Us was niet in staat om zijn eigen e-commerce-activiteiten te ontwikkelen. Uiteindelijk heeft het bedrijf jarenlang verlies geleden voordat het uiteindelijk faillissement aanvroeg.

Testimonials

"Airpower in the information Age een groot succes"

Alexander Schnitger
Luitenant- Generaal
Koninklijke Landmacht

"Het symposium “Pilot versus Nerds, Airpower in the information Age” een groot succes. Ook in de reacties van de deelnemers zijn louter positieve geluiden te horen. Mede door jouw inzet en optreden hebben we dit resultaat kunnen bereiken."

“Congres opsporing was bijzonder”

Jan Struijs
Politie of Nederlands

"De bijdrage van Richard van Hooijdonk aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake – up – call viel het publiek ten deel en daarmee werd een after – lunch dip geheel teniet gedaan."

“Richard is dé trendwatcher van dit moment”

Roelof
Presentator
RTL

"Richard van Hooijdonk is dé trendwatcher van dit moment. Hij onderzoekt de invloed van de nieuwste technologische ontwikkelingen op ons leven, in alle facetten. Dat levert een spannend en soms ook onthutsend beeld op van onze toekomst."

“Trendz! op naar 2030 de Douane-organisatie wakker geschud”

Alex Drost
Douane Belastingdienst

"Jij hebt met jouw presentatie “Trendz! op naar 2030” de Douane-organisatie wakker geschud. Aan het eind van de dag bleek dat jouw presentatie de meeste indruk had gemaakt."

"Een flitsende reis langs nieuwe technologie"

Patrick Steemers
Partner of onderneming
Deloitte

"Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event."

VIDEO’S

Onderstaand tref je enkele video’s aan van verschillende optredens en interviews bij onder andere RTL Boulevard, het RTL Journaal, VARA/BNN. Meer video’s kun je hier bekijken.

Interessante videos

Schrijf je nu in

voor de gratis nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de laatste insights research, e-books en artikelen van onze research team. Helemaal gratis!