INPSPIRERENDE LEZING

DE TOEKOMST VAN DE LANDBOUW

De landbouwsector voorziet de wereld als het ware van brandstof – in de vorm van voedsel. Zonder landbouw hadden we niets te eten en zou de wereld tot stilstand komen. En elk onderdeel van het voedselproces – van de boerderij tot aan onze eettafel – staat aan de vooravond van ingrijpende technologische veranderingen.

De toekomst van de landbouw is er één van gespecialiseerde en autonome apparatuur als drones, zelfsturende oogstmachines en technologieën als kunstmatige intelligentie. Deze maken processen efficiënter, zorgen voor betere oogsten en maken de landbouw duurzamer. We zien ook de opkomst van data-analyse en voorspellende tools – technologieën die betere beslissingen mogelijk maken en helpen het gebruik van zaaimateriaal, water, kunstmest en pesticiden te optimaliseren.

Onderwerpen
die aan bod komen

PRECISIELANDBOUW

De efficiëntie van de landbouw hangt af van de mate waarin we de natuur weten te voorspellen. Nu er een wereldwijde voedselcrisis dreigt, is het belangrijker dan ooit om snel te kunnen reageren. Dat kan met precisielandbouw, waarbij sensortechnologie, robotica, het IoT, satelliettechnologie en drones worden gebruikt om nauwkeurige informatie te verzamelen. Zo kunnen boeren meten hoe goed hun gewassen het doen, weersveranderingen voorspellen en er meteen op inspelen door geschikte gewassen te selecteren met bijvoorbeeld hogere opbrengsten.

VEEHOUDERIJ

Stel je een wei met koeien voor en een drone die al zoemend luchtfoto’s maakt. Beelden die, samen met informatie van sensoren, de boer in staat stellen beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld wanneer het tijd is bepaalde koeien – te herkennen door middel van hun RFID-chips – naar de stal te verplaatsen. Wist je dat een koe zelf kan bepalen wanneer ze gemolken wordt? Dan gaat ze gewoon bij de melkmachine in de rij staan. Robots houden bij hoeveel ze eet, hoe vaak ze de machine bezoekt en hoeveel melk ze produceert. Welkom bij de toekomst van de veehouderij.

STADSBOERDERIJEN

Stadsboerderijen (ook wel verticale boerderijen genoemd) verbouwen gewassen in 3D: rijen planten boven elkaar, in aarde of verrijkt water (hydrocultuur), waarbij ledlampen natuurlijk licht nabootsen en sensoren voor optimale condities zorgen. Circulaire systemen (aquacultuur) maken het mogelijk om vis en groenten tegelijk te kweken. Overtollig water van de planten wordt gefilterd en komt in de vistanks terecht. Het visafval wordt gebruikt als mest. Stadsboerderijen maken slim gebruik van ruimte en laten ecosystemen intact. En omdat ze zich dichtbij de consument bevinden, zijn de transportkosten minimaal.

DUURZAAMHEID

Overmatig gebruik van pesticiden en petrochemische kunstmest, ontbossing en behoud van bodem en water zijn belangrijke kwesties. Duurzame landbouw kan bestaande problemen op veel manieren oplossen. Duurzame landbouw is mogelijk met biotechnologie (zoals kunstmatig gekweekt vlees en genetisch gemanipuleerd voedsel), indoor farming en een aantal andere opties. De automatisering van landbouwtaken als bestuiving, zaaien, bodembehandeling, onkruidbestrijding, bemesting en oogsten vermindert het aantal mensen in de landbouw en zorgt ervoor dat er veel minder water, ruimte en pesticiden gebruikt worden en dat er minder afval geproduceerd wordt.

ETHIEK

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. Dit betekent dat we onze grenzen moeten bepalen en een mening moeten hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken. Wat zijn onze individuele rechten en hoe gaan we om met privacy en risicobeheer? Hoe blijven we gelukkig in de wereld van morgen

NIEUWE VAARDIGHEDEN EN ROLLEN

Nieuwe technologische ontwikkelingen in de landbouw veranderen hoe ons voedsel wordt geproduceerd. Dat houdt ook in dat boeren gebruik moeten maken van de kennis van specialisten. Bovendien creëert dit nieuwe vakgebieden. Bijvoorbeeld hydrologen – specialisten die het milieu beschermen en voor schoon water zorgen. Of drone-specialisten die boeren helpen de opbrengst van hun oogsten te optimaliseren. Daarnaast moeten er meer experts komen op het gebied van precisielandbouw en voedseltechnologen die nieuwe gewassen creëren en bestaande gewassen verbeteren.

LEIDERSCHAP IN DE TOEKOMST

Het werk in de toekomst vraagt om een nieuw type manager, die de status quo ter discussie stelt en bereid is de oude ‘20ste-eeuwse’ manier van leidinggeven achter zich te laten. Hiërarchieën worden platter omdat millennials teamspelers zijn die traditionele hiërarchieën ouderwets vinden. Ze vinden resultaat belangrijk en verwachten dat ook van hun managers. De managers van de toekomst bieden werknemers de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe functies te verkennen.

ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST

Het bedrijf van de toekomst is hyper-verbonden. Het let goed op nieuwe ontwikkelingen en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en zet flexibele medewerkers in om nieuwe producten, diensten of processen te ontwikkelen en complexe problemen het hoofd te bieden. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke leiders nodig die inspireren, nieuwe visies hebben en bereid zijn nieuwe paden in te slaan.

MAATWERK

We bieden ook aangepaste keynotes. Bestaande lezingen kunnen worden aangepast aan uw wensen, of we kunnen een nieuwe keynote ontwikkelen die specifiek is afgestemd op wat u nodig heeft.

Ik ben geïnteresseerd
in deze lezing

Heb je interesse in deze lezing? Neem dan contact met mij op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Lezing aanvragen

RICHARD VAN HOOIJDONK

TRENDWATCHER & FUTURIST
toekomst-landbouw

Download ons gratis e-book

Kunstmatige intelligentie en blockchain zullen de financiële sector voor altijd veranderen. De kracht van nieuwe technologie biedt kansen die je niet mag missen.

OPTREDENS

Onderstaand tref je enkele video’s aan van verschillende optredens en interviews bij onder andere RTL
Boulevard, het RTL Journaal, VARA/BNN. Meer video’s kun je hier bekijken.

I have two chips in my body

Trends 2030 #NXT2019

Compilatie Nederlandse Optredens

LAATSTE BLOGS

Wat betekent de opkomst van regeneratieve landbouw voor de toekomst van de agrosector?

Lees Meer

Top 10 landbouwrobots die de voedselproductie automatiseren

Lees Meer

Technologie is onmisbare bondgenoot in de strijd tegen honger

Lees Meer

Testimonials

“Richard van Hooijdonk is als geen ander”

Henk Geveke
Managing Director
TNO Defence

Richard van Hooijdonk is als geen ander in staat om een wervelende presentatie te geven over een groot aantal technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving en de economie. Geloofwaardig, op hoge snelheid en to the point. Zet je aan tot denken en doen.

“Een flitsende reis langs nieuwe technologie”

Patrick Steemers
Partnerr
Deloitte

Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.

“Een indrukwekkende en verrassende presentatie”

Rob Pols
CEO
Atos

Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!

“Bedankt voor de fantastische sessie”

Rob van Veen
Commercieel Directeur
Draka

De verbindingen zijn gelegd over hoe we zelf kunnen participeren, innoveren en op een onderscheidende manier nieuwe markten kunnen veroveren. Bedankt voor de fantastische sessie.

“Aan het Congres opsporing was bijzonder”

Jan Struijs
Politie

De bijdrage van Richard van Hooijdonk aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake – up – call viel het publiek ten deel en daarmee werd een after – lunch dip geheel teniet gedaan. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.

“Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal”

Maarten Buikhuisen
Directeur Global Solutionsr
Heineken

Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.