INPSPIRERENDE LEZING

DE TOEKOMST VAN DE LANDBOUW

Hoe verandert technologie de landbouw in 2030? Hoe zorgt biotech voor een efficiënte oogst en gezonde dieren? Hoe hervormen robots, drones en big data de sector? Wordt het landbouwbedrijf een techbedrijf?

De toekomst van de landbouw is inspirerend en veelbelovend. De toekomst van de landbouw zit vol uitdagingen. Tomaten met alle vitaminen die we nodig hebben. Drones die het land analyseren en algoritmen die de oogst kunnen voorspellen. De slimme kas heeft geen medewerkers meer nodig. Sensoren en robots doen het werk. Nieuwe energiesystemen zoals geothermie en zonnecellen leveren duurzame voordelen en blockchain technologie maakt de keten efficiënter. Welkom bij de toekomst van de agrarische sector!

Onderwerpen
die aan bod komen

BIOTECH

Over de afgelopen duizenden jaren hebben boeren door selectief kweken en fokken vele verbeteringen aangebracht in dieren en planten en dit heeft uiteindelijk geleid tot de huidige veeteelt en landbouw. Kweek- en fokmethoden zijn in de 20e eeuw nog geavanceerder geworden door het selecteren van specifieke kenmerken voor grotere opbrengsten, verbeterde smaken en weerstand tegen droogte en insecten. Om dit proces nog verder te verbeteren zijn wetenschappers recent ook begonnen met genetisch gemodificeerde gewassen. Welkom bij biotech.

DRONES

Met dronetechnologie krijgt de agrarische sector een hightech makeover en er zijn al talloze agrarische bedrijven waar drones over tarwe-, soja- en aardappelvelden vliegen. Ze worden gebruikt voor veld-analyses, zaaien en bemesten, monitoren van gewassen en geavanceerde irrigatie. Dronebeelden kunnen met bodemscans worden gecombineerd om bemesting en het toepassen van pesticiden preciezer te maken.

ENERGIE REVOLUTIE

Landbouw en hernieuwbare energie laten zich prima combineren. Boerenland leent zich uitstekend voor het produceren van zonne-, wind- en biomassa-energie en door land aan energiebedrijven te verhuren zijn sommige boerderijen tegenwoordig tevens energieleveranciers. Zonnepanelen, windturbines en biogasinstallaties worden een steeds groter onderdeel van de toekomst van de landbouw.

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE​

Niet alleen maakt kunstmatige intelligentie de automatisering van landbouwactiviteiten mogelijk, ook wordt de technologie ingezet om voorspellingen te doen over optimale zaai-, mest- en oogsttijden, allemaal gebaseerd op door sensoren verzamelde historische- en klimaatgegevens. Deze gegevens worden omgezet in informatie die kan worden gebruikt voor monitoren en managen van vee, gewassen en land.

ROBOTS

Door het inzetten van robots zijn enorme productieverhogingen en kostenbesparingen mogelijk. Robots kunnen hun omgeving autonoom navigeren, zaaien, fruit plukken, bemesten en metingen verrichten. Ze kunnen oogsten, maaien, snoeien, sorteren en verpakken. Robots en het nieuwe hightech karakter van de moderne landbouw maken het een aantrekkelijke sector voor jongeren om in te stappen.

VERTICALE LANDBOUW

Het concept van verticale landbouw zet de land- en tuinbouwsector zoals we die nu kennen op z'n kop. In tegenstelling tot traditionele enkellaags-landbouw worden gewassen met verticale landbouw binnen gekweekt, zonder aarde, in gebouwen waarin de groeivoorwaarden zorgvuldig worden gecontroleerd. Verticale landbouw - wat overigens ook steeds vaker met stedelijke landbouw wordt geassocieerd - leidt tot een vermindering van transportkosten en CO2-uitstoot.

VERBONDEN LANDBOUW (IOT)

De wereldbevolking neemt in snel tempo toe en het wordt dan ook steeds belangrijker om over te gaan naar slimme landbouw. Om de productiviteit te vergroten en tegelijkertijd duurzaam te blijven, is het belangrijk dat boeren nieuwe technologieën implementeren. Verbonden landbouw stelt boeren in staat om de verschillende aspecten van hun bedrijven efficiënter te beheren. Tegelijkertijd wordt het welzijn van vee dankzij real-time monitoring en rapportagetechnologie verbeterd.

ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST

Het bedrijf van de toekomst is hyper-verbonden, volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het analyseert de wereld met slimme algoritmen en gebruikt flexibele arbeidskrachten om snel nieuwe producten of diensten te ontwikkelen of complexe problemen op te lossen. Het bedrijf van de toekomst heeft leiders nodig die inspireren, nieuwe visies hebben en bereid zijn om van de gebaande paden af ​​te wijken.

MAATWERK

We bieden ook aangepaste keynotes. Bestaande lezingen kunnen worden aangepast aan uw wensen, of we kunnen een nieuwe keynote ontwikkelen die specifiek is afgestemd op wat u nodig heeft.

Ik ben geïnteresseerd
in deze lezing

Heb je interesse in deze lezing? Neem dan contact met mij op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Lezing aanvragen

RICHARD VAN HOOIJDONK

TRENDWATCHER & FUTURIST
toekomst-landbouw

Download ons gratis e-book

Kunstmatige intelligentie en blockchain zullen de financiële sector voor altijd veranderen. De kracht van nieuwe technologie biedt kansen die je niet mag missen.

OPTREDENS

Onderstaand tref je enkele video’s aan van verschillende optredens en interviews bij onder andere RTL
Boulevard, het RTL Journaal, VARA/BNN. Meer video’s kun je hier bekijken.

I have two chips in my body

Trends 2030 #NXT2019

Compilatie Nederlandse Optredens

LAATSTE BLOGS

Koeien met VR headsets en drones die gewasziekten voorspellen: welkom in de toekomst van de agrosector

Lees Meer

Wat betekent de opkomst van regeneratieve landbouw voor de toekomst van de agrosector?

Lees Meer

Top 10 landbouwrobots die de voedselproductie automatiseren

Lees Meer

Testimonials

“Richard van Hooijdonk is als geen ander”

Henk Geveke
Managing Director
TNO Defence

Richard van Hooijdonk is als geen ander in staat om een wervelende presentatie te geven over een groot aantal technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving en de economie. Geloofwaardig, op hoge snelheid en to the point. Zet je aan tot denken en doen.

“Een flitsende reis langs nieuwe technologie”

Patrick Steemers
Partnerr
Deloitte

Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.

“Een indrukwekkende en verrassende presentatie”

Rob Pols
CEO
Atos

Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!

“Bedankt voor de fantastische sessie”

Rob van Veen
Commercieel Directeur
Draka

De verbindingen zijn gelegd over hoe we zelf kunnen participeren, innoveren en op een onderscheidende manier nieuwe markten kunnen veroveren. Bedankt voor de fantastische sessie.

“Aan het Congres opsporing was bijzonder”

Jan Struijs
Politie

De bijdrage van Richard van Hooijdonk aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake – up – call viel het publiek ten deel en daarmee werd een after – lunch dip geheel teniet gedaan. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.

“Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal”

Maarten Buikhuisen
Directeur Global Solutionsr
Heineken

Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.