INPSPIRERENDE LEZING

DE TOEKOMST VAN FINANCIALS

Hoe ziet de bank van morgen eruit? Wie bewaakt onze investeringen? Hoe verzekeren we ons huis of bedrijf? Laten we daarvoor een kijkje nemen in de toekomst. We gaan samen op zoek gaan naar de kansen, risico’s en leiders die de financiële wereld van morgen vormgeven.

De toekomst van de financiële wereld is veelbelovend. Plaatselijke bankfilialen verdwijnen en digitale banken nemen het over. Digitale banken kunnen je uitgaven analyseren en je helpen geld te besparen. Financiële algoritmen groeien uit tot gewiekste investeerders. Ook de verzekeringsbranche ontsnapt niet aan technologische veranderingen. Klanten willen dat een verzekeraar snel uitbetaalt, terwijl verzekeraars juist fraude willen opsporen. Kunstmatige intelligentie (KI) kan in beide gevallen van pas komen en tevens voorkomen dat hackers data en geld stelen. Natuurlijk zijn er grenzen aan wat er mogelijk is met technologie. Er blijft vraag naar ervaren en technologisch onderlegde mensen. Onder aanvoering van visionaire leiders vormen ze de ruggengraat van de financiële organisaties van de toekomst.

Onderwerpen
die aan bod komen

DIGITAAL BANKIEREN EN INVESTEREN

Bankfilialen verdwijnen in rap tempo uit het straatbeeld. Steeds vaker gebruiken we digitale platforms om geld te storten, leningen aan te vragen of rekeningen te betalen. Chatbots slapen nooit - in tegenstelling tot menselijke bankmedewerkers. Ze beantwoorden op elk tijdstip onze vragen. Binnenkort is KI onze vertrouwde financieel adviseur die ons adviseert over investeren en hoeveel we er waarschijnlijk aan zullen verdienen. Wall Street heeft niet langer het monopolie op investeringsalgoritmen. De vraag is: zou jij je spaargeld aan een machine toevertrouwen?

DIGITALE VERZEKERINGEN

Stel dat je in 90 seconden een verzekering kon afsluiten? Of dat een algoritme binnen drie minuten een claim kon goedkeuren? Digitale verzekeringen worden slimmer en indrukwekkend efficiënt. Binnenkort monitoren sensoren ons lichaam, voertuig en huis, op zoek naar risicofactoren. In de toekomst zorgen een gezond dieet en sporten voor een lagere premie. Drones inspecteren huizen op gebreken en data-analysetools sporen frauduleuze claims op. Blockchain geeft klanten de regie. Door een peer-to-peer verzekeringsnetwerk te vormen, kan een groep particulieren bedrijven overbodig maken.

BANKEN VAN DE TOEKOMST

Wist je dat banken ons in de toekomst waarschijnlijk beter kennen dan wij onszelf? Maar hoe doen ze dat? Banken registreren fysieke en digitale interacties met klanten. Hun apps helpen ons onze uitgaven te beheren, met onze stemopdrachten keuren we transacties goed – en al deze transacties genereren waardevolle data waarmee banken hun diensten steeds verder kunnen personaliseren. In de toekomst komen er steeds meer virtuele banken en verdwijnen fysieke vestigingen. Met de komst van 5G-netwerken is zelfs het gebruik van VR op bankfilialen niet ondenkbaar. De slimme banken van de toekomst worden een digitaal wonderland.

BEDRIJFSMODELLEN VOOR HET DIGITALE TIJDPERK

Transparant bankbeleid dwingt banken om derden toegang te geven tot onze data. Startups kunnen daarmee apps ontwikkelen waarmee je geld kunt besparen. Via digitale platforms kunnen we ook geld aan anderen lenen. Maar zullen peer-to-peer leenplatforms bestaansrecht hebben? Binnenkort zullen ook andere soorten bedrijven bankdiensten aanbieden. Welkom in de wereld van banking-as-a-service! Personalisatie wordt naar een hoger plan getild. Of je nu diepreligieus of milieubewust bent, er is altijd een bank die voldoet aan jouw behoeften – en waarden.

CYBERBEVEILIGING EN WEERBAARHEID

Het internet zit vol met hackers. En net als elke andere crimineel willen ze met zo weinig mogelijk moeite zoveel mogelijk geld binnenhalen. Banken zijn natuurlijk een ideaal doelwit. Met biometrische data en inloggegevens kunnen criminelen miljoenen buitmaken. Maar banken zitten ook niet stil. Ze gebruiken slimme algoritmen om onze rekeningen te beschermen. Maar is dat wel genoeg? Doordat er steeds meer IoT-apparaten online komen, kunnen hackers systemen via steeds meer punten infiltreren. En zodra kwantumcomputers hun intrede maken hebben we waarschijnlijk niets meer aan traditionele encryptiemethodes. En wat dan?

ETHIEK

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. Dit betekent dat we onze grenzen moeten bepalen en een mening moeten hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken. Wat zijn onze individuele rechten en hoe gaan we om met privacy en risicobeheer? Hoe blijven we gelukkig in de wereld van morgen

NIEUWE VAARDIGHEDEN & ROLLEN

Robots doen in de bank van morgen het eenvoudige, repetitieve werk. Werknemers kunnen dankzij automatisering hun creativiteit laten zien. Welke vaardigheden hebben ze nog meer nodig? In de toekomst moeten werknemers in de financiële sector beschikken over digitale vaardigheden en weten hoe ze technologie in hun voordeel kunnen gebruiken. Ze moeten klanten zowel persoonlijk als op afstand kunnen helpen. In een toekomst waarin banken, startups en techbedrijven strijden om klanten moet de financiële sector zijn personeelsbestand diversifiëren en duizenden softwareontwikkelaars, cyberbeveiligingsexperts en technici aannemen.

LEIDERSCHAP IN DE TOEKOMST

Het werk in de toekomst vraagt om een nieuw type manager, die de status quo ter discussie stelt en bereid is de oude ‘20ste-eeuwse’ manier van leidinggeven achter zich te laten. Hiërarchieën worden platter omdat millennials teamspelers zijn en traditionele hiërarchieën ouderwets vinden. Ze hechten waarde aan resultaat en verwachten dat ook van hun managers. De managers van de toekomst bieden werknemers de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe functies te verkennen.

ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en monitort klanten en concurrenten voortdurend. Door samen te werken met startups en wetenschappers blijft men op de hoogte van de nieuwste tech-trends. Leiders gebruiken slimme algoritmen om de wereld te analyseren. Ze hebben flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Geen uitdaging is hen te machtig. Managers inspireren en hebben een betere toekomst in het vizier. En hun organisaties zijn niet bang om van de gebaande paden af te wijken.

MAATWERK

We bieden ook aangepaste keynotes. Bestaande lezingen kunnen worden aangepast aan uw wensen, of we kunnen een nieuwe keynote ontwikkelen die specifiek is afgestemd op wat u nodig heeft.

Ik ben geïnteresseerd
in deze lezing

Heb je interesse in deze lezing? Neem dan contact met mij op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Lezing aanvragen

RICHARD VAN HOOIJDONK

TRENDWATCHER & FUTURIST
toekomst-finance

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK

Kunstmatige intelligentie en blockchain zullen de financiële sector voor altijd veranderen. De kracht van nieuwe technologie biedt kansen die je niet mag missen.

OPTREDENS

Onderstaand tref je enkele video’s aan van verschillende optredens en interviews bij onder andere RTL
Boulevard, het RTL Journaal, VARA/BNN. Meer video’s kun je hier bekijken.

I have two chips in my body

Trends 2030 #NXT2019

Compilatie Nederlandse Optredens

LAATSTE BLOGS

De onafwendbare komst van de onderhuidse chip: voor- en nadelen

Lees Meer

25 inspirerende zakelijke leiders

Lees Meer

25 angstaanjagende cyberdreigingen

Lees Meer

Testimonials

“Richard van Hooijdonk is als geen ander”

Henk Geveke
Managing Director
TNO Defence

Richard van Hooijdonk is als geen ander in staat om een wervelende presentatie te geven over een groot aantal technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving en de economie. Geloofwaardig, op hoge snelheid en to the point. Zet je aan tot denken en doen.

“Een flitsende reis langs nieuwe technologie”

Patrick Steemers
Partnerr
Deloitte

Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.

“Een indrukwekkende en verrassende presentatie”

Rob Pols
CEO
Atos

Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!

“Bedankt voor de fantastische sessie”

Rob van Veen
Commercieel Directeur
Draka

De verbindingen zijn gelegd over hoe we zelf kunnen participeren, innoveren en op een onderscheidende manier nieuwe markten kunnen veroveren. Bedankt voor de fantastische sessie.

“Aan het Congres opsporing was bijzonder”

Jan Struijs
Politie

De bijdrage van Richard van Hooijdonk aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake – up – call viel het publiek ten deel en daarmee werd een after – lunch dip geheel teniet gedaan. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.

“Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal”

Maarten Buikhuisen
Directeur Global Solutionsr
Heineken

Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.