INPSPIRERENDE LEZING

DE TOEKOMST VAN FINANCIALS

Hoe ziet de wereld eruit als ‘dingen’ gaan betalen, algoritmes adviseren en blockchain administreert? Wat wordt het businessmodel als risico voorspelbaar is? Hoe ziet de ‘financial’ van de toekomst eruit? Is er nog toekomst voor geld nu het steeds minder zichtbaar is?

Kunnen we zeggen dat de toekomst van ‘finance’ op zijn minst uitdagend is? Als bankieren zoals we dat gewend zijn niet meer bestaat. Als beleggen meer iets is voor robots dan voor mensen. Als het risico dat je wilt verzekeren voorspelbaar is geworden. Als technologie 70% van de processen binnen ‘finance’ kan overnemen en mensen bijna niet meer nodig zijn. Kunnen we dan zeggen dat de toekomst van ‘finance’ op zijn minst uitdagend is? Nieuwe businessmodellen zijn aanstaande. Privacy en veiligheid staan onder druk. Fintech floreert en het bankkantoor van vroeger komt nooit meer terug. Welkom bij de toekomst van ‘finance’.

Onderwerpen
die aan bod komen

FINANCE OF THINGS

Dankzij de exponentiële groei van het IoT wordt binnenkort vrijwel elk apparaat voorzien van betalingsfunctionaliteit. In plaats van een fysieke portemonnee met bankkaarten en contant geld bij ons te hebben, gaan we steeds meer over op contactloos betalen. In de niet te verre toekomst betalen we met de sleutelhanger van onze slimme auto, onze vingerafdrukken, een favoriete ring of vanuit onze social media profielen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

BLOCKCHAIN

Blockchain is een wereldwijd digitaal grootboek waarin transacties op een veilige manier worden vastgelegd en niet meer gewijzigd kunnen worden. De blockchain wordt door middel van geavanceerde cryptografie beveiligd en heeft geen centraal gezag. De ‘blocks’ met de transactiegegevens zijn elektronisch met elkaar verbonden. Het hele systeem is tot nu toe hackbestendig gebleken.

PEER-TO-PEER

P2P, peer-to-peer of letterlijk: persoon-tot-persoon, is een online technologie die mensen in staat stelt om geld over te maken door middel van een mobiele applicatie of online interface. Naast speciale betaalapps zoals PayPal, Skrill en WePay, kunnen betalingen nu ook via Twitter, SnapChat, Google en Facebook worden gedaan. Met P2P kun je financiële transacties makkelijk en goedkoop uitvoeren.

NIEUWE BUSINESSMODELLEN

De financiële sector is onlangs getuige geweest van de opkomst van digitale vernieuwers, FinTech startups en niet-bankbedrijven in media, e-retail en andere sectoren. Deze vormen een ernstige bedreiging voor de traditionele bedrijfsmodellen omdat zij hogere verwachtingen tot gevolg hebben en daardoor leiden tot klantverlies. Traditionele banken doen er goed aan om zich door deze FinTech ontwikkelingen te laten inspireren, met name op het gebied van flexibiliteit, productverbetering en optimale klantenservice.

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE

Nu er sprake is van enorme disruptie in vele andere sectoren zijn financiële instellingen zich inmiddels terdege bewust van het potentieel van kunstmatige intelligentie. Ze hebben gezien hoe techreuzen en startups KI implementeren om hun activiteiten te stroomlijnen en hun klantenservice te verbeteren en beginnen nu ook in deze nieuwe technologie te investeren. KI biedt krachtige tools waarmee zelfs de meest fundamentele operationele modellen en processen hervormd kunnen worden.

ROBOT ADVIES

Ook de wealth management-industrie wordt door robots getransformeerd en nieuwe investeerders beginnen de voordelen van robotadviseurs langzaam maar zeker te zien. Digitale adviseurs of robotadviseurs zijn geautomatiseerde online services die gemakkelijk toegankelijk en betaalbaar portfoliomanagement-advies bieden. Robotadviseurs baseren hun adviezen op door de klant verstrekte informatie over doelstellingen voor belastingbeheer, asset allocatie, handelstransacties en productselectie.

PRIVACY EN VEILIGHEID

Zelfs in deze wereld van extreme transparantie is de financiële sector erin geslaagd een van de laatste bolwerken te blijven van geheimhoudingsplicht. Maar zelfs daar verandert dat langzaam maar zeker. Het Internet is de grootste bedreiging voor de privacy en cybercriminaliteit is big business – ook de financiële dienstensector wordt daardoor beïnvloed.

ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST

Het bedrijf van de toekomst is hyper-verbonden, volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het analyseert de wereld met slimme algoritmen en gebruikt flexibele arbeidskrachten om snel nieuwe producten of diensten te ontwikkelen of complexe problemen op te lossen. Het bedrijf van de toekomst heeft leiders nodig die inspireren, nieuwe visies hebben en bereid zijn om van de gebaande paden af ​​te wijken.

MAATWERK

We bieden ook aangepaste keynotes. Bestaande lezingen kunnen worden aangepast aan uw wensen, of we kunnen een nieuwe keynote ontwikkelen die specifiek is afgestemd op wat u nodig heeft.

Ik ben geïnteresseerd
in deze lezing

Heb je interesse in deze lezing? Neem dan contact met mij op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Lezing aanvragen

RICHARD VAN HOOIJDONK

TRENDWATCHER & FUTURIST
toekomst-finance

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK

Kunstmatige intelligentie en blockchain zullen de financiële sector voor altijd veranderen. De kracht van nieuwe technologie biedt kansen die je niet mag missen.

OPTREDENS

Onderstaand tref je enkele video’s aan van verschillende optredens en interviews bij onder andere RTL
Boulevard, het RTL Journaal, VARA/BNN. Meer video’s kun je hier bekijken.

I have two chips in my body

Trends 2030 #NXT2019

Compilatie Nederlandse Optredens

LAATSTE BLOGS

De onafwendbare komst van de onderhuidse chip: voor- en nadelen

Lees Meer

25 inspirerende zakelijke leiders

Lees Meer

Is Regtech de cure-all voor compliance-uitdagingen in de financiële sector?

Lees Meer

Testimonials

“Richard van Hooijdonk is als geen ander”

Henk Geveke
Managing Director
TNO Defence

Richard van Hooijdonk is als geen ander in staat om een wervelende presentatie te geven over een groot aantal technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving en de economie. Geloofwaardig, op hoge snelheid en to the point. Zet je aan tot denken en doen.

“Een flitsende reis langs nieuwe technologie”

Patrick Steemers
Partnerr
Deloitte

Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.

“Een indrukwekkende en verrassende presentatie”

Rob Pols
CEO
Atos

Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!

“Bedankt voor de fantastische sessie”

Rob van Veen
Commercieel Directeur
Draka

De verbindingen zijn gelegd over hoe we zelf kunnen participeren, innoveren en op een onderscheidende manier nieuwe markten kunnen veroveren. Bedankt voor de fantastische sessie.

“Aan het Congres opsporing was bijzonder”

Jan Struijs
Politie

De bijdrage van Richard van Hooijdonk aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake – up – call viel het publiek ten deel en daarmee werd een after – lunch dip geheel teniet gedaan. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.

“Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal”

Maarten Buikhuisen
Directeur Global Solutionsr
Heineken

Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.