INPSPIRERENDE LEZING

De Toekomst van Logistiek en Supply Chain 

Klanten willen dat hun producten zo snel mogelijk worden bezorgd – een gevolg van de app-gestuurde, mobiele, on-demand tijd waarin we leven. Als gevolg daarvan voelen veel bedrijven en hun logistieke partners zich genoodzaakt hun opslag en logistiek te veranderen.

Bedrijven moeten steeds vaker concurreren met het slimme voorraadbeheer en de razendsnelle bezorgcycli van reuzen als Amazon en Alibaba, waar robots 70 procent van het werk uitvoeren. Dronetechnologie, zelfrijdende systemen, algoritmen en het IoT zorgen voor steeds verder geautomatiseerde voorraadketens en logistiek. In de toekomst is het heel goed mogelijk dat magazijnen de hoogte in gaan en dat robots worden gebruikt voor ‘lights-out’ orderverwerking.

Onderwerpen
die aan bod komen

SLIMME BEZORGING

Een wereld waarin onze pakketten worden bezorgd door onbemande vliegtuigjes en waarin slimme machines autonoom van A naar B rijden klinkt als sciencefiction. Maar dat is precies de toekomst waar we naar onderweg zijn. Autonome vrachtwagens zoals die van Uber, Embark en Tesla zijn al op de weg te vinden. In de toekomst plannen en optimaliseren hoogst geavanceerde KI-platforms bezorgroutes met deep learning-algoritmen. En het duurt niet lang meer voordat drones of autonome ‘koelbox’-robots onze pakketten een paar uur na bestellen al bezorgen.

SLIMME DISTRIBUTIEFACILITEITEN

De innovatieve en zelflerende distributiecentra van de toekomst worden steeds verder geautomatiseerd. Denk aan robots met camera’s die controleren of er producten zijn zoekgeraakt of verkeerd gelabeld of geprijsd. Maar ook sensortechnologie, AR, computervisie, analysesoftware, wearables en het IoT – slimme technologieën die intelligente en flexibele automatisering mogelijk maken. Naar verwachting komen er meer en kleinere faciliteiten dichterbij stedelijke gebieden om producten nog dezelfde dag te kunnen leveren. Deze ‘vertihubs’ zullen de hoogte in worden gebouwd om de vloeroppervlakte maximaal te benutten.

VERBONDEN MOBILITEIT

Het voertuig van de toekomst is afhankelijk van verbonden mobiliteit. Denk aan auto’s die software-updates ontvangen of autonome voertuigen die met het toekomstige 5G-netwerk in verbinding staan. Door gebruikers, voertuigen en diensten met elkaar te verbinden wordt mobiliteit veiliger, efficiënter en gemakkelijker. Verbonden mobiliteit – het IoT, car-2-car-connectiviteit en autonome systemen – maken het ook makkelijker om vrachtwagens in konvooi te laten rijden en te reageren op wat de voorste vrachtwagen doet, zodat chauffeurs weinig tot niets hoeven te doen.

DIGITAL WAREHOUSING

In de toekomst wordt voorraadbeheer steeds meer digitaal, transparant en efficiënt, waarbij blockchain een centrale rol speelt. Het IoT en zijn ecosysteem van temperatuur-, locatie- en vochtmeters maken het mogelijk om realtime informatie te verzamelen, analyseren en verzenden. Microdrones met camera’s, sensoren, RFID-tech en barcodescanners hebben toegang tot de kleinste ruimtes en zorgen voor steeds sneller en nauwkeuriger voorraadbeheer. Wearables optimaliseren processen als het sorteren, ontvangen en verwerken van goederen. Gezichts- en stemherkenning, cloud-integratie, videoconferenties en chatbots transformeren warehousing en zorgen ervoor dat logistieke partners naadloos samenwerken.

DE UBERISERING VAN DE LOGISTIEK

In dit tijdperk van de groeiende ‘Uberisering’ kunnen logistieke bedrijven het zich niet veroorloven hun voertuigen leeg te laten rijden. Als een klant meerdere producten bij meerdere bedrijven bestelt, moeten logistieke partners hun routes zoveel mogelijk proberen te optimaliseren. Met de Uberisering van de logistiek moet er computertechnologie in voertuigen worden ingebouwd en leveringen worden gecombineerd zodat transportbedrijven hun laadruimte kunnen optimaliseren en sneller en efficiënter kunnen leveren. In de toekomst gebruiken klanten logistieke apps om de vervoerder te selecteren, het gehele leveringsproces te volgen en te zien of de vervoerder zijn werk goed doet.

ETHIEK

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. Dit betekent dat we onze grenzen moeten bepalen en een mening moeten hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken. Wat zijn onze individuele rechten en hoe gaan we om met privacy en risicobeheer? Hoe blijven we gelukkig in de wereld van morgen

NIEUWE VAARDIGHEDEN EN ROLLEN

Dankzij de toenemende automatisering in day-to-day logistiek en SCM-operaties is er behoefte aan hoogopgeleide professionals om deze geavanceerde geautomatiseerde processen te beheren. Denk daarbij aan operationele analisten, onderhoudsmedewerkers en ICT-deskundigen. Naast het inhuren van lokale experts zullen veel bestaande medewerkers bij- of omgeschoold moeten worden.

LEIDERSCHAP IN DE TOEKOMST

Het werk in de toekomst vraagt om een nieuw type manager, die de status quo ter discussie stelt en bereid is de oude ‘20ste-eeuwse’ manier van leidinggeven achter zich te laten. Hiërarchieën worden platter omdat millennials teamspelers zijn die traditionele hiërarchieën ouderwets vinden. Ze vinden resultaat belangrijk en verwachten dat ook van hun managers. De managers van de toekomst bieden werknemers de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe functies te verkennen.

ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en monitort nieuwe ontwikkelingen voortdurend. Door samen te werken met startups en wetenschappers blijft men op de hoogte van de nieuwste tech-trends. Leiders gebruiken slimme algoritmen om de wereld te analyseren. Ze hebben flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Geen uitdaging is hen te machtig. Managers inspireren en hebben een betere toekomst in het vizier. En hun organisaties zijn niet bang om van de gebaande paden af te wijken.

MAATWERK

We bieden ook aangepaste keynotes. Bestaande lezingen kunnen worden aangepast aan uw wensen, of we kunnen een nieuwe keynote ontwikkelen die specifiek is afgestemd op wat u nodig heeft.

Ik ben geïnteresseerd
in deze lezing

Heb je interesse in deze lezing? Neem dan contact met mij op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Lezing aanvragen

RICHARD VAN HOOIJDONK

TRENDWATCHER & FUTURIST
toekomst-logistiek

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK

Kunstmatige intelligentie en blockchain zullen de financiële sector voor altijd veranderen. De kracht van nieuwe technologie biedt kansen die je niet mag missen.

OPTREDENS

Onderstaand tref je enkele video’s aan van verschillende optredens en interviews bij onder andere RTL
Boulevard, het RTL Journaal, VARA/BNN. Meer video’s kun je hier bekijken.

I have two chips in my body

Trends 2030 #NXT2019

Compilatie Nederlandse Optredens

LAATSTE BLOGS

Innovatieve oplossingen maken de logistiek sneller, goedkoper en groener

Lees Meer

Is micromobiliteit een oplossing voor de verkeersproblematiek in onze steden?

Lees Meer

Technologische ontwikkelingen zetten de transportsector op scherp

Lees Meer

Testimonials

“Richard van Hooijdonk is als geen ander”

Henk Geveke
Managing Director
TNO Defence

Richard van Hooijdonk is als geen ander in staat om een wervelende presentatie te geven over een groot aantal technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving en de economie. Geloofwaardig, op hoge snelheid en to the point. Zet je aan tot denken en doen.

“Een flitsende reis langs nieuwe technologie”

Patrick Steemers
Partnerr
Deloitte

Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.

“Een indrukwekkende en verrassende presentatie”

Rob Pols
CEO
Atos

Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!

“Bedankt voor de fantastische sessie”

Rob van Veen
Commercieel Directeur
Draka

De verbindingen zijn gelegd over hoe we zelf kunnen participeren, innoveren en op een onderscheidende manier nieuwe markten kunnen veroveren. Bedankt voor de fantastische sessie.

“Aan het Congres opsporing was bijzonder”

Jan Struijs
Politie

De bijdrage van Richard van Hooijdonk aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake – up – call viel het publiek ten deel en daarmee werd een after – lunch dip geheel teniet gedaan. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.

“Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal”

Maarten Buikhuisen
Directeur Global Solutionsr
Heineken

Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.